Συνέχεια στην αντιπαράθεση ΑΚΕΛ-Κυβέρνησης για το βρόμικο χρήμα

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου (Φωτογραφία: ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Εσωκομματικές έριδες στο ΑΚΕΛ επιχειρεί να αναδείξει η Κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αποκρούσει ισχυρισμούς της πλατφόρμας Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) για εμπλοκή του πρώην δικηγορικού γραφείου του προέδρου Αναστασιάδη με το ρωσικό δίκτυο ξεπλύματος μαύρου χρήματος Troika Laundromat.

Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Πρόδρομου Προδρόμου, αντί απαντήσεων σε ερωτήματα που θέτει το ΑΚΕΛ, με αφορμή τους ισχυρισμούς της πλατφόρμας Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), επαναλαμβάνει, από την Κυριακή, το γεγονός ότι ο πρωταγωνιστής στην ύποπτη για ξέπλυμα χρήματος αγοραπωλησία 220 εκατ. ευρώ, Αλεξάντερ Αμπράμοφ, εξασφάλισε κυπριακό διαβατήριο με απόφαση της κυβέρνησης Χριστόφια, όταν Υπουργός Εσωτερικών ήταν ο Νεοκλής Συλικιώτης, ηγετικό στέλεχος του ΑΚΕΛ.

Από την Κυριακή το βράδυ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρ. Προδρόμου, με δηλώσεις του σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς επαναλαμβάνει τα πιο πάνω υποβάλλοντας και τα ερωτήματα: «Τι συμβαίνει εκεί στο ΑΚΕΛ; Δεν μιλούν με τον πρώην Υπουργό τους;»

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, με δηλώσεις του στον «Εθνικό Κήρυκα» τόνισε ότι η απάντηση στα ερωτήματα που θέτει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μπορεί να αναζητηθεί στο περιεχόμενο συνέντευξης που παραχώρησε ο Νεοκλής Συλικιώτης στην κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος». Υπενθυμίζουμε ότι ο Ν. Συλικιώτης, κατά τη χρονική περίοδο 2015-2019 διετέλεσε Ευρωβουλευτής με τη σημαία του ΑΚΕΛ. Στις πρόσφατες Ευρωεκλογές ήταν υποψήφιος για επανεκλογή στην Ευρωβουλή, κάτι που δεν πέτυχε.

Στη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» ο κ. Συλικιώτης σχολιάζοντας το ανεπιτυχές, γι’ αυτόν, αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, μιλά για «παραγοντισμό που αποτελεί διαλυτικό φαινόμενο για το ΑΚΕΛ». Προσθέτει ακόμα ότι ο παραγοντισμός δεν είναι καινούριο φαινόμενο για το ΑΚΕΛ, υποδεικνύοντας ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί κατά το παρελθόν δεν έφεραν αποτέλεσμα. Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ψηλό ποσοστό μονοσταυρίας που παρατηρήθηκε από πλευράς ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ κατά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, υποδεικνύοντας ότι η Αριστερά έχει ως βασική αρχή της τη συλλογικότητα. Επισημαίνει ακόμα ότι αυτό δεν έχει να κάνει με την υποψηφιότητα του οποιουδήποτε, αλλά με τη λειτουργία του κόμματος. Ως εκ τούτου είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά και μεθοδευμένα.

Ο Νεοκλής Συλικιώτης, αναφερόμενος στο κομματικό και πολιτικό του μέλλον, δηλώνει ότι στο παγκύπριο συνέδριο του κόμματος, το οποίο είναι προγραμματισμένο για το 2020, θα συζητηθούν όλα τα θέματα και θα αποφασιστεί η νέα ηγεσία του ΑΚΕΛ και ο ρόλος που θα έχει ο καθένας στη νέα εποχή.

Αναλυτικότερα:

Ερωτηθείς κατά πόσον ο παραγοντισμός καθόρισε το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών απάντησε: Η αλήθεια είναι ότι τα φαινόμενα του παραγοντισμού εμφανίστηκαν εδώ και μερικές εκλογικές αναμετρήσεις και δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Κατά την άποψή μας πρέπει να είναι ξένο φαινόμενο προς την Αριστερά, διότι σε εμάς κυριαρχούν οι αρχές της συλλογικότητας. Εξάλλου είναι γνωστό ότι στο ΑΚΕΛ δεν υπάρχουν ούτε προσωπικές εκστρατείες, ούτε ξεχωριστά επιτελεία υποψηφίων, αλλά η δράση γίνεται με συλλογικό τρόπο. Δεν γίνεται και δεν πρέπει να γίνεται προσωπική εκστρατεία. Άρα υπό αυτή την άποψη είναι ένα αρνητικό φαινόμενο, το οποίο το κόμμα θα λάβει σοβαρά υπόψη και θα μελετήσει οργανωμένα και συντεταγμένα για να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα που κατά την άποψή μου είναι διαλυτικά για το ΑΚΕΛ και την Αριστερά.

Κληθείς να σχολιάσει την αδυναμία αντιμετώπισης, από το ΑΚΕΛ, του φαινομένου του παραγοντισμού, ανέφερε και τα εξής: «Πρέπει να πω ότι παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο. Στο παρελθόν σε κάποιες περιπτώσεις λήφθηκαν κάποια μέτρα τα οποία εκ των υστέρων κρίνονται ότι δεν ήταν επαρκή. Είναι κάτι που πρέπει να το δούμε ολοκληρωμένα και συντεταγμένα. Και δεν έχει να κάνει με την αποτυχία του «Α» ή του «Β» υποψήφιου, αλλά έχει να κάνει με τη λειτουργία του κόμματος. Δεν είναι για παράδειγμα συμβατό με το ΑΚΕΛ σε μια εκλογική αναμέτρηση, ο μεγάλος αριθμός μονασταυρίων, ενώ υπήρχε η δυνατότητα για δύο σταυρούς επιλογής. Είναι αρνητικό φαινόμενο το ότι υπήρχε το πιο ψηλό ποσοστό μονοσταυρίας από όλα τα κόμματα. Αυτό δείχνει ότι υπήρχε μια υποχώρηση σε ό,τι αφορά τη συλλογική προεκλογική εκστρατεία».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available