Συνομιλίες των σκοπιμοτήτων και του θεαθήναι;

(Φωτογραφία: ΓΤΠ).

Το περιλάλητο δείπνο του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ήταν προγραμματισμένο για το βράδυ της Δευτέρας στην κατοικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Ο Κύπριος Πρόεδρος και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας αναμενόταν να βρεθούν ξανά πρόσωπο με πρόσωπο μετά από χρονικά διάστημα εννέα μηνών και συγκεκριμένα από το περασμένο καλοκαίρι, όταν κατέρρευσε παταγωδώς η Διάσκεψη για το Κυπριακό στο ελβετικό θέρετρο Κραν Μοντάνα.

Να θυμίσουμε ότι η αποτυχία, τότε, ήταν το αποτέλεσμα της τουρκικής προκλητικής στάσης και συγκεκριμένα της επιμονής του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, που εκπροσωπούσε την Τουρκία στις συνομιλίες, για διατήρηση του αναχρονιστικού και ξεπερασμένου συστήματος των στρατιωτικών εγγυήσεων και της εσαεί παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Αγκυρα επέμενε στην παρουσία της στην Κύπρο και μετά την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, μια προκλητική αξίωση, που δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή από την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Διερωτάται κανείς τι έχει αλλάξει από τότε, ώστε να δικαιολογείται η οποιαδήποτε αισιοδοξία για επανέναρξη συνομιλιών που δεν θα είναι για το θεαθήναι αλλά θα στοχεύουν σε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Τίποτα προς το καλύτερο, αντιθέτως η κατάσταση έχει χειροτερεύσει με την σκλήρυνση της στάσης της Τουρκίας και του Ερντογάν έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο κ. Ακιντζί δεν είναι ο πραγματικός ηγέτης της τ/κ κοινότητας αλλά έχει σταδιακά μετατραπεί σε ένα πιόνι της Αγκυρας που απλά παίρνει γραμμή από την Τουρκία και μεταφέρει τις τουρκικές θέσεις ως τουρκοκυπριακές.

Από την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα τον Ιούλιο του 2017, ίσαμε σήμερα, γίναμε μάρτυρες πολλών αρνητικών γεγονότων. Παρακολουθήσαμε τις προκλητικές ενέργειες του καθεστώτος Ερντογάν να αποτρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αποκορύφωμα της τουρκικής προκλητικότητας την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ιταλικής ΕΝΙ να μεταβεί στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ για έρευνες. Οι τουρκικές προκλήσεις επεκτείνονται και στο Αιγαίο, ενώ το καθεστώς Ερντογάν ανοίγει συνεχώς μέτωπα με γειτονικές χώρες και όχι μόνο.

Αρα, ας μην περιμένουμε, υπό αυτά τα δεδομένα ότι θα προκύψει οτιδήποτε το θετικό και θεαματικό από το δείπνο. Καταλαβαίνουμε γιατί ο κ. Αναστασιάδης αποδέχθηκε την πρόσκληση να παραστεί. Είναι προτιμότερες οι συνομιλίες για το θεαθήναι παρά το σημερινό επικίνδυνο αδιέξοδο που προκαλεί η παντελής έλλειψη επαφών ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ομως, θα πρέπει να είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλητικές θέσεις που θα υποβάλει ο κ. Ακιντζί ο οποίος στοχεύει να βάλει στο τραπέζι και το φυσικό αέριο. Είμαστε; ‘Η θα βρεθούμε για μια ακόμη φορά προ αρνητικών εκπλήξεων;

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *