«Σωσίβιο» από την Ελλάδα στον Ασαντ της Συρίας με αγορά φωσφορικού άλατος

O κ. Μπασάρ αλ-Ασαντ (Alexei Druzhinin, RIA-Novosti, Kremlin Pool Photo via AP, FILE)

Η Ελλάδα ρίχνει «σωσίβιο» στον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ-Ασαντ, με την αγορά φωσφορικού άλατος (Greece throws lifeline to Assad by buying phosphates), επεσήμανε το «Politico», με άρθρο του Simon Marks, σημειώνοντας ότι οι διπλωμάτες επιμένουν ότι η Αθήνα δεν τήρησε τις κυρώσεις της ΕΕ.

Το φωσφορικό άλας, που εισάγει η Ελλάδα, προέρχεται από ορυχεία κοντά στην αρχαία πόλη της Παλμύρας.

Οι πωλήσεις του ορυκτού αυτού, που χρησιμοποιείται κυρίως ως λίπασμα, είναι όλο και πιο σημαντικές για τον κ. Ασαντ καθώς οι διεθνείς κυρώσεις κατά της Συρίας έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην οικονομία.

Από το 2009 έως το 2011, η Συρία προμήθευσε σχεδόν το 1/5 των εισαγωγών της ΕΕ σε φωσφορικό άλας, αλλά οι πωλήσεις του κατέρρευσαν εν μέσω του πολέμου.

Τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ για τις εισαγωγές, δείχνουν πως τα φορτία φωσφορικό άλατος προς την Ευρώπη, που πάνε σχεδόν αποκλειστικά στην Ελλάδα, έχουν επανεκκινήσει. Μάλιστα έχουν πάνω από τριπλασιαστεί από τον Δεκέμβριο του 2017 έως τον Απρίλιο του 2018.

Ο όγκος παραμένει μικρός σε σχέση με την προπολεμική περίοδο, αλλά η Συρία κάνει μία σαφή προσπάθεια να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή αγορά και τον γιγαντιαίο της αγροτικό τομέα.

Το «Politico» αναφέρει ότι η Ελλάδα είχε προβάλλει αντίρρηση το 2012 όταν αποφασίστηκαν κυρώσεις κατά του φωσφορικού άλατος, ενώ υπενθυμίζει ότι οι σχέσεις Ελλάδας κα Ρωσίας είναι βαθιές (σ.σ. προφανώς ο αρθρογράφος δεν συνυπολόγισε τις τελευταίες εξελίξεις στις ελλληνορωσικές σχέσεις) και η Ελλάδα υπήρξε από τους πιο θερμούς υποστηρικτές ήπιων κυρώσεων στην Ρωσία το 2014 όταν αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα εισήγαγε το Δεκέμβριο 2017 5.000 τόνους φωσφορικού άλατος και τον Απρίλιο 2018 16.00 τόνους αξίας 900.000 ευρώ, μόλις ο Ασαντ άρχισε με τη βοήθεια των ρωσικών μαχητικών να ανακτά τον έλεγχο της νοτιοδυτικής Συρίας και άλλων περιοχών που βρίσκονταν υπό την κατοχή του ISIS.

Το «Politico» ζήτησε από τρεις επώνυμες εταιρείες στην Ελλάδα που χρησιμοποιούν φωσφορικό άλας να πουν από πού το εισάγουν. Η μία ανέφερε ότι εισάγει από Μαρόκο και Αλγερία, αλλά οι άλλες δύο δεν απάντησαν στα ερωτήματα του «Politico».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available