Σχόλια κυπριακών κομμάτων για τις επαφές της Λουτ με Αναστασιάδη και Ακιντζί

Ο ΔΗΣΥ χαιρετίζει την πρωτοβουλία Αναστασιάδη, να επιδιώξει συνάντηση με τον Ακιντζί.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Η ολοκλήρωση των επαφών που είχε, στη Λευκωσία, η απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μ. Ακιντζί, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, από τα κυπριακά κόμματα.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εκφράζει ικανοποίηση για την πρόθεση της κ. Λουτ να επισκεφτεί τις πρωτεύουσες των τριών εγγυητριών δυνάμεων για συζήτηση θεμάτων ασφάλειας και εγγυήσεων. Ο ΔΗΣΥ χαιρετίζει, πίσης, την πρωτοβουλία του προέδρου Αναστασιάδη να επιδιώξει συνάντηση με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί. «Κάθε βήμα που γίνεται για να επαναρχίσει ο διάλογος για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος είναι σημαντικό. Σε αυτή την προσπάθεια χρειάζεται να λειτουργήσουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις με τη μέγιστη υπευθυνότητα και να θωρακίσουμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

Το ΑΚΕΛ, με δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, εκφράζει ανησυχία σχετικά με την πορεία των διεργασιών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. «Με όσα στοχευμένα βγάζουν έξω οι κυβερνώντες, δεν φαίνεται –τουλάχιστον στο παρόν στάδιο- να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για συμφωνία στους όρους αναφοράς», αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ. Και προσθέτει: «Χωρίς επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και με την παρέλευση του χρόνου χωρίς λύση, θα μας μείνει η διχοτόμηση, η οποία αποτελούσε το διαχρονικό όραμα του Ραούφ Ντενκτάς και εξυπηρετεί τους στόχους της Τουρκίας».

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, σε δικής της δήλωση αναφέρει ότι: «Η προτροπή του προέδρου Αναστασιάδη προς την κ. Λουτ να συνομιλεί κατευθείαν με την Άγκυρα, αποδεικνύει ότι ο Πρόεδρος αντελήφθη την πάγια θέση (του Κινήματος Αλληλεγγύη) ότι στα κατεχόμενα «κυβερνούν» ανδρείκελα και ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από τον Ερντογάν». Η κ. Θεοχάρους αναφέρει και τα εξής: «Συνεπώς, είναι η σωστή και η αποδιδόμενη σε αυτόν πρόθεση να συνομιλήσει ο ίδιος κατευθείαν με την τουρκική κυβέρνηση, αλλά έχοντας υπόψιν μας τη σκληρή διαπραγματευτική δεινότητα των Τούρκων και την ευκολία με την οποία η δική μας πλευρά υποχωρεί, και συνεκτιμώντας το γεγονός ότι η Κύπρος είναι περικυκλωμένη αυτή τη στιγμή από τον τουρκικό στόλο αλλά και ότι οι κατοχικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί σε τρομακτικό βαθμό, η εξέλιξη αυτή μας προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία».

Η Συμμαχία Πολιτών με ανακοίνωσή της καλεί την Κυβέρνηση να σταματήσει να είναι παθητικός θεατής των εξελίξεων και να αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις με σχεδιασμό μια νέας στρατηγικής. Ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει, επίσης, ότι «πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς την Βρετανία η οποία οφείλει να δηλώσει ξεκάθαρα, όπως ήδη το έπραξε η Ελλάδα, ότι είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τα εγγυητικά της δικαιώματα με τη λύση του Κυπριακού».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available