Σύμβολο υπερηφάνειας

Οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς στην Παρέλαση της Ομογένειας στη Νέα Υόρκη. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.

Δεν έχει ακόμα ξεκινήσει η παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης προς τιμήν των ηρώων της εθνο-απελευθερωτικής Επανάστασης της 25ης Μαρτίου του 1821.

Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όταν αρχίσει η παρέλαση τα μάτια όλων θα συγκεντρωθούν πάνω στους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς.

Οι Εύζωνες (ευ + ζώνες = οι καλά ζωσμένοι) είναι επίλεκτοι στρατιώτες του ελληνικού στρατού, ευρύτερα γνωστοί ως τσολιάδες, από τη στολή που καθιερώθηκε επίσημα από τον Βασιλέα Οθωνα της Ελλάδας, την οποία έφερε και ο ίδιος σε επίσημες εμφανίσεις).

Δεν είναι τυχαίο. Τα παλικάρια αυτά, με την κορμοστασιά τους, τις ενδυμασίες τους, που ανάγουν στην εποχή της Επανάστασης, στους ηγέτες της Επανάστασης και στα πρωτοπαλίκαρά τους, με τον συντονισμένο και περήφανο τρόπο που παρελαύνουν γεμίζουν τις καρδιές με ενθουσιασμό και υπερηφάνεια.

Εκπέμπουν μια αισιοδοξία, μια ελπίδα, για το μέλλον της χώρας, μια διαβεβαίωση ότι αντέξαμε σε πολλά, θα αντέξουμε και τώρα.

Αποτελούν ένα εθνικό σύμβολο αξιοπρέπειας και ελπίδας.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει ομογενής που επισκέπτεται την Αθήνα και δεν σταματά στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη να δει και να καμαρώσει τους Εύζωνες.

Επίσης, πολλοί σταματούν και στην οδό Ηρώδου του Αττικού, όπου είναι η βάση τους, λίγα μέτρα απόστασης από τη θέση της πολιτικής εξουσίας της χώρας, του Μεγάρου Μαξίμου, όπου είναι το Γραφείο του Πρωθυπουργού και του Προεδρικού Μεγάρου.

Ωστόσο, η παρουσία τους στην Αμερική, από τη Φιλαδέλφεια, τη Νέα Ιερσέη και την Νέα Υόρκη, είναι το κάτι άλλο.

Επιβεβαιώνει και το ενδιαφέρον της ελληνικής Πολιτείας για την Ομογένεια.

Ο κύριος Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι ένας ηγέτης που ευχαρίστως εξουσιοδοτεί την αποστολή τους στις ΗΠΑ, γιατί γνωρίζει την αξία και τον συμβολισμό της παρουσίας τους για την Ελλάδα και την Ομογένεια.

Οι Εύζωνες, η Προεδρική Φρουρά, ενεργεί ακόμα σαν ο κρίκος της αλυσίδας που συνδέει την Ομογένεια με την Ελλάδα.

Δεν το κατανοούσαν αυτό όλοι οι Πρόεδροι. Για παράδειγμα, ο Χρήστος Σαρτζετάκης πρόβαλε πολλά εμπόδια στην αποστολή των Ευζώνων στην Αμερική.

Η ευχή πάντως είναι, όπως του χρόνου οι Εύζωνες καλύψουν και τη Βοστώνη. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα συνεργαστούν οι ανάλογοι φορείς μεταξύ τους ώστε να μην πέσουν μακριά η μια παρέλαση από την άλλη.

Φέτος, επίσης, τόσο στις εκδηλώσεις πριν την παρέλαση, όσο και στη διάρκειά της, λαμπρύνει με την παρουσία της η φημισμένη Φιλαρμονική Εταιρεία Μάντζαρος από την Κέρκυρα, που αποτελείται από 105 άτομα, εκ των οποίων τα 75 είναι μουσικοί.

Κι ενώ έχουμε και τις δικές μας καλές Φιλαρμονικές, ωστόσο μια τόσο φημισμένη Φιλαρμονική, που μπήκε στον κόπο να έρθει από τόσο μακριά, προσθέτει μια ξεχωριστή νότα έμπνευσης και υπερηφάνειας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available