Συνεχίζεται την Τρίτη η συνεδρία του Εθνικού στην παρουσία και του Ν. Κοτζιά

Φωτογραφία: Σταύρος Ιωαννίδης/ΓΤΠ.

Του Νεόφυτου Κυριάκου.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Διήμερη συνεδρία για να μελετήσει τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό μετά το ναυάγιο της Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα ξεκίνησε τη Δευτέρα το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου.

Το σώμα θα συνεχίσει τις εργασίες του την Τρίτη με μια ιδιαιτερότητα. Στη συνεδρία θα λάβει μέρος και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος στις συζητήσεις για το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων που έγιναν στο ελβετικό θέρετρο και κατέληξαν σε αδιέξοδο είχε πρωταγωνιστικό ρόλο ως εκπρόσωπος της μιας από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Ο κ. Κοτζιάς αναμενόταν το βράδυ της Δευτέρας στη Λευκωσία προερχόμενος από τις Βρυξέλλες και με τη συνοδεία του Κύπριου ομολόγου του Ι. Κασουλίδη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας θα έχει νωρίς το πρωί της Τρίτης συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση  του ελληνικού ΥΠΕΞ, μετά τη συνάντησή του τη Δευτέρα με τον προσωπικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Matthew Nimetz, ο κ. Κοτζιάς θα αναχωρούσε από κοινού με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ι. Κασουλίδη, από τις Βρυξέλλες στην Λευκωσία.

Η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου της Δευτέρας κράτησε τέσσερις ολόκληρες ώρες και ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Κατά τη συνεδρία του Σώματος, τα κόμματα επέδωσαν τις θέσεις και απόψεις τους για την επόμενη μέρα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο στόχος για κοινή γραμμή και σύμπλευση του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας φαντάζει για μια ακόμη φορά ως ακατόρθωτος, καθότι απλώς επιβεβαιώνονται οι δύο «σχολές σκέψεις» στους χειρισμούς του εθνικού μας προβλήματος.

Στη συνεδρία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρώην Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο  Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο Αντιπρόεδρος του  Κινήματος Αλληλεγγύη Πόλυς Παλλήκαρος, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος και ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας.

Διαφορετικές εκτιμήσεις

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του Προέδρου Αναστασιάδη για το γεγονός ότι ξεκίνησε μια «παραγωγική συζήτηση» ανάμεσα στα μέλη του Σώματος, η οποία όπως υπέδειξε, δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Θα συνεχιστεί και αύριο και εκτιμώ ότι θα χρειαστούν και άλλες συναντήσεις του Εθνικού Συμβουλίου για να ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

«Στο τέλος της συζήτησης θα δούμε πώς αξιοποιούνται όλα αυτά τα δεδομένα και σε ποιο βαθμό είναι δυνατόν να υπάρξει μια κοινή προσέγγιση. Γίνεται συζήτηση με απόλυτο σεβασμό σε ενδεχόμενες διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικές απόψεις ή διαφορετικές εκτιμήσεις. Αλλά εκείνο που κυριαρχεί είναι ο παραγωγικός διάλογος», σημείωσε.

Σε ερώτηση τι θα προσθέσει η παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι είναι μέσα στο πλαίσιο συντονισμού Αθήνας και Λευκωσίας για τα μετέπειτα βήματα και ειδικότερα, αν όχι αποκλειστικά, (η παρουσία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών) αφορά τις προσεγγίσεις στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

«Αντιλαμβάνεστε ότι η ελληνική Κυβέρνηση – και αυτό έχει γίνει ξεκάθαρο μέσα και από τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού αλλά και του Υπουργού Εξωτερικών – δεν εμπλέκεται στα κεφάλαια που άπτονται της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού», επισήμανε.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *