Συναντήσεις Πατριάρχη Βαρθολομαίου με Προκαθημένους στην Αυστρία

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος (AP Photo/Derec Gatopolulos, FILE).

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε συνάντηση με τους Προκαθημένους της Εκκλησίας της Κύπρου Χρυσόστομο και της Αλβανίας Αναστάσιο στην πόλη Σάλσμπρουκ της Αυστρίας.

Ο Πατριάρχης είχε μεταβεί στην Αυστρία για ολιγοήμερες διακοπές με την οικογένεια του αδελφού του και την οικογένεια του φίλου και συμφοιτητή του καθηγητή Θεολογίας Κωνσταντίνου Δεληκωνσταντή.

Με τους δύο Προκαθημένους οι οποίοι ανήκουν στη λεγόμενη «Ελληνόφωνη Ορθοδοξία», ο Πατριάρχης είχε μακρά συνομιλία «επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος», όπως αναγράφτηκε και στο Πατριαρχικό Ανακοινωθέν.

Το θέμα, ωστόσο, που κυριάρχησε στη συζήτηση των τριών Προκαθημένων ήταν η διασπαστική κατάσταση που έχει διαμορφώσει το Πατριαρχείο της Μόσχας, με αφορμή τη χορήγηση Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας στις 6 Ιανουαρίου 2019.

Η Μόσχα με τις γνωστές παλαιόθεν μεθοδεύσεις της, οι οποίες δεν εδράζονται μόνο σε εκκλησιαστικές αντιρρήσεις, προσπαθεί να αμφισβητήσει τον πρωτουργό εκκλησιολογικό και κανονικό ρόλο του Οικουμενικό Πατριαρχείου.

Προς τούτο έχει πάρει υπό το άρμα της τα Πατριαρχεία Αντιοχείας, Σερβίας, Βουλγαρίας, τις Εκκλησίες Πολωνίας, Τσεχίας, δημιουργώντας ένα Σλαβικό μπλοκ για μη αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας.

Εν τω μεταξύ, ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος και ο Αθηνών Ιερώνυμος εξακολουθούν να τηρούν στάση αναβλητικότητας για την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας, ενώ μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστη είναι η στάση και του Ιεροσολύμων Θεόφιλου.

Ο Ιερώνυμος έχει παραπέμψει το θέμα στη Σύνοδο της Ιεραρχίας, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει στις 20 Μαρτίου για να προβεί στην πλήρωση τριών κενών Μητροπολιτικών θέσεων, Σισανίου και Σιατίστης, Βουλιαγμένης και Περιστερίου.

Στο ανακοινωθέν του αναγράφτηκε ανάμεσα στα άλλα πως «η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, ευρισκόμενος δι’ ολιγοημέρους διακοπάς εν Αυστρία, συνηντήθη εν τη πόλει Salzburg μετά των Αυτών Μακαριοτήτων των Αρχιεπισκόπων Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου Β και Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου, μετά των οποίων είχεν εκτενή συνομιλίαν επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Την μεσημβρίαν σύντρεις οι Προκαθήμενοι μετά των συνοδών Αυτών παρεκάθησαν εις γεύμα παρατεθέν προς τιμήν των υπό του οικείου ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Αυστρίας κ. Αρσενίου.

Κατά την ως άνω συνάντησιν ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε παρ’ Εαυτώ, πλην του αγίου Αυστρίας, τον Θεοφ. Επίσκοπον Χριστουπόλεως κ. Μακάριον και τον Καθηγητήν και Αρχοντα Διδάσκαλον του Γένους Εντιμολ. κ. Κωνσταντίνον Δεληκωσταντήν».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available