Συνεργατική: Στην πόρτα εξόδου 900 υπάλληλοι

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Διαπραγματεύσεις με τις συντεχνίες έχει η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) για να κλείσει το θέμα των αποζημιώσεων των υπαλλήλων που θα φύγουν με ειδικό σχέδιο από την τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 2.667 υπαλλήλους της Συνεργατικής μεταφέρονται στην Ελληνική περίπου 1.100, ενώ άλλοι 100 εργαζόμενοι θα μεταφερθούν στην Altamira, στην οποία είχαν ήδη μεταφερθεί 350. Περίπου 250 υπάλληλοι της Συνεργατικής θα μεταφερθούν στον Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων που θα δημιουργηθεί.

Με βάση τους πιο πάνω σχεδιασμούς, θα χρειαστεί να αποχωρήσουν περίπου 900 άτομα.

Η φόρμουλα που επεξεργάζεται η ΣΚΤ αναμένεται να έχει κόστος περίπου €100 εκατ., τα οποία θα δοθούν ως αποζημιώσεις στους εργαζόμενους που πλεονάζουν.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η διοίκηση της ΣΚΤ έθεσε αρχικά αποζημιώσεις με τέσσερις μισθούς και πλαφόν τις €80.000.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και μετά από πίεση των συντεχνιών ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ και ΣΕΚ, το ποσό ανέβηκε στις €100.000.

Οι συντεχνίες φαίνεται να πιέζουν και για ακόμη μεγαλύτερες αποζημιώσεις διπλασιάζοντας το ποσό οροφής στις €200.000. Προς το παρόν φαίνεται ότι το σχέδιο θα κλείσει με πλαφόν τις €100.000 χωρίς να αποκλείονται μικρές διαφοροποιήσεις προς τα πάνω.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, επισήμανε ότι η κυβέρνηση νιώθει και έχει την ευθύνη να προστατεύσει πρώτα και κύρια τους καταθέτες και να δώσει λύσεις και για τους εργοδοτούμενους στο σύστημα του Συνεργατισμού.

Σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση για το θέμα της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας βρίσκεται σε εξέλιξη. «Η προσπάθεια που γίνεται τώρα είναι για να προστατευθούν οι καταθέσεις του κόσμου στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η προοπτική της οικονομίας μας», ανέφερε.

Μέχρι τέλος της εβδομάδας, με βάση το αισιόδοξο σενάριο, η Ελληνική θα πρέπει να καταθέσει γραπτώς στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα την καταληκτική της πρόταση και κυβερνητικής πλευράς εκφράζεται αισιοδοξία ότι το deal θα κλείσει.

Αυτό που βγαίνει προς τα έξω είναι ότι η Ελληνική, για να πάρει τον «καλό» Συνεργατισμό, θα αποζημιωθεί και από πάνω. Όπως φαίνεται θα γίνει έκδοση ομολόγου, να δοθούν στην Τράπεζα και «λίγα μετρητά», ήταν η φράση κυβερνητικής πηγής και θα λειτουργήσει ασφαλιστικό σχέδιο προστασίας περιουσιακών στοιχείων (Asset Protection Scheme).

Το θέμα προκύπτει από την κάλυψη του χρηματοδοτικού ελλείμματος και ανέρχεται περίπου στα €5,5 δισ. Είναι η διαφορά των καταθέσεων που διατηρεί σήμερα ο Συνεργατισμός ύψους περίπου €10 δισ. και των εξυπηρετούμενων χορηγήσεων ύψους €4,5 δισ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available