Οι χώρες που στήριξαν την Κύπρο έναντι της Τουρκίας

Συνομιλία Χριστοδουλίδη - Μογκερίνι (στο βάθος) στο περιθώριο της συνεδρίας του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες (Φωτογραφία: ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, η συζήτηση για το πακέτο μέτρων σε βάρος της Τουρκίας, ως συλλογική κοινοτική αντίδραση στις παράνομες δραστηριότητες της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι πραγματοποίησε εισαγωγική τοποθέτηση και στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος εξέθεσε τα δεδομένα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη συζήτηση, η Κύπρος υποστηρίχθηκε ενεργά από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία, ενώ είχαν προηγηθεί δηλώσεις στήριξης από Φιλανδία, Ολλανδία και Γερμανία, εκτός της αίθουσας.

To κείμενο των συμπερασμάτων των «28» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία πέρασε από την πρωινή συζήτηση στο Coreper χωρίς αλλαγές και παραπέμφθηκε στους Υπουργούς Εξωτερικών προς έγκριση, απόφαση που αναμενόταν αργά τη Δευτέρα.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είχε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και την πρώτη επίσημη συνάντηση και συνεργασία με τον ομόλογό του της Ελληνικής Δημοκρατίας, Νίκο Δένδια.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μογκερίνι – Τσαβούσογλου

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου είχε τη Δευτέρα το πρωί η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, στην οποία συζητήθηκε και το θέμα των τουρκικών δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως ανακοίνωσε η ίδια προσερχόμενη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων των 28 της ΕΕ.

Επικαλούμενο διπλωματικές πηγές το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολού» αναφέρει ότι ο κ. Τσαβούσογλου επικοινώνησε επίσης τηλεφωνικά με τους ΥΠΕΞ της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available