Συστάσεις της Greco προς την Κύπρο, για πρόληψη της διαφθοράς

Μέλη του κλιμακίου της Greco μιλούν για τις επαφές τους στην Κύπρο. Φωτογραφία: ΓΤΠ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Ολοκληρώθηκαν, την Παρασκευή, οι επαφές που είχε στη Λευκωσία το κλιμάκιο της Ομάδας Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO), στο πλαίσιο του 4ου γύρου αξιολόγησης, με επίκεντρο τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν αναφορικά με την απονομή της δικαιοσύνης στην Κύπρο.

Το κλιμάκιο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο, είχε χωριστές συναντήσεις, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνά Νικολάου, με το Γενικό Εισαγγελέα, με την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου και με την Ένωση Δικαστών Κύπρου. Επίσης παρευρέθηκε σε συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με το κλιμάκιο της Greco ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι “το πρόβλημα της διαφθοράς είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, το οποίο φαίνεται να αναγνωρίστηκε από όλους, γι’ αυτό επιβάλλεται να υπάρξει συνεργασία μεταξύ όλων των πολιτειακών εξουσιών, ώστε νομοσχέδια και άλλα μέτρα να προωθηθούν και εφαρμοστούν στην πράξη για να επιτύχουμε τη σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην δικαιοσύνη”.

Από δικής του σκοπιάς ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Ομάδας Κρατών για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (GRECO) Τζιανλούκα Εσποζίτο, τόνισε την ανάγκη όπως η Κύπρος αναπτύξει ένα σύστημα για την αντιμετώπιση και πρόληψη της διαφθοράς στο δικαστικό Σώμα, ξεκαθαρίζοντας ότι οι συστάσεις της GRECO είναι δεσμευτικές για τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στην Ομάδα.

Ο κ. Εσποζίτο ανέφερε ότι από τις 16 συνολικά συστάσεις της GRECO που περιλαμβάνονταν στην έκθεση του 2016 για την Κύπρο εφαρμόστηκαν μόνο οι δύο «και αυτές όχι πλήρως», όπως είπε. Σημείωσε ότι από τις δεκαέξι συστάσεις οι τέσσερις αφορούσαν τη δικαστική εξουσία και δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Εξέφρασε την ανησυχία της GRECO για το γεγονός ότι υπάρχει πλήρης επικάλυψη, όπως είπε, μεταξύ της σύνθεσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι αυτό δεν ευθυγραμμίζεται με τους στόχους και τα πρότυπα μας «και έχουμε ζητήσει να γίνουν αλλαγές».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available