Συνεχίζει το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών ο Μουσταφά Ακιντζί

Νέα διαδικασία με χρονοδιάγραμμα ζητά ο Ακιντζί που συνεχίζει το «blame game» για τα διαδραματισθέντα στο Κραν Μοντάνα (ΑΡ Photo/Petros Karatjias).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Υπάρχει ανάγκη για μια νέα προσέγγιση στο Κυπριακό που θα επικεντρώνεται στη λύση, θα εμπεριέχει την έννοια ενός πακέτου και θα έχει συγκεκριμένη διάρκεια, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί εκτιμώντας ότι ούτε ο ΓΓ του ΟΗΕ θα τους καλέσει σε μια διαδικασία που θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα (με την προηγούμενη).

Στο μήνυμά του, που μεταδόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης τηλεοπτικά για την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε σε σκέψη όπως ο ίδιος ο ΓΓ, είτε κάποιος υψηλόβαθμος του ΟΗΕ, που ο κ. Γκουτέρες θα ορίσει με την έγκριση των δύο πλευρών, διερευνήσουν μέσω συνομιλιών, το ενδεχόμενο ενός πλαισίου στρατηγικής συμφωνίας.

«Σε περίπτωση που προκύψει μια τέτοια συμφωνία πλαίσιο, σίγουρα μπορεί να ορισθεί ένα πρόγραμμα διαπραγματεύσεων, καθορισμένης διάρκειας, για να συμπληρωθεί αυτό το πλαίσιο».

Για να μπορέσουν να γίνουν όλα αυτά σίγουρα πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή νοοτροπίας όσον αφορά κυρίως την πολιτική ισότητα των Τ/κ και να υπάρχει σίγουρα πρόθεση και αποφασιστικότητα για λύση, συμπλήρωσε, εννοώντας την ε/κ πλευρά.

«Κρίμα που οι περσινές μας ανησυχίες έγιναν πραγματικότητα και οι συνομιλίες εντός του 2017 και η Διάσκεψη για την Κύπρο δεν κατέληξε σε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα», ανέφερε στην αρχή του μηνύματός του ο κ. Ακιντζί.

«Η εποικοδομητική προσέγγιση και προσπάθεια καλής πρόθεσης που επιδείξαμε ως τ/κ πλευρά, δεν είχε αντίκρισμα. Η ε/κ πλευρά έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο για να μείνει χωρίς αποτέλεσμα η Διάσκεψη με τις μαξιμαλιστικές της θέσεις και τη συμπεριφορά της που είναι μακριά από τη λογική και τον ρεαλισμό. Ταυτόχρονα η ε/κ ηγεσία προσπάθησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η Διάσκεψη αφορούσε μόνο τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων παραβλέποντας τα άλλα σημαντικά θέματα που περιλαμβανόταν στο πλαίσιο που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες και χωρίς να κάνει βήματα σε εκείνα τα θέματα», υποστήριξε.

Ακόμα και στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, απέναντι στην ευελιξία που έδειξε η τ/κ πλευρά και η Τουρκία, η ε/κ πλευρά προτίμησε να κάνει σλόγκαν τη δήλωση «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις», συνέχισε ο Μουσταφά Ακιντζί επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι οι Ε/κ δεν είναι έτοιμοι να μοιραστούν την εξουσία ισότιμα με τους Τ/κ σε μια νέα ομοσπονδιακή δομή και να εγκαταλείψουν την Κυπριακή Δημοκρατία, «που την είχαν μόνοι τους».

Ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε επίσης τη θέση ότι ασφάλεια σημαίνει πως αυτό που η μια κοινότητα εκλαμβάνει ως δική της ασφάλεια να μην αποτελεί απειλή για την άλλη.

Κατά τον κ. Ακιντζί πρέπει επιτέλους να τερματιστεί η στάση της ε/κ πλευράς που βλέπει συνομιλητή μόνο την Τουρκία και μειώνει τους Τ/κ «και τους θεσμούς που αυτοί έχουν εκλέξει. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι εάν θα ζήσουμε σε αυτό το νησί ισότιμα, αυτό θα γίνει με την τ/κ κοινότητα. Και το πιο σημαντικό, δεν είναι εφικτή μια λύση που δεν θα εγκρίνεται από τον τ/κ ‘λαό’».

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε επίσης ότι η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ και η ισορροπημένη προσέγγιση, διαμοιράζοντας από κοινού τις ευθύνες, δεν δημιούργησε μια δίκαιη κατάσταση και χαρακτήρισε αυτό άδικο για την τ/κ πλευρά που από την αρχή έδειξε την πρόθεσή της για λύση.

Συνομιλίες μεταξύ δύο κρατών, προκρίνει ο Ερτουγρούλογλου

Τη θέση ότι δεν είναι εφικτό να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό με τους Ελληνοκύπριους ούτε με 500 χρόνια διαπραγματεύσεων, διατύπωσε ο «υπεξ» των κατεχομένων Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση ενόσω εφαρμόζονται «εμπάργκο» – κατά την έκφρασή του – εναντίον των Τουρκοκυπρίων.

Ανέφερε ακόμα ότι από τώρα και στο εξής εάν επαναρχίσουν οι συνομιλίες, αυτές θα διεξαχθούν μεταξύ «δύο κρατών».

Οι Τ/κ, συνέχισε, δεν θα επιτρέψουν να χαθούν άλλα χρόνια σε διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι ήδη πέρασαν 50 χρόνια με μια ειρηνευτική διαδικασία συνομιλιών μέσω των ΗΕ και οι διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία έχουν αποτύχει.

Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου μιλώντας σε ξένους Βουλευτές και δημοσιογράφους που βρίσκονται στα κατεχόμενα για τους εορτασμούς για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους είπε ότι εδώ και 50 χρόνια, παρά τις πρωτοβουλίες της τ/κ πλευράς, η ε/κ δεν έκανε κανένα βήμα, θέλει να καταστήσει την Κύπρο ελληνικό νησί, που δεν είναι, και πρόσθεσε ότι οι Τ/κ είναι ίσοι εταίροι του νησιού.

Οι πραγματικότητες στην Κύπρο πρέπει να εξηγηθούν στη διεθνή κοινότητα αντικειμενικά, είπε ο «υπεξ» επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε μονομερώς μέλος στην ΕΕ ουσιαστικά σαν ένα ε/κ κράτος μόνο με την Ένωση να παραβλέπει τις πραγματικότητες στο νησί.

«Τα ΗΕ, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και κυρίως η Βρετανία, ολόκληρη όμως η διεθνής κοινότητα, συμπεριφέρεται στην Κύπρο μονομερώς. Δίπλα στον τ/κ ‘λαό’, που πληρώνει από το παρελθόν μέχρι σήμερα όλο το τίμημα, είναι μόνο η εγγυήτρια Τουρκία. Ο τ/κ ‘λαός’, λόγω ενός προβλήματος και χωρίς λόγο, κρατείται κάτω από άδικα εμπάργκο. Δεν πρέπει πλέον να υπάρξει σιωπή γι’ αυτό το θέμα» τόνισε ο Ερτουγρούλογλου ισχυριζόμενος ότι το 1974 δεν ήταν η αρχή του Κυπριακού αλλά το πρόβλημα υπήρχε πριν από το 1963.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *