Σφοδρή αντιπαράθεση νυν και τέως Γενικού Ελεγκτή για τα σκάνδαλα

Για συγκάλυψη σκανδάλων κατηγόρησε την Χρυστάλλα Γιωρκάτζη (φωτογραφία) ο διάδοχός της στην Ελεγκτική Υπηρεσία Ο. Μιχαηλίδης (Φωτογραφία: ΓΤΠ)

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Τα σκάνδαλα, η αποκάλυψη και η συγκάλυψή τους, είναι το αντικείμενο σφοδρής αντιπαράθεσης που ξέσπασε ανάμεσα στον νυν Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και την πρώην Γενική Ελέγκτρια, νυν διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.

Σηκώνοντας το γάντι που πέταξε η τέως, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας ευθέως την προκάτοχό του για συγκάλυψη σωρείας σκανδάλων.

Ο κ. Μιχαηλίδης, απαντώντας σε ανακοίνωσή της κ. Γιωρκάτζη με την οποίαν έκανε λόγο για στοχοποίησή της, αφήνοντας μάλιστα και αιχμές εναντίον του νυν Γενικού Ελεγκτή, υποδεικνύοντας ότι τα θέματα που εγείρονται τώρα καταγράφονταν στις εκθέσεις της και μάλιστα ουδέποτε αμφισβητήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε στα σκάνδαλα του ΣΑΠΑ, του ΣΑΛ Λευκωσίας, του ΣΑΛ Λάρνακας, του ΧΥΤΥ Κόσιης, του ΤΕΠΑΚ, του κτηρίου του Κτηματολογίου Λάρνακας κ.ά., τονίζοντας ότι δεν διενεργήθηκε εις βάθος διερεύνηση τους ώστε να αχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, όπως συνέβη επί των ημερών του.

Η φωτιά άναψε όταν η κ. Γιωρκάτζη, ύστερα από μακρά σιωπή και μετά και την ομιλία του Οδυσσέα Μιχαηλίδη σε ημερίδα για τα θέματα της διαφθοράς και τις βολές για χειρισμούς υποθέσεων εκ μέρους της, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποίαν ουσιαστικά δήλωνε ότι δεν θα έλεγε τίποτε, πλην του ότι στοχοποιείται και ότι εν πολλοίς τα θέματα που εγείρονται σήμερα είναι «κατεψυγμένα».

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της κ. Γιωρκάτζη αναφέρονται τα εξής: «Αναφορικά με τα θέματα που έχουν εγερθεί τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με τον ρόλο μου ως Γενικής Ελέγκτριας, επιθυμώ να υπενθυμίσω ότι πλείστα όσα θέματα παρουσιάζονται τελευταίως ως νέα, ηγέρθησαν και είναι καταγεγραμμένα σε εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας του παρελθόντος, θέματα τα οποία, μάλιστα, ουδέποτε αμφισβητήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Επειδή είναι η πολλοστή φορά που στοχοποιείται και η τέως Γενική Ελέγκτρια, ξεκαθαρίζω ότι δεν θα σχολιάσω περαιτέρω και δεν θα δώσω συνέχεια».

Αντιδρώντας ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αφού παρέθεσε την αναφορά Γιωρκάτζη ότι θέματα που εγείρονται τώρα ηγέρθησαν επί των ημερών της, αναφέρει ότι η προκάτοχός του «έχει δίκιο» και προσθέτει με σαφείς αιχμές: «Τα σκάνδαλα του ΣΑΠΑ, του ΣΑΛ Λευκωσίας και Λάρνακας, του ΧΥΤΥ Κόσιης, του ΤΕΠΑΚ και του κτηρίου του Κτηματολογίου Λάρνακας καταγράφονταν στις ετήσιες εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αφού είναι σκάνδαλα που συνέβησαν επί εποχής της κ. Γιωρκάτζη. Μόνο που η καταγραφή είναι ως απλές περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, χωρίς την αναγκαία εις βάθος διερεύνηση ώστε να δημιουργηθεί το αναγκαίο υπόβαθρο για την έναρξη ποινικών ερευνών, δεν μπορεί να οδηγήσει σε λογοδοσία. Εξ όσων γνωρίζουμε, ουδένα εξ αυτών έχει σταλεί στον τότε Γενικό Εισαγγελέα και φυσικά ουδείς υπαίτιος οδηγήθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης».

«Αυτό συνιστά έμμεση συγκάλυψη», αναφέρει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος προσθέτει πως «ομοίως, συγκάλυψη αντί αποκάλυψη αποτελούσε η εκ μέρους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας επιβεβαίωση της λογικότητας της τιμής για την αγορά των ελικοπτέρων της Αστυνομίας, του κτηρίου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και του κτηρίου του Κτηματολογίου Λάρνακας. Ομοίως, συγκάλυψη αποτελούσε το γεγονός ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία παρασιωπούσε το μέγα σκάνδαλο του Νοσοκομείου Λευκωσίας και μέχρι τη στιγμή που ο πρώην Πρόεδρος, αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος, διόρισε ερευνητική επιτροπή (και έπραξε τούτο μετά που παρέλαβε 50σέλιδη τεκμηριωμένη έκθεση του νυν Γενικού Ελεγκτή και τότε απλού λειτουργού στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων), η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν αφιέρωνε στην Ετήσια Έκθεσή της περισσότερες από 10 γραμμές, χωρίς μάλιστα ίχνος αναφοράς στην ευθύνη των υπαίτιων του σκανδάλου».

Τέλος, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ξεκαθαρίζει πως «οποιαδήποτε λογική απόκρυψης λαθών και παραλείψεων της ίδιας της Υπηρεσίας που έγιναν στο παρελθόν ουσιαστικά ισοδυναμεί με αδυναμία λήψης μέτρων διόρθωσης και βελτίωσης, αλλά και λογοδοσίας».

Να σημειωθεί ότι στο «χορό» μπήκαν και τα κόμματα με τον ΔΗΣΥ να υπεραμύνεται των χειρισμών της κυβέρνησης Αναστασιάδη στο θέμα των σκανδάλων και τα επιτελεία κομμάτων και των άλλων υποψηφίων για την προεδρία να υπενθυμίζουν τη σύγκρουση του Προέδρου με τους θεσμούς και ειδικά με τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή, οι οποίοι «συγκρούστηκαν με τη διαφθορά».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *