Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για την επιλογή Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Αμυνας

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής. Φωτογραφία: ΓΤ ΝΔ/Δημήτρης Παπαμήτσος.

ΑΘΗΝΑ. Μεγάλη κόντρα μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα και θυελλώδεις διαμαρτυρίες κυβερνητικών βουλευτών σημειώθηκε κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης, όταν ο πρόεδρος της ΝΔ επέκρινε την επιλογή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ως Υπουργού Αμυνας.

«Ποτέ καμία κυβέρνηση στη Μεταπολίτευση δεν επέλεξε εν ενεργεία στρατιωτικό για υπουργό Αμυνας» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, θυμίζοντας ότι το προηγούμενο αντίστοιχο περιστατικό ήταν αυτό του Γρηγόρη Σπαντιδάκη, την 21η Απριλίου 1967. «Για την πρώτη φορά Αριστερά αυτά είναι ψιλά γράμματα. Τους πολίτες ούτε θα τους κοροϊδέψετε ούτε θα τους εξαγοράσετε, και ο λογαριασμός θα είναι βαρύς», προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης.

Δημιουργήθηκε θύελλα από κυβερνητικούς βουλευτές, με τον πρόεδρο της ΝΔ να απευθύνεται προς τον Νίκο Κοτζιά λέγοντας: «Εσείς γιατί διαμαρτύρεστε, εσείς φύγατε από την κυβέρνηση λόγω του κ. Καμμένου», ενώ όταν διαμαρτυρήθηκε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο κ. Μητσοτάκης είπε προς τον Πρωθυπουργό: «Τώρα μιλάει το νέο, να το χαίρεστε».

Εκνευρισμός Τσίπρα

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τον λόγο, και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακαλέσει, υποστηρίζοντας ότι, με όσα είπε, προσβάλλει τις Ενοπλες Δυνάμεις, σε μια εθνικά κρίσιμη συγκυρία. Εκανε μάλιστα λόγο για «κολοσσιαίο ατόπημα απέναντι στις Ενοπλες Δυνάμεις», διότι ισχυρίστηκε ότι ο κ. Μητσοτάκης συνέκρινε τον ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη με τον υπουργό της χούντας, Σπαντιδάκη.

«Δεν σας επιτρέπω κ. Μητσοτάκη να προσβάλετε έναν άνθρωπο που από το 1976 έχει υπηρετήσει με υψηλό και δημοκρατικό φρόνημα τη Σημαία, τις Ενοπλες Δυνάμεις και τη Δημοκρατία, με τον στρατηγό πραξικοπηματία της χούντας, τον αυλικό τού βασιλιά τότε, Σπαντιδάκη».

Οπως επισήμανε, η μόνη σύγκριση είναι ότι και οι δύο κατάγονται από το Ρέθυμνο, «αλλά εσείς -γιατί κάποιος άλλος σας το έγραψε- μας λέγατε ότι ο Λαμπράκης είναι κάτι το οποίο έχουμε ξεχάσει και τώρα θυμηθήκατε τον πραξικοπηματία στρατηγό Σπαντιδάκη για να τον συγκρίνετε με τον Ευάγγελο Αποστολάκη». «Είναι ντροπή και να ανακαλέσετε. Δεν σας επιτρέπω να προσβάλετε το δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων του τόπου», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Οι Ελληνες απέναντι σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας θα έπρεπε να είναι και θα είναι ενωμένοι και λυπάμαι που αυτό δεν το καταλάβατε κ. Μητσοτάκη».

Απάντηση Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι δεν δέχεται υποδείξεις, σέβεται τις Ενοπλες Δυνάμεις και δεν επιθυμούσε να θίξει τον νέο Υπουργό Εθνικής Αμυνας, αλλά να εξηγήσει ότι μονάχα η χούντα είχε επιλέξει να κάνει τέτοια πολιτική μετακίνηση για εν ενεργεία ανώτατο στρατιωτικό.

«Μέσα στον πανικό σας, προφανώς δεν καταλάβατε καν αυτό το οποίο είπα. Ο τελευταίος -είπα- εν ενεργεία ανώτατος αξιωματικός, ο οποίος ανέλαβε θέση υπουργού Εθνικής Αμυνας ήταν πράγματι ο στρατηγός Σπαντιδάκης. Γιατί το είπα αυτό; Διότι καμία κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης δεν παραβίασε τον άγραφο κανόνα διάκρισης μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας. Και το κάνατε εσείς. Σέβομαι τον ναύαρχο Αποστολάκη ως αρχηγό ΓΕΕΘΑ και ως αξιωματικό. Θεωρώ ότι έκανε μεγάλο λάθος που αποδέχθηκε την πρότασή σας να γίνει υπουργός Εθνικής Αμυνας. Και το λέω δημόσια. Αλλά την πρόταση την κάνατε εσείς, κ. Τσίπρα. Και εσείς θα έπρεπε να έχετε γνώση της μεγάλης ιστορικής βαρύτητας αυτής της επιλογή σας. Μη μου κουνάτε, λοιπόν, εμένα το δάχτυλο και μη μου ξανακάνετε υποδείξεις δημοκρατικών φρονημάτων».

Κατέληξε δε, λέγοντας: «Και να μας πείτε και κάτι ακόμα, το οποίο αφορά εσάς, τον απερχόμενο Υπουργό Εθνικής Αμυνας και τον καινούργιο Υπουργό Εθνικής Αμυνας: Πόσο στοίχισε αυτό το σόου με τις υπερπτήσεις των μαχητικών που πέρασαν πάνω από το Πεντάγωνο για να αποδώσουν τιμή; Αραγε σε ποιον; Στον κ. Καμμένο που πήρε το ελικόπτερο για να πάει στα Ιμια; Δεν ντρέπεστε λίγο; Αυτό είναι το ήθος και το ύφος της δικής σας εξουσίας».

Μετά από την απάντηση του κ. Μητσοτάκη, ο Πρωθυπουργός πήρε εκ νέου τον λόγο, αναφέροντας ότι δέχεται τη μερική ανάκληση της αιχμής απέναντι στο πρόσωπο, για να συμπληρώσει ωστόσο: «Πρέπει να γνωρίζετε, όμως, κ. Μητσοτάκη ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις του τόπου μας έχουν υψηλό φρόνημα και ότι σε τέτοιου είδους ζητήματα δεν μπορείτε να παίζετε και να δημιουργείτε εντυπώσεις».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available