Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων – «Στροφή» στα επαγγελματικά στελέχη (βίντεο)

Πάνω αριστερά: Χρήστος Καραμάνος, Μαργαρίτα Ηρακλέους, Μαρτίνος Κυπριανού, Δέσποινα Αξιωτάκη, Ελισάβετ Τζουμάκα, Μαρία Μπότσης, Νίκος Τζιάζας, Λούκας Γεωργίου, Νίκος Παφίτης, Γιώργος Σοφοκλέους, Κρίς Οδυσσέως. Κάτω αριστερά: Σάββας Τσίβικος, Άριστος Κωνσταντίνου, Αλέξης Φαίδωνος, Κυριάκος Παπαστυλιανού, Ελένη Θεοχάρους, Φώτης Φωτίου, Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, Πόλυ Ιωάννου, Πρέσβης Κύπρου, Φίλιπ Κρίστοφερ. (Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η αλλαγή πορείας και το πέρασμα σε μια νέα εποχή λειτουργίας της οργανωμένης ελληνοκυπριακής ομογένειας, με πρόσληψη επαγγελματικών στελεχών, ήταν εκ των βασικών θεμάτων που απασχόλησαν το ετήσιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο «Terrace on the Park».

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κυριάκος Παπαστυλιανού, τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι «η εποχή του εθελοντισμού παρέρχεται», με αποτέλεσμα η Ομοσπονδία να δρομολογεί την ανάθεση των επιτελικών καθηκόντων σε επαγγελματίες.

«Είναι ο μόνος τρόπος για να παραμείνουμε ενεργοί και να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας και τον Ελληνισμό ζωντανό στις ΗΠΑ», ανέφερε στον «Ε.Κ.» ο κ. Παπαστυλιανού, προαναγγέλλοντας ότι θα προχωρήσει παράλληλα και το θέμα της στέγασης της Ομοσπονδίας και των Σωματείων της.

Βίντεο: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη

Επιπλέον, συζητήθηκε και το θέμα της απογραφής των Αποδήμων Κυπρίων στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Επίτροπο της Κυπριακής Προεδρίας, Φώτη Φωτίου, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επιχορηγήσει το έργο με ένα ποσό της τάξεως των 50.000 ευρώ, τονίζοντας ότι «εφόσον επιτύχει στις ΗΠΑ θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες».

«Εφόσον χρειαστεί και περαιτέρω οικονομική ενίσχυση, θα την παράσχουμε. Θα πρέπει όμως να έχουμε μητρώο Ελληνοκυπρίων στις ΗΠΑ, προκειμένου και να τους αξιοποιήσουμε», ανέφερε ο κ. Φωτίου, ενώ ο κ. Παπαστυλιανού επεσήμανε ότι η καθυστέρηση της απογραφής «αποτελεί ένα λάθος το οποίο πρέπει να διορθώσουμε».

Στη συνέχεια, ο κ. Φωτίου ανακοίνωσε ότι επανέρχεται το πρόγραμμα επισκέψεων παιδιών ηλικίας από 12-17 ετών στην Κύπρο, που είχε διακοπεί για επτά ολόκληρα χρόνια.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ακόμη, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, Μάριος Λυσιώτης, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, η πρόξενος, Λάνα Ζωχιού, ο γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αλέξης Φαίδωνος, η ευρωβουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελένη Θεοχάρους, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Η.Ε., Μαρία Θεοφίλη και η Αναπληρώτρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πόλυ Ιωάννου.

Κατά την έναρξη, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του δραστήριου ομογενή επιχειρηματία και φιλανθρώπου, Νίκου Μούγιαρη.

«Απαραίτητη η συμβολή της Ομογένειας»

Στις ομιλίες τους, οι διπλωματικοί και πολιτικοί προσκεκλημένοι από την Ελλάδα και την Κύπρο απένειμαν τα εύσημα στους Ελληνοκύπριους ομογενείς και τις προσπάθειες που καταβάλουν, ως Αμερικανοί πολίτες, να επηρεάσουν καταστάσεις στα κέντρα αποφάσεων.

Ο Επίτροπος της Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, μετέφερε τους χαιρετισμούς και τη βαθιά εκτίμηση του προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, ανέλυσε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την τουρκική αδιαλλαξία, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για την άτεγκτη στάση του τουρκικού στρατού στο θέμα των αγνοουμένων.

Ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, Μάριος Λυσιώτης, ευχαρίστησε την Ομογένεια για τις ενέργειές της και τα αποτελέσματα που έχει επιφέρει, ενώ τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν απασχολεί πλέον την διεθνή κοινότητα μόνο για το Κυπριακό πρόβλημα.

«Ως Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, νοιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος όταν ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου των ΗΠΑ αναφέρεται ενώπιον των άλλων Ευρωπαίων πρέσβεων στον σημαντικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή μας. Εχουμε προοπτικές, για την ολοκλήρωση των οποίων θέλουμε και τη δική σας συμβολή», είπε ο κ. Λυσιώτης, ενώ ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και της Αναπληρώτριας Μ.Α. της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πόλυς Ιωάννου.

«Δεδομένου του μικρού μας μεγέθους και του μεγάλου πολιτικού μας προβλήματος είναι σημαντική η συλλογική συνεργασία για την επίτευξη θετικού αποτελέσματος, με τη δική σας να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση», είπε, απευθυνόμενη στους ομογενείς.

Ο γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αλέξης Φαίδωνος, συνεχάρη την ελληνοκυπριακή ομογένεια για τη δράση της, τονίζοντας ότι «το νομοσχέδιο Μενέντεζ – Ρούμπιο οφείλεται και στη δράση της ελληνοκυπριακής ομογένειας».

Από την πλευρά του, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, έφερε ως παράδειγμα τον Νίκο Μούγιαρη και τις προσπάθειές του, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι ουσιαστικά η δικαίωση των προσπαθειών του.

Στις νέες γεωπολιτικές εξελίξεις και την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε και η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη, Μαρία Θεοφίλη.

Σε μια πιο έντονη ομιλία, η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους μίλησε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, το Μακεδονικό και την Βόρειο Ηπειρο, τονίζοντας ότι θα κρατήσει σκληρή στάση στην Ευρωβουλή.

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος εξέφρασε την ανησυχία του για τη διαχρονική στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο πρόβλημα της Κύπρου αλλά και τη δημογραφική αλλοίωση που προκαλείται με τον εποικισμό.

«Δεν είναι απλή κατοχή, αλλά μια οργανωμένη ιστορία που αλλοιώνει δημογραφικά τη μορφή τον χαρακτήρα την εικόνα της Βορείου Κύπρου. Δεν είναι κατοχή, είναι οικειοποίηση», είπε ο κ. Δημήτριος.

Ενημέρωση Κρίστοφερ

Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου, Φίλιπ Κρίστοφερ, ενημέρωσε κατ’ αρχάς το ακροατήριο για τα έξι τμήματα του Παγκυπρίου, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις βασικές εξελίξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο, που επηρεάζουν το Κυπριακό και τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διπλωματική σκακιέρα.

Ειδικότερα, ο κ. Κρίστοφερ στάθηκε στο νέο κλίμα που διαμορφώθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την ανάγκη αξιοποίησης της συγκυρίας με την πολιτική Ερντογάν, που κινείται απέναντι στα αμερικανικά συμφέροντα.

«Το τουρκικό λόμπυ είχε πάντα καθοριστικό ρόλο στην περιοχή. Φαίνεται, για πρώτη φορά, να αλλάζει αυτό. Ομως, χρειάζεται να δουλέψουμε σωστά, προκειμένου να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που δημιουργείται στο Κυπριακό», εκτίμησε ο κ. Κρίστοφερ, αναφερόμενος και στο πρόσφατο νομοσχέδιο Ρούμπιο – Μενέντεζ.

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.
Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.
Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.
Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.
Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.
Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.
Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.
Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.
Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available