Συνέδριο των Χιακών Σωματείων στο Κλίαργουότερ Μπιτς

Ο πρόεδρος των Χιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά, Δημήτρης Κοντολιός, μιλώντας σε αντιπροσώπους κατά το 7ο Διεθνές Συνέδριο που πραγματοποίησε η οργάνωση το 2015 στη Χίο. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΛΙΟΣ

ΤΑΜΠΑ. Aρχίζουν το Σάββατο, το πρωί, οι κυρίως εργασίες του 62ου Συνεδρίου των Χιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά στο Κλίαργουότερ Μπιτς της Φλόριδας, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων σωματείων-μελών από διάφορες πόλεις της Αμερικής.

Το Συνέδριο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί από 6-8 Οκτωβρίου, πέρυσι, αλλά ανεβλήθη συνεπεία του καταστροφικού τυφώνα «Ιρμα» που τις προηγούμενες ημέρες έπληξε μετά την Καραϊβική και τη Φλόριδα.

«Εχουμε καιρό να συναντηθούμε», δήλωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης, Δημήτρης Κοντολιός, που ήλθε από τη Νέα Ιερσέη. Γεννήθηκε στο Γουόρεν του Οχάιο και για πρώτη φορά εκλέχτηκε πρόεδρος των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων το 2004.

«Κάνω προσπάθειες για να κρατήσουμε την ελληνική γλώσσα, τη θρησκεία, τον πολιτισμό μας», τόνισε. «Πρέπει να έχουμε γέφυρα με τη μητέρα πατρίδα. Μπορεί να γεννηθήκαμε εδώ στην Αμερική, αλλά αγαπάμε και πονάμε την Ελλάδα μας, όπως οι πατέρες μας. Εχουμε ομογενείς της δεύτερης γενιάς, που τους περιμένουμε να αναλάβουν τα ηνία στην οργάνωσή μας».

Από αριστερά, Στέλιος Σιδεράτος και οι πρώην πρόεδροι της οργάνωσης, Γιάννης και Δημήτρης Κοντολιός, Στέφανος Μπουμπούλης, Γιάννης Φράγκος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΛΙΟΣ

Ο κ. Κοντολιός ενημέρωσε ότι τα περισσότερα από τα θέματα που θα συζητηθούν κατά το φετινό συνέδριο είναι φιλανθρωπικού χαρακτήρα. «Η Χίος, δεν έχει γνωρίσει πολύ, όπως άλλα μέρη της Ελλάδος, την οικονομική κρίση που περνά η χώρα», είπε.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι στη Χίο υπάρχουν ακόμα 4000 ξένοι πρόσφυγες που περιμένουν να μετακινηθούν με τη βοήθεια του Δήμου. Ο κ. Κοντολιός έκανε επαινετική αναφορά στις προσπάθειες του δημάρχου Μανώλη Βουρνού.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε βοήθεια προς το Γενικό Νοσοκομείο της Χίου, καθώς και στην υποστήριξη της οργάνωσης για παιδιά με ειδικές ανάγκες στο νησί, καθώς και σε γηροκομείο. Η οργάνωση έχει επιδώσει μέχρι σήμερα υποτροφίες και έχει βραβεύσει διάφορους παράγοντες. Σχετικές συζητήσεις συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα των εργασιών του Συνεδρίου.

Γιατην Παρασκευή το βράδυ είχε προγραμματιστεί η βραδιά καλωσορίσματος των αντιπροσώπων, ενώ απόψε, μετά τις συνεδριάσεις, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη χοροεσπερίδα στην κοινοτική αίθουσα «Ματθαίος Χολ» της Αγίας Τριάδος, με τον γνωστό στο κλαρίνο Λευτέρη Μπουρνιά. Στο ψυχαγωγικό μέρος του προγράμματος, συμπεριλαμβάνεται επίσης μικρή κρουαζιέρα με δείπνο, για αύριο, Κυριακή.

Τα συνέδρια των Χιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά πραγματοποιούνται επί τρία συνεχόμενα χρόνια σε διάφορες πόλεις της Βορείου Αμερικής και κάθε τέσσερα χρόνια με τη μορφή παγκόσμιου συνεδρίου, στη Χίο. Στο τελευταίο συμμετέχουν, όπως είπε ο κ. Κοντολιός, Χιώτες από την Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική, Καναδά, Αυστραλία κ.ά. Χώρες. «Εχουμε βρει Χιώτες και στην Αργεντινή και στη Χιλή», πρόσθεσε ο κ. Κοντολιός.

Τα Χιακά Σωματεία Αμερικής και Καναδά, έχουν σωματεία -μέλη στη Βοστώνη, Ν. Υόρκη, Νέα Ιερσέη, Φιλαδέλφεια, Βαλτιμόρη, Ουάσιγκτον, τρία στο Οχάιο, Αγιο Φραγκίσκο, Νέα Ορλεάνη, Τορόντο, Μόντρεαλ και αλλού. Σύλλογος αναμένεται να ιδρυθεί στο Σιάτλ.

Σχετικά με την προετοιμασία του φετινού συνεδρίου στο Κλίαργουότερ Μπιτς, ο κ. Κοντολιός ευχαρίστησε τις Ειρήνη Κοτσάτου και Σάντι Παπαδάκη, καθώς και τα μέλη των επιτροπών τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *