Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Φωτογραφία: ΓΤΠ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). «Ξανακτύπησε» ο δικηγόρος Νίκος Κληρίδης, ο άνθρωπος που ξεκίνησε το χορό των αποκαλύψεων για τη διαπλοκή στη δικαστική εξουσία. Λίγες μόνο ώρες πριν από την εξέταση των καταγγελιών του περί διαπλοκής και οικογενειοκρατίας από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, ο γνωστός νομικός, αδελφός του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, επανήλθε δριμύτερος ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτου.

Σε νέες δηλώσεις στις οποίες προέβη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Active», υπέδειξε με έμφαση πως «εάν ο ίδιος ήταν στη θέση του Προέδρου του Ανωτάτου Μύρωνα Νικολάτου, θα είχε υποβάλει παραίτηση», προσθέτοντας ότι «τα όσα συμβαίνουν στη Δικαιοσύνη, έπρεπε κάποτε να βγουν στην επιφάνεια, καθώς όλοι ήξεραν τι συμβαίνει, όχι όμως τεκμηριωμένα».

Υπενθυμίζεται ότι τις καταγγελίες Νίκου Κληρίδη στήριξε με γραπτή παρέμβασή του και ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.

Την παραίτηση Νικολάτου, ο οποίος ουσιαστικά παραδέχθηκε την διαπλοκή του με την Τράπεζα Κύπρου καθώς ήταν ο μόνος στο νησί που έλαβε αποζημιώσεις με εξώδικο διακανονισμό για «κουρεμένα» αξιόγραφα, ζητούν καθημερινά πολλοί επώνυμοι αλλά και πολίτες κυρίως μέσα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Τον κ. Νικολάτο άφησε εκτεθειμένο και το ίδιο το Ανώτατο όταν στην ανακοίνωση που εξέδωσε για να απαντήσει τις καταγγελίες της διαπλοκής διαχώρισε τη θέση του και παρέπεμψε σε χωριστή δήλωση του ίδιου του προέδρου του Σώματος για την υπόθεση που τον αφορούσε με τα αξιόγραφα.

Ο Νίκος Κληρίδης σημείωσε στις δηλώσεις του ότι το έναυσμα για τις καταγγελίες στις οποίες προέβη, ήταν οι αθωωτικές αποφάσεις του Ανωτάτου στις υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου και στελεχών της.

Εξήγησε πως, «όταν μελετάς μια απόφαση Δικαστηρίου, η οποία είναι επιεικώς απαράδεκτη, τότε γεννώνται ερωτήματα. Δεν νοείται δικαστήριο λογικό, να εκδώσει τέτοια απόφαση», ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση νοσηρή.

Ο Νίκος Κληρίδης αναφέρθηκε και στην επικείμενη κάθοδο της επιτροπής Greco του Συμβουλίου της Ευρώπης, για καταπολέμηση της διαφθοράς, σημειώνοντας ότι «εδώ που φτάσαμε πρέπει να γίνει έρευνα από ανεξάρτητη επιτροπή».

«Η Greco», είπε, «έχει καθήκον να εκδίδει εκθέσεις και να δίνει κατευθυντήριες γραμμές, που θα πρέπει να ακολουθηθούν».

Παρέμβαση Δικηγορικού Συλλόγου

Η κρίση στη Δικαιοσύνη μετά τις καταγγελίες Νίκου Κληρίδη και τις σφοδρές αντιδράσεις που ακολούθησαν, ήταν το αντικείμενο έκτακτης απογευματινής συνεδρίας του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, η οποία συνεχιζόταν μέχρι αργά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύλλογος ήταν ο αποδέχτης της επίμαχης επιστολής Νίκος Κληρίδης στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε πιθανό επηρεασμό Δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε εκδικάσεις υποθέσεων της Τράπεζας Κύπρου λόγω συγγενικών και/ή εργασιακών σχέσεων που διατηρούν με το  Δικηγορικό Γραφείο Χρυσαφίνης και Πολυβίου ΔΕΠΕ.

Ο κ. Κληρίδης κατονομάζει συγκεκριμένα τους νυν και πρώην δικαστές:  Μ. Νικολάτο, Σ. Ναθαναήλ, Λ. Παρπαρίνο, Α. Κραμβή, Μ. Χριστοδούλου, Λ. Καουτζιάνη, Κ. Παμπαλλή, Α. Λιάτσο και Τ. Οικονόμου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available