Σχόλιο: Εποχή της αμφισβήτησης στην Ευρώπη

(AP Photo/Markus Schreiber)

Το γεγονός ότι η Μέρκελ θα παραμείνει καγκελάριος της Γερμανίας, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, πιθανώς να επισκιάζει τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε στη Γερμανία. Και η πραγματικότητα είναι ότι το πολιτικό σκηνικό στη σημαντικότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης άλλαξε. Και άλλαξε, μεταξύ των άλλων, και σε βάρος της Ελλάδος.

Πολλοί από εμάς δεν είχαμε αντιληφθεί τους λόγους για τους οποίους η Μέρκελ και ο Σόιμπλε συμπεριφέρονταν με τέτοια ακαμψία αναφορικά με το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα.
Και ούτε ακόμα είχαμε αντιληφθεί τους λόγους για τους οποίους έντυναν την αντίθεσή τους συχνά σε αυστηρούς ηθικούς λόγους.

Τώρα, εκ των υστέρων, βλέποντας το απίστευτο άλμα του κόμματος των νεοναζί από το 4,2% το 2012 στο 13,8% τώρα, καταλαβαίνουμε καλύτερα τους λόγους. Ηταν για να μην τους δώσουν νέα εφόδια για να αυξήσουν τη δημοτικότητά τους.

Σήμερα λοιπόν έχουμε μία καινούργια πολιτική μέρα στη Γερμανία. Τα κεντρώα κόμματα, το κεντροδεξιό και το κεντροαριστερό, έχουν εξασθενήσει παίρνοντας και τα δύο μαζί περί το 52% των ψήφων. Δεν έπαθαν την πανωλεθρία που έπαθε το ΠΑΣΟΚ και σε ένα βαθμό η Νέα Δημοκρατία στην Ελλάδα, αλλά η συνολική τους δύναμη μειώθηκε κατά ένα μεγάλο ποσοστό, κατά περίπου 10%.

Αντίθετα, όπως είδαμε οι ακροδεξιοί, το ξενοφοβικό κόμμα, αυτό που είναι ενάντια στους πρόσφυγες, το ευρωσκεπτικιστικό, και αντίθετα προς την δανειοδότηση χωρών όπως η Ελλάδα, η οποία αναφέρεται ονομαστικά στο πρόγραμμά τους, είδε τα ποσοστά του να εκτοξεύονται.

Τι σημαίνει αυτό για την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και συγκεκριμένα για την Ελλάδα. Για την Ευρωπαϊκή Ενωση σημαίνει ότι πολλά από τα μέτρα για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των χωρών-μελών της Ευρωζώνης θα βραδύνουν ή και θα αποτραπούν.

Για την Ελλάδα, σημαίνει ότι θα πρέπει πια να αντιμετωπίσει μόνη της πολλά από τα προβλήματα στα οποία μέχρι τώρα έβρισκε κάποια κατανόηση στην Ευρώπη. Παράλληλα, θα αυξηθούν οι απαιτήσεις για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, για περαιτέρω κούρεμα των συντάξεων, για μείωση του Κράτους.

Η ανάγκη δηλαδή να σταθεί η χώρα στα δικά της πόδια και στις δικές της δυνάμεις καθίσταται πολύ πιο επείγουσα. Αυτά όμως θα πρέπει να τα γνωρίζει ο ελληνικός λαός για να σταματήσει να επενδύει πολιτικά σε προσλήψεις στο Δημόσιο, σε αύξηση των συντάξεων και γενικά να διακατέχεται από διάφορες άλλες ψευδαισθήσεις.

Και θα πρέπει, όσο γίνεται, να αλλάξει νοοτροπία. Κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μόνον εφόσον ακούσει την αλήθεια. Και επειδή ουδέν κακόν αμιγές καλού, ας ελπίσουμε ότι οι εξελίξεις αυτές θα ενισχύσουν την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού για να πάρει τις τύχες του στα χέρια του.

Η Ευρώπη από προχθές μπήκε σε μια νέα εποχή, της αμφισβήτησης της πολιτικής σταθερότητας στην καρδιά του συστήματος. Επομένως, η ανάγκη για την Ελλάδα να αλλάξει, γίνεται αδήριτη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *