Σχόλιο του A.H. Διαματάρη: Είναι αρκετή η απόλυση του Ο’Ράιλι;

Ο κ. Μπιλ Ο'Ράιλι. Photo by Andy Kropa/Invision/AP.

 

Το «Fox News» δεν είναι ένα συνηθισμένο κανάλι. Είναι το βήμα ενός συντηρητικού κινήματος στις ΗΠΑ, είναι η διέξοδος του «ξεχασμένου» Αμερικανού από τα ελίτ των ΜΜΕ, που τον θεωρούν ως αμελητέα ποσότητα.

Είναι επίσης το Μέσο Ενημέρωσης που τον τελευταίο καιρό είδε τα δυο κορυφαία στελέχη του να αποχωρούν ντροπιασμένοι, υπό το βάρος σοβαρών κατηγοριών για σεξουαλικές παρενοχλήσεις συνεργατών και συναδέλφων, αφού όμως πρώτα βοήθησαν ουσιαστικά στο να εκλέξουν τον φίλο τους Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Μπιλ Ο’Ράιλι, ο για 20 χρόνια κορυφαίος από πλευράς δημοτικότητας παρουσιαστής του σταθμού αυτού, ο άνθρωπος που κέρδισε εκατοντάδες εκατομμύρια για τον σταθμό, βαρύνεται από χρόνια με κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση.

Κι όμως, η οικογένεια Μέρντοχ, οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας που ελέγχει τον σταθμό, τον κάλυπταν, για ευνόητους λόγους.

Οταν όμως η «New York Times» αποκάλυψε την 1η Απριλίου ότι ο Ο’Ράιλι είχε πληρώσει 13 περίπου εκατομμύρια σε θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, ακολούθησαν μια σειρά από γεγονότα που σφράγισαν την τύχη του, καθώς γυναίκες ενθαρρυμένες από αυτό βγήκαν μπροστά και τον κατήγγειλαν, ενώ περίπου 50 εταιρείες σταμάτησαν τις διαφημίσεις τους στο κανάλι.

Διότι πάνω απ’ όλα είναι η προστασία της εικόνας του σταθμού. Εξάλλου, αυτό που σε τελική ανάλυση μετρά για τον σταθμό, είναι το μήνυμα, οι ιδέες, παρά ποιος τις διαβάζει. Και οι ιδέες που εκφράζει ο σταθμός έχουν μια πλατιά πλέον απήχηση.

Κι ενώ λοιπόν ο Ο’Ράιλι απολύθηκε, κι ενώ ποιος ξέρει πόσα εκατομμύρια δολάρια σε αποζημίωση προβλέπει το συμβόλαιό του ότι θα πάρει, ενώ και ο σταθμός θα συνεχίσει την πορεία του, το ερώτημα που τίθεται είναι αν η απόλυσή του είναι αρκετή ή αν θα πρέπει και να δικαστεί για σεξουαλική παρενόχληση.

Το ίδιο ισχύει και για τους υπεύθυνους του σταθμού, οι οποίοι δεν μπορεί να μην γνώριζαν τι συνέβαινε και τι κουλτούρα, σε βάρος των γυναικών, με την ανοχή τους, είχε δημιουργηθεί στο κανάλι τους.

Αν δεν δικαστούν πώς θα σταλεί το μήνυμα της σοβαρής αντιμετώπισης του προβλήματος, πώς θα γίνει αντιληπτό ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να συμπεριφέρεται με τον τρόπο αυτό, ότι οι γυναίκες δεν είναι αντικείμενα να τα αντιμετωπίζει κανείς όπως θέλει;

Το μήνυμα αυτό είναι σαφές ότι δεν έχει περάσει απόλυτα στην Κοινότητά μας και φυσικά όχι στην Ελλάδα, όπου η σεξουαλική παρενόχληση αντιμετωπίζεται ως όχι ιδιαίτερης σημασίας παράπτωμα. Κι όμως είναι.

Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να ενοχλεί, να εκβιάζει, να τρομοκρατεί γυναίκες, οι οποίες εργάζονται για να υποστηρίξουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους και αντιμετωπίζουν αυτή την άθλια, απαράδεκτη κατάσταση από τους προϊσταμένους τους.

Να γιατί είναι τόσο σοβαρό να δικαστεί, κι αν βρεθεί ένοχος, να τιμωρηθεί παραδειγματικά ο Μπιλ Ο’Ράιλι.

@AHDiamataris

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *