Σχεδιάζεται η αγιογράφηση της «Παναγίτσας» στο Μόντρεαλ

Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/Ζώης Μαρίνος.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Καθώς ολοκληρώνονται οι εργασίες ανοικοδόμησης στον ιστορικό ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μόντρεαλ («Παναγίτσα») σειρά παίρνει η αγιογράφηση του ναού ο οποίος, ως γνωστόν, είχε καταστραφεί ολοσχερώς από φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα 13 Απριλίου 2015.

Η «Παναγίτσα», με κόστος περίπου 2,7 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων, ανακατασκευάστηκε εκ βάθρων καθώς λίγους μήνες μετά την φωτιά το παλιό οικοδόμημα γκρεμίστηκε. Ο ναός ξανάνοιξε φέτος για τον εορτασμό της Παναγίας -στις 14 και 15 Αυγούστου- και ξανάκλεισε ώστε να ολοκληρωθούν και οι τελευταίες παρεμβάσεις.

Πριν από μερικές ημέρες ο προϊστάμενος του ιερού ναού, πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Παπαγεωργίου ενημέρωσε τους πιστούς ότι την αγιογράφηση της «Παναγίτσας» -με σύμφωνη γνώμη του Μητροπολίτη Τορόντο και παντός Καναδά κ. Σωτηρίου- θ’ αναλάβει ο Αγιογραφικός Οίκος της Ιεράς Μονής «Παναγίας Παρηγορήτισσας» που βρίσκεται στην περιοχή Λασούτ, δυτικότερα της πόλης του Μόντρεαλ.

Η «Παναγίτσα» βρίσκεται στο κέντρο της συνοικίας του Παρκ Εξτένσιον, περιοχής με έντονο ελληνικό στοιχείο και τον φετινό Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό της 14ης Αυγούστου καθώς και την περιφορά της εικόνας της Παναγίας στους γύρω δρόμους, παρουσία χιλιάδων πιστών, παρακολούθησε και ο δήμαρχος του Μόντρεαλ Ντενί Κοντέρ, συνοδευόμενος από την αντιδήμαρχο Μαίρη Ντέρος.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη, ανήμερα της εορτής του Τιμίου Σταυρού, ο Μητροπολίτης Τορόντο και παντός Καναδά κ. Σωτήριος θα βρίσκεται στην περιοχή του Λαβάλ στο Μόντρεαλ για τον εορτασμό του ομώνυμου ιερού ναού.

Ο κ. Σωτήριος θα προεξάρχει στην Ιερά Ακολουθία του Ορθρου (θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί), θα ακολουθήσει η Υψωση του Τιμίου Σταυρού και η Θεία Λειτουργία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας (στις 6 μ.μ.) θα ψαλλεί η Ιερά Ακολουθία του Εσπερινού και των Χαιρετισμών του Τιμίου Σταυρού.

Τέλος, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου τα μέλη της Φιλοπτώχου Αδελφότητας του Ιερού Ναού θα παραθέσουν το καθιερωμένο, ετήσιο γεύμα στους πιστούς με αφορμή τον εορτασμό της εκκλησίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *