Συνασπισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» ο καθ. Θ. Πελαγίδης

 

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Η Ελλάδα οδεύει προς τις κάλπες (και πάλι), αναφέρει σε άρθρο του ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Θεόδωρος Πελαγίδης, συνεργάτης του Ινστιτούτου Brookings, με «θητεία» σε Χάρβαρντ, Κολούμπια και London School of Economics.
Ο κ. Πελαγίδης, συν-συγγραφέας του βιβλίου «Greece, From Exit to Recovery?» το οποίο παρουσιάστηκε από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Brookings εκτιμά πως είναι πολύ πιθανός ο σχηματισμός συνασπισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.
Μεταξύ άλλων, σημειώνει: Η Ελλάδα σύντομα θα έχει τις τρίτες εκλογές σε διάστημα μόλις 8 μηνών (σ.σ. προφανώς αναφέρεται και στο δημοψήφισμα). Ισως να είναι ένα ενδιαφέρον στατιστικό για τα βιβλία ρεκόρ, αλλά δεν αποτελεί απόδειξη πως η δημοκρατία «δουλεύει» εδώ.
Με το κόμμα του Τσίπρα να έχει ξεμείνει από ιδέες, διαφαίνεται μάχη στήθος με στήθος με τη ΝΔ. Αυτό δεν έχει να κάνει με την αποδοχή των ψηφοφόρων προς το συντηρητικό κόμμα, αλλά είναι αποτέλεσμα της απογοήτευσης που βίωσαν από τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ισως να υπάρχει και μια δόση πικρίας για το αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις.
Ακόμα και μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει το μέλλον της χώρας, καθώς και τα δύο μεγάλα κόμματα εμφανίζουν διαφορετικές εκδοχές του ίδιου καθεστώτος: είναι κουρασμένα, διαλυμένα και στερημένα από ιδέες. Το μοναδικό που τα διαφοροποιεί είναι ότι η ΝΔ μπορεί να επαναφέρει μια μορφή κανονικότητας στη μεσαία τάξη. Ωστόσο, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα συνεργαστούν μετά τις εκλογές.
Αυτά τα νέα δεν θα ακουστούν άσχημα στους δανειστές. Τουναντίον. Η Ελλάδα παρουσιάζεται ως ένα καλό τεστ για την Ευρώπη: είναι το μέρος όπου οι πολιτικές κινήσεις κατά της λιτότητας δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Αυτό, φυσικά, δεν αρέσει καθόλου στους οπαδούς του Podemos – τουλάχιστον επί του παρόντος.
Το πιο ενδιαφέρον από αυτές τις εξελίξεις είναι πως σηματοδοτούν το τέλος μιας εποχής, η οποία συνδυάστηκε με το συγκρουσιακό δίλημμα «λιτότητα/αντι-λιτότητα» που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα πολεμικών αναταράξεων στο πολιτικό πεδίο της χώρας και στην Ευρώπη. Η πολιτική σκηνή γίνεται πιο ρευστή, διασπασμένη και εύθραυστη στην Ελλάδα και αλλού σε δυτικές δημοκρατίες, καθώς αρχίζουμε να βλέπουμε τις πραγματικές συνέπειες από την παγκοσμιοποίηση και τις ανοιχτές αγορές.
Αυτή τη στιγμή, που η πολιτική στην Ελλάδα δείχνει να επιστρέφει σε κάτι που μοιάζει με ομαλότητα, αυτά είναι τα 5 στοιχεία που θα πρέπει να παρακολουθούμε τους επόμενους μήνες:
Κατά 90% θα υπάρξει ένας μεγάλος συνασπισμός μετά τις εκλογές και ο πιθανός είναι αυτός ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία. Αν επικρατήσει η ΝΔ, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να αποφύγει τη συνεργασία για να μη φορτωθεί το πολιτικό κόστος, αλλά ο μοναδικός χαμένος από αυτή την απόφαση θα είναι το ίδιο το κόμμα και ο κ. Τσίπρας.
Οποια και αν είναι η σύνθεση της κυβέρνησης, το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές θα εφαρμοστεί σχεδόν εξ ολοκλήρου. Ο βασικός λόγος είναι ότι η νοοτροπία των ανθρώπων έχει αλλάξει εντελώς μετά τα τραυματικά γεγονότα που συνέβησαν τους επώδυνους επτά μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ηλιόλουστες ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τελειώσει. Οι ψηφοφόροι βλέπουν πια ότι το πολιτικό προσωπικό του κόμματος αποτελείται από τα χειρότερα στοιχεία του παλαιού ΠΑΣΟΚ.
Η χώρα χρειάζεται απελπισμένα πολιτικές μεταρρυθμίσεις στο εκλογικό σύστημα και στο Σύνταγμα. Ειδικά για τον εκλογικό νόμο ένα σύστημα «σχετικής πλειοψηφίας» μπορεί να προσφέρει μία σταθερότητα που απαιτείται για να γιατρέψει τις πληγές της μεγάλης ύφεσης που άνοιξαν στο διάστημα 2010-2015.
Δεν θα πρέπει να επιτραπεί στον Τσίπρα να ξεφύγει από την επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού. Είναι σημαντικό να πάρει την ευθύνη για τη συμφωνία που υπέγραψε. Ποιος ξέρει; Μπορεί, τελικά, να προσφέρει δημιουργικά στην αναδόμηση της Κεντροαριστεράς.
Μακροπρόθεσμα, ένα δικομματικό σύστημα θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα για την Ελλάδα αν είναι να επιστρέψει στην πολιτική σταθερότητα και ανάπτυξη. Ισως το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση γίνει όταν οι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες την 20ή Σεπτεμβρίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available