Συνελήφθη στον Καναδά η κόρη του ιδρυτή της «Huawei»

(AP Photo/Ng Han Guan)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η κόρη του ιδρυτή της «Huawei», κορυφαίο στέλεχος της γιγάντιας κινεζικής εταιρείας τεχνολογίας, συνελήφθη στον Καναδά και αντιμετωπίζει την έκδοσή της στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί αναταράξεις στα παγκόσμια Χρηματιστήρια, καθώς το επεισόδιο απειλεί να πυροδοτήσει και πάλι Σινο-Αμερικανικές εμπορικές εντάσεις.

Η σύλληψη της Μενγκ Ουάνγκζου (Meng Wanzhou), 46 ετών, οικονομικής διευθύντριας (CFO) της «Huawei Technologies Co Ltd», δημιουργεί νέες αμφιβολίες για την 90ήμερη εκεχειρία στο εμπόριο που συμφωνήθηκε από τους προέδρους Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ το Σάββατο – την ημέρα που η Μενγκ συνελήφθη.

Η σύλληψή της, η οποία αποκαλύφθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης από τις καναδικές Αρχές, σχετίζεται με τις αμερικανικές κυρώσεις, δήλωσε πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα.

Το «Reuters» επισημαίνει πως δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει την ακριβή φύση των ενδεχόμενων παραβιάσεων. Το «Γαλλικό Πρακτορείο» αναφέρει πως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Ουάσιγκτον θεωρεί την Μενγκ ύποπτη για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν.

Η σύλληψη και οποιεσδήποτε ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος του δεύτερου μεγαλύτερου κατασκευαστή smartphone στον Κόσμο μπορεί να έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην παγκόσμια αλυσίδα προμήθειας τεχνολογίας. Οι μετοχές των Ασιατών προμηθευτών της «Huawei» σημείωσαν χθες πτώση. Μεταξύ των κύριων προμηθευτών της, περιλαμβάνονται οι «Qualcomm Inc» και «Intel».

Η αμερικανική και άλλες δυτικές κυβερνήσεις διεξάγουν έρευνες γύρω από την «Huawei» αναφορικά με τις σχέσεις της με την κινεζική κυβέρνηση, εξαιτίας ανησυχιών ότι μπορεί να χρησιμοποιείται από το κράτος για κατασκοπεία. Εχει αποκλειστεί από την αμερικανική και μερικές άλλες αγορές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Η «Huawei» έχει επανειλημμένα επιμείνει πως δεν επηρεάζεται από το Πεκίνο.

Η Μενγκ, εκ των αντιπροέδρων στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας και η κόρη του ιδρυτή της, του Ρεν Ζενγκφέι, συνελήφθη την 1η Δεκεμβρίου κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών Αρχών και θα εμφανισθεί ενώπιον δικαστηρίου σήμερα Παρασκευή, δήλωσε εκπρόσωπος του καναδικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι Τραμπ και Σι είχαν δειπνήσει μαζί την 1η Δεκεμβρίου στην Αργεντινή, στη Σύνοδο Κορυφής της G20.

Πηγές είχαν πληροφορήσει το «Reuters» τον Απρίλιο πως οι αμερικανικές Αρχές ερευνούν την «Huawei», η οποία είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως, τουλάχιστον από το 2016, επειδή φέρεται να έστειλε προϊόντα αμερικανικής προέλευσης στο Ιράν και σε άλλες χώρες παραβιάζοντας τους αμερικανικούς νόμους και τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ.

Η «Huawei», η οποία είχε πέρυσι έσοδα 93 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επιβεβαίωσε τη σύλληψη με μια δήλωση. «Η εταιρεία έχει λάβει πολύ λίγες πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες και δεν γνωρίζει να έχει υποπέσει η κ. Μενγκ σε οποιοδήποτε αδίκημα», αναφέρεται στη δήλωση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available