«ΑΡ»: Η Ελλάδα επιταχύνει τη διαδικασία ασύλου και επανεκκινεί τις απελασεις σε Τουρκία

(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

ΑΘΗΝΑ. Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας έχει στόχο να επιταχύνει τη διαδικασία χορήγησης ασύλου σε πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και να επανεκκινήσει τις απελάσεις στην Τουρκία, παρά τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, επεσήμανε το «Associated Press».

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, έκανε αναφορά στο ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο και εν συνεχεία προήδρευσε σε σύσκεψη με την παρουσία και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική κ. Γιωργου Κουμουτσάκου και του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν από το Μέγαρο Μαξίμου:

Στη σύσκεψη ιεραρχήθηκαν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, πάντα σε στενή συνεργασία και με την τεχνική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς το αμέσως επόμενο διάστημα να επικεντρώσουν τις ενέργειές τους:

1. Στην άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.

2. Στην ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων, με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναμη υπό ελληνική διοίκηση με ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης. Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται η καλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), η εντατικοποίηση των περιπολιών του λιμενικού σώματος με παράλληλη αναβάθμιση του υλικοτεχνικού του εξοπλισμού, και η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με απόλυτη διαφάνεια.

3. Στην αναμόρφωση –μέχρι το τέλος του 2019- του θεσμικού πλαισίου της χορήγησης ασύλου, με στόχο τη σύντομη, δίκαιη και αποτελεσματική απονομή του.

4. Στην πιστή εφαρμογή της κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για την διαχείριση του μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών.

5. Στην ολοκλήρωση των εργασιών για το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο, ώστε να διασφαλισθούν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και του μετανάστες.

6. Στην ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για την πολιτική ασφάλειας της χώρας.

Αβραμόπουλος: Η Ευρώπη δίπλα στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό

Στην πρώτη θεσμική συνεργασία ανάμεσα στην Κομισιόν και την ελληνική κυβέρνηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου κυριάρχησαν τα θέματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας, ενόψει και της άτυπης συνόδου στο Ελσίνκι.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε, όπως ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, η κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, όπου κάτω από τον απόλυτο έλεγχο παρατηρούνται ροές τον τελευταίο καιρό.

Σε δήλωσή του, ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε πως πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, προσθέτοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης έδωσε διαβεβαίωσεις πως η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι συνεχής.

«Η Ελλάδα είναι σημαντικός παράγοντας σταθερότητας, πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για το μέλλον γιατί δεν ξέρουμε τι θα φέρει το μέλλον. Το μεγάλο ζήτημα της μετανάστευσης και της ασφάλειας θα τύχει της καλύτερης δυνατής διαχείρισης», τόνισε επισημαίνοντας πως η Ελλάδα δεν είναι μόνη της.

«Με τις πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί είναι βέβαιο ότι -και με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης- η διαχείριση στο μέλλον θα είναι πιο αποτελέσματική. Η Ελλάδα της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας είναι εδώ και κόντα της είναι η Ευρώπη», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη.

«Θέλω να πιστεύω ότι με καλή βούληση και θετική προδιάθεση θα έχουμε θετικά αποτελέσματα» κατέληξε, στη δήλωσή του, ο κ. Αβραμόπουλος.

Κουμουτσάκος

Η διαμόρφωση μιας στρατηγικής με συγκεκριμένες δράσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού- μεταναστευτικού αποτελεί προτεραιότητα του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργου Κουμουτσάκου.

Οπως ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος έξω από το Μέγαρο Μαξίμου προσερχόμενος στη σύσκεψη που έγινε σήμερα το πρωί υπό τον πρωθυπουργό, ήδη έχει επεξεργαστεί και θα καταθέσει ένα βασικό σχέδιο στρατηγικής που θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.

Όπως επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου, βασική λογική της «σφαιρικής και συνεκτικής» αυτής στρατηγικής που διαμορφώνεται είναι «η αποτελεσματική διασύνδεση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού και της προάσπισης του αγαθού της ασφάλειας» και συμπληρώνουν ότι «η υποτίμηση της ασφάλειας αποβαίνει τελικά εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως έχει αποδειχθεί από την κατάσταση στη Μόρια και το Βαθύ».

Η στρατηγική αυτή θα εμπλουτίζεται βήμα- βήμα προκειμένου να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα. Οι δράσεις όσον ααφρά στο εσωτερικό πεδίο περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μέτρα ενίσχυσης της επιτήρησης των συνόρων και βελτίωσης της κατάστασης στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης με ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, νέο νομοθετικό πλαίσιο με στόχο την επιτάχυνση και απλούστευση των διαδικασιών ασύλου και τέλος την ενίσχυση και συστηματοποίηση των επιστροφών.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο προγραμματίζεται η αποτελεσματικότερη και ουσιαστικότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικότερα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας, η ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία ώστε να εφαρμόζεται αποτελεσματικά η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, αλλά και της μεσογειακής συνεργασίας στον τομέα της μετανάστευσης και τέλος η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available