Τάξεις γαλλικών για Ελληνες ομογενείς στο Μόντρεαλ

Αντί για «Stop», η πινακίδα γράφει «Arret». Η επαρχία του Κεμπέκ στον Καναδά δείχνει μεγάλη ευαισθησία στο γλωσσικό ζήτημα. Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/Ζώης Μαρίνος.

Του Ζώη Μαρίνου.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Στην γαλλόφωνη περιοχή του Κεμπέκ, στον Καναδά, είναι πολλές χιλιάδες οι Έλληνες ομογενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την γλώσσα, ανάμεσα τους και η μεγάλη πλειονότητα των νέων μεταναστών που εγκαταστάθηκαν -κυρίως στο Μόντρεαλ- από το 2011 και μετά.

Η χρήση της γαλλικής γλώσσας, πέραν της καθημερινότητας, είναι αναγκαία και σε κάθε συναλλαγή με τις δημόσιες αρχές στις αίθουσες των οποίων δεσπόζουν πινακίδες με την σαφή υπόδειξη «στο Κεμπέκ μιλάμε γαλλικά». Ακόμα και στους δρόμους, τα σήματα του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, για πεζούς και οδηγούς, είναι γραμμένα αποκλειστικά στην γαλλική γλώσσα, με εξαίρεση ορισμένες μικρές γειτονιές όπου υπερτερεί το αγγλόφωνο στοιχείο.

Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ, προκειμένου να διευκολύνουν τους ομογενείς, οργανώνουν τάξεις εκμάθησης της γαλλικής γλώσσας, δωρεάν για όσους μετάσχουν, σε συνεργασία με το CREP, το Κέντρο Εκπαιδευτικών και Παιδαγωγικών Πόρων της επαρχίας του Κεμπέκ.

«Με το πρόγραμμα αυτό δίνεται η ευκαιρία σ’ όλους όσους το παρακολουθήσουν να βελτιώσουν την καθημερινή τους επικοινωνία στα γαλλικά, να διαχειρίζονται τις υποθέσεις τους ευκολότερα στις δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και οργανισμούς, να αναζητήσουν πιο εύκολα θέσεις εργασίας, να ενσωματωθούν καλύτερα στο κοινωνικό σύνολο της περιοχής στην οποία διαμένουν, αλλά και να αποκτήσουν νέους φίλους και καινούργιες εμπειρίες», αναφέρουν η πρόεδρος των Κοινωνικών Υπηρεσιών της Ελληνικής Κοινότητας Ελένη Τζινάλη και η γενική διευθύντρια Ελένη Φακωτάκη- Κολαίτης.

Συντονίστρια του προγράμματος των γαλλικών είναι η κ. Μαίρη Αρβανιτάκη. Ήδη, όπως πληροφορείται ο «Ε.Κ.» καταγράφεται ενδιαφέρον, κατά μείζονα λόγο από νέους μετανάστες που χωρίς γνώση της γλώσσας δυσκολεύονται σημαντικά να βρουν δουλειά με αξιοπρεπείς αποδοχές ή συμβατή με το επιστημονικό ή επαγγελματικό αντικείμενο τους.

Τα μαθήματα γαλλικών θα ξεκινήσουν στα μέσα Σεπτεμβρίου στην περιοχή του Παρκ Εξτένσιον αλλά οι εγγραφές βρίσκονται ήδη σ’ εξέλιξη. Το δε πρόγραμμα των τάξεων – δυο φορές την εβδομάδα, απογεύματα- είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες όσων τις υπόλοιπες ώρες εργάζονται.

Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες προϋποθέσεις για την υποβολή αίτησης, πέραν των εγγράφων πιστοποίησης της ταυτότητας των αιτούντων.

Η επαρχιακή κυβέρνηση του Κεμπέκ χρηματοδοτεί την εκμάθηση γαλλικών από ενήλικες αλλοδαπούς ή ημεδαπούς αγγλόφωνους ενώ τον τελευταίο καιρό αναζωπυρώνεται το γλωσσικό ζήτημα, ιδίως μετά την δημόσια παρέμβαση του ηγέτη του κόμματος PQ (Parti Quebecois) Ζαν Φρανσουά Λισέ ο οποίος ζήτησε θέσπιση αυστηρών νομοθετικών μέτρων ώστε στους χώρους εργασίας να χρησιμοποιείται μόνο η γαλλική γλώσσα και ν’ αποθαρρύνεται η χρήση των αγγλικών.

2 Comments

  1. Καλησπέρα σας

    Συγχαρητήρια για το έργο σας!
    Επειδή με ενδιαφέρουν τα μαθήματα που αναφέρετε στο παραπάνω άρθρο σας θα ήθελα να ρωτήσω για το που θα μπορούσα να μάθω επιπλέον πληροφορίες σχετικά με αυτά..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *