Σχόλιο: O Κόσμος καλπάζει και η Ελλάδα απαγορεύει ιδιωτικά πανεπιστήμια!

(AP Photo/Bebeto Matthews)

Καθώς διάβαζα την είδηση για την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους του κτιριακού συγκροτήματος που θα αποτελέσει το Πολυτεχνείο του Πανεπιστημίου Κορνέλ (Cornell), στο Roosevelt Island, η σκέψη μου έτρεξε στη συζήτηση που γίνεται στην Αθήνα για την ανάγκη της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, καθώς επίσης και για την συζήτηση περί της αριστείας.

Είναι δε τέτοιος ο βαθμός της ανοησίας που κυκλοφορεί, ώστε να χρειάζεται πολιτικό θάρρος για να υποστηρίξεις κάτι τέτοιο, όπως κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κι αυτά, Ελληνες και Ελληνίδες, εν έτει 2017!

Και έτσι, αφενός μελαγχολώ που χρειάζεται καν να γίνει μία τέτοια συζήτηση, και, αφετέρου, εξίσταμαι που η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων απαγορεύεται από το Σύνταγμα της χώρας. Αυτό και αν δεν αποτελεί δημαγωγία…

Αλλά ας δούμε πρώτα τι γίνεται στο Roosevelt Island.

To Roosevelt Island, για όσους δεν ζουν στη Νέα Υόρκη, είναι μία στενή λωρίδα γης, δύο μίλια μακριά μεταξύ του Μανχάταν και του Κουίνς, περίπου στο ύψος της Αστόριας. Είναι ένα νησάκι που μοιάζει σαν ένα μεγάλο καράβι που είναι αραγμένο στο μέσον του Ανατολικού Ποταμού (East River).

Το 2000, o τότε δήμαρχος Μάικ Μπλούμπεργκ, αποφάσισε ότι κάτι έπρεπε να γίνει για να ελκύσει η Νέα Υόρκη περισσότερες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στην πόλη. Ηθελε δηλαδή να δημιουργήσει ένα Silicon Valey στη Νέα Υόρκη.

Είναι δε γνωστό ότι οι περισσότερες νέες εταιρείες τεχνολογίας ιδρύονται από αποφοίτους πανεπιστημίων σε περιοχές κοντά στο πανεπιστήμιο.

Για να διευκολύνει λοιπόν την κατάσταση, αποφάσισε να δωρίσει μια έκταση στο Roosevelt Island και επιπλέον να προσφέρει 100 εκατομμύρια δολάρια από τον προϋπολογισμό της πόλης σε όποιο πανεπιστήμιο θα υπέβαλλε την καλύτερη πρόταση.

Νικητές βγήκαν το Πανεπιστήμιο Κορνέλ και το Ισραηλινό Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας. Επιπλέον, ο κ. Μπλούμπεργκ έδωσε στο Πανεπιστήμιο 100 εκατομμύρια δολάρια από την τσέπη του.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Ηδη ολοκληρώθηκαν κτίρια χτισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και φυσικά φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς επίσης χρησιμοποιούν την τελευταία τεχνογνωσία, όσον αφορά τις συνθήκες που πρέπει να επικρατούν στους εσωτερικούς χώρους για την όσο πιο αποτελεσματική μελέτη και έρευνα.

Το Πανεπιστήμιο ξεκίνησε με 300 φοιτητές και 30 καθηγητές. Ιδιαίτερης σημασίας -και μάλιστα σχετίζεται και με τη συζήτηση που γίνεται στην Αθήνα- είναι η δήλωση του πρύτανη του Πανεπιστημίου, ο οποίος δήλωσε στους «ΝΥΤ»:

«Η ακαδημαϊκή αριστεία εδώ είναι απαραίτητη, αλλά δεν αρκεί. Πρέπει επίσης να συνεργάζεσαι με τον επιχειρηματικό κόσμο και ακόμα με την ευρύτερη κοινωνία που έχει σχέση με το αντικείμενό σου».

Επανερχόμενος λοιπόν στο θέμα της Ελλάδος έλεγα, πώς είναι δυνατόν να παραμένουν κολλημένοι σε ιδεολογίες και ψευτο-φιλοσοφίες του 19ου αιώνα;

Και δεν ντρέπονται που στερούν από τα ελληνόπουλα την ευκαιρία να αποκτήσουν τέτοιες γνώσεις, όπως τα παιδιά αλλού, και να ζήσουν μια άλλη ζωή;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *