Συνελήφθη ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ υστερα από αίτημα ΗΠΑ (βίντεο)

Ο Julian Assange (Victoria Jones/PA via AP)

ΛΟΝΔΙΝΟ. Στη σύλληψη του ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, που για επτά ολόκληρα χρόνια έβρισκε καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, προχώρησε την Πέμπτη βρετανική Αστυνομία, ύστερα από αίτημα των αμερικανικών Αρχών για έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Η βρετανική Αστυνομία εισέβαλε στο εσωτερικό της πρεσβείας, αφού πρώτα η κυβέρνηση του Ισημερινού αφαίρεσε το άσυλο που είχε χορηγήσει στον Ασάνζ.

Λίγες ώρες μετά την σύλληψή του, έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ του είχαν απαγγείλει κατηγορίες για συνωμοσία με την πρώην αναλύτρια των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, Τσέλσι Μάνινγκ, για κυβερνοπειρατεία κυβερνητικών υπολογιστών.

Ο 47χρονος Ασάνζ οδηγήθηκε στο αρμόδιο δικαστήριο του Λονδίνου και εκεί ο δικαστής που εξέτασε την υπόθεσή του είπε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να παρουσιάσουν τα στοιχεία τους σχετικά με το αίτημα έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ από τη Βρετανία μέχρι τις 12 Ιουνίου.

WikiLeaks founder Julian Assange arrested

WATCH: WikiLeaks founder Julian Assange is arrested at the Ecuadorian embassy in London https://cnn.it/2UuwWWv (Video by Ruptly)

Posted by CNN on Thursday, April 11, 2019

Ο ιδρυτής των Wikileaks συνελήφθη σε σχέση με το αίτημα έκδοσης των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες τον κατηγορούν ότι ενεπλάκη σε μία από τις μεγαλύτερες στην Ιστορία διαρροές απόρρητων πληροφοριών, αλλά και επειδή παραβίασε τους όρους της απελευθέρωσής του πριν από σχεδόν επτά χρόνια.

Πάντως, ο Τζούλιαν Ασάνζ θα «αμφισβητήσει και θα αγωνιστεί» εναντίον του αμερικανικού αιτήματος έκδοσής του, δήλωσε στους δημοσιογράφους η δικηγόρος του Τζένιφερ Ρόμπινσον, μετά την εμφάνιση του πελάτη της ενώπιον του λονδρέζικου δικαστηρίου.

Στο μεταξύ, η δικηγόρος του Ασάνζ δήλωσε πως δημοσιογράφοι σε όλον τον Κόσμο θα πρέπει να θορυβηθούν από τις κατηγορίες σε βάρος του πελάτη της.

«Οι πραγματικές καταγγελίες σε βάρος του κ. Ασάνζ συνοψίζονται στην ενθάρρυνση μιας πηγής να του παράσχει πληροφορίες και στην προσπάθεια να προστατεύσει την ταυτότητα της πηγής αυτής», δήλωσε ο δικηγόρος Μπάρι Πόλακ. «Οι δημοσιογράφοι σε όλον τον Κόσμο πρέπει να θορυβηθούν πολύ από αυτές τις χωρίς προηγούμενο ποινικές κατηγορίες».

Το τηλεοπτικό δίκτυο «CNN» μετέδωσε, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές, πως το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναμένει ότι θα απαγγείλει επιπλέον κατηγορίες σε βάρος του ιδρυτή των Wikileaks, αλλά δεν είναι σαφές τι θα είναι οι κατηγορίες αυτές ή πότε θα απαγγελθούν.

Τι είναι τα Wikileaks

Τα WikiLeaks έγιναν γνωστά στο ευρύ κοινό το 2009 με τη δημοσιοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων μηνυμάτων που εστάλησαν στις ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

Ο ιστότοπος αυτός, που ιδρύθηκε το 2006 από τον Τζούλιαν Ασάνζ, επιτρέπει να δημοσιοποιηθούν στο Διαδίκτυο ενοχοποιητικά έγγραφα χωρίς να αποκαλύπτει την ταυτότητα αυτού που τα δημοσιοποιεί.

Στη συνέχεια κλιμακώνει τις αποκαλύψεις του, δημοσιοποιώντας ένα βίντεο από σφάλμα του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και στη συνέχεια χιλιάδες στρατιωτικά έγγραφα για το Αφγανιστάν.

Στις 28 Νοεμβρίου του 2010, τα WikiLeaks δίνουν στη δημοσιότητα με τη βοήθεια πέντε μεγάλων διεθνών εφημερίδων («The New York Times», «The Guardian», «Der Spiegel», «Le Monde», «El Pais»), περισσότερα από 250.000 απόρρητα έγγραφα που αποκαλύπτουν μυστικά της αμερικανικής διπλωματίας. Μετά το σκάνδαλο αυτό που έμεινε γνωστό ως «cablegate», ο Τζούλιαν Ασάνζ έγινε ο υπ’ αριθμόν ένα δημόσιος εχθρός στις ΗΠΑ.

Συνολικά ο ιστότοπος δηλώνει ότι έχει δημοσιεύσει «περισσότερα από 10 εκατομμύρια έγγραφα», που αφορούν τον τομέα της οικονομίας, της ψυχαγωγίας και της πολιτικής.
Πώς είχε βρεθεί στην πρεσβεία του Ισημερινού

Υπό την απειλή από το 2010 ενός εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί από την Σουηδία στο πλαίσιο έρευνας για βιασμό, ο Ασάνζ κατέφυγε το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Η μήνυση εναντίον του για βιασμό τέθηκε στο αρχείο το 2017, αλλά ο Ασάνζ, ο οποίος πήρε και την υπηκοότητα του Ισημερινού την ίδια χρονιά, παρέμεινε κλεισμένος στην πρεσβεία της χώρας αυτής, φοβούμενος μήπως εκδοθεί τελικά στις ΗΠΑ για τη δημοσιοποίηση χιλιάδων εμπιστευτικών εγγράφων.

Μετά τη διαμονή του για σχεδόν 7 χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού, ο Ασάνζ συνελήφθη την Πέμπτη 11 Απριλίου 2019 από την βρετανική Αστυνομία. Τα WikiLeaks κατηγόρησαν το Κίτο, οι σχέσεις του οποίου με τον Ασάνζ ήταν τεταμένες τους τελευταίους μήνες, ότι έδωσε «παράνομα» τέλος στο πολιτικό άσυλο που είχε χορηγήσει στον ιδρυτή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available