Σ’ ευχαριστούμε Στέφανε…

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς (AP Photo/Andy Brownbill

Σε αυτή την μίζερη αθλητική πραγματικότητα που ζούμε όλοι στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, με τον αρρωστημένο οπαδισμό να έχει διαβρώσει τα πάντα και τα δυο πιο λαοφιλή σπορ, το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ να μονοπωλούν το ενδιαφέρον και τις συζητήσεις των φιλάθλων, αλλά και να προβάλλονται κατά κόρον από τον αθλητικό τύπο της χώρας, ήρθε σχεδόν από το… πουθενά ένα 20χρονο παιδί ο Στέφανος Τσιτσιπάς να υπενθυμίσει σε όλους μας ότι υπάρχει και μια άλλη πλευρά του αθλητισμού χωρίς μίση, βία και τοξικότητα την οποία οι περισσότεροι από εμάς είτε την είχαμε ξεχάσει είτε την αγνοούμε παντελώς.

Για περίπου μια εβδομάδα ο Τσιτσιπάς άλλαξε με τα κατορθώματά του στο Αυστραλιανό Open την αθλητική καθημερινότητα στην Ελλάδα. Ξαφνικά ο Τύπος της χώρας άφησε στην… άκρη την μονότονη αναφορά σε γκολ, πέναλτι, φάουλ, διαιτησίες, επεισόδια και μεταγραφές και έστρεψε την προσοχή του σ’ ένα άλλο άθλημα, το τένις, που έφερε λόγω του Τσιτσιπά, έναν διαφορετικό… αέρα και κυρίως μια γερή νότα αισιοδοξίας σε όλους μας.
Δεν είναι δα και μικρό πράγμα να ακούς σε παρέες, σε καφετέριες ακόμη και στο δρόμο συζητήσεις που είχαν να κάνουν με το τένις και τον Τσιτσιπά.

Η αθλητική υποκουλτούρα που καταδυναστεύει με ευθύνη όλων μας αυτή την χώρα πρέπει κάποια στιγμή να… υποχωρήσει. Πρέπει να δούμε πιο ανοιχτόμυαλα την αθλητική πραγματικότητα και να αγκαλιάσουμε κι άλλα σπορ τα οποία και συναρπαστικά είναι και διακρίσεις σε υψηλό επίπεδο μπορούν να φέρουν στην Ελλάδα. Ηδη οι εγγραφές νέων παιδιών σε σχολές και συλλόγους τένις σ’ όλη την χώρα αυξήθηκαν θεαματικά το τελευταίο διάστημα, δείγμα την μεγάλης επιρροής που ασκούν οι αθλητές – πρότυπα όπως εξελίσσεται με τις επιτυχίες και τον χαρακτήρα του ο Τσιτσιπάς.

Αυτό είναι το σημαντικότερο κατόρθωμα του Τσιτσιπά και πάνω σε αυτό πρέπει να επενδύσουμε ως χώρα. Αφενός για να αναπτύξουμε περαιτέρω ένα σπορ το οποίο έχει στοιχεία και χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία του Ελληνα, και αφετέρου για να στείλουμε στη νέα γενιά το μήνυμα ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο αν υπάρχει προσήλωση, πίστη και κυρίως σκληρή δουλειά για την επίτευξη ενός στόχου.

Αλλωστε πάνω σε αυτές τις αρχές πορεύεται από τα πρώτα του βήματα στο τένις ο Τσιτσιπάς και γι’ αυτό όχι μόνο οι ειδικοί, αλλά και όλοι οι Ελληνες δεν απογοητεύτηκαν από την ήττα που γνώρισε στον ημιτελικό της Μελβούρνης από τον Ράφα Ναδάλ. Και δεν απογοητεύτηκαν γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι ο Τσιτσιπάς με την ιδιοσυγκρασία που έχει, τον τρόπο που δουλεύει, αλλά και το ταλέντο του, δεν πρόκειται ούτε να τα… παρατήσει, ούτε να επαναπαυθεί και πολύ σύντομα θα γίνει το νούμερο «ένα» της παγκόσμιας κατάταξης από το νούμερο «12» στο οποίο βρίσκεται αυτή την στιγμή. Οταν μάλιστα με βάση των στατιστικών ένας τενίστας φτάνει στο απόγειο των δυνατοτήτων του μετά τα 25, τότε γίνεται εύκολα κατανοητό γιατί ο Τσιτσιπάς θα μας κάνει ακόμη πολλές φορές υπερήφανους ως Ελληνες και θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τον ανύπαρκτο αθλητικό μας πολιτισμό.

Γι’ όλα αυτά σ’ ευχαριστούμε Στέφανε…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available