Τέλος τα Αρχαία Ελληνικά από το πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ

Η ταμπέλα του Πανεπιστημίου του Πόρτλαντ. Πηγή: Wikimedia Commons

ΠΟΡΤΛΑΝΤ. ΟΡΕΓΚΟΝ. Το καλοκαίρι του 2019 θα παύσει πλήρως να διδάσκεται το μάθημα των αρχαίων ελληνικών στο πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ (Portland State University), σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Vanguard».

Εκτός από τα αρχαία ελληνικά θα σταματήσει επίσης η διδασκαλία των σουαχίλι, τουρκικών, κορεατικών και βιετναμέζικων, λόγω ελλείμματος που έχει δημιουργηθεί στον προϋπολογισμό του πανεπιστημίου.

Το Τμήμα Γλωσσών και Λογοτεχνίας έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων στο λίστα ενδιαφερομένων μετά τα Μαθηματικά και τις Στατιστικές.

Η πρόεδρος του Τμήματος Δρ. Τζίνα Γκρέκο (Gina Greco), εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αντιτάσσεται στη συγκεκριμένη απόφαση και αναφέρει ενδεικτικά, ότι «η μείωση της χρηματοδότησης του προγράμματος των παγκοσμίων γλωσσών, ιδιαίτερα των μη ινδοευρωπαϊκών, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μία κίνηση που στέκεται ενάντια στη θέση του πανεπιστημίου για την ανάπτυξη μιας πολιτιστικής επάρκειας».

Σύμφωνα με την καθηγήτρια των αρχαίων ελληνικών Λόρι Γκοσγκρίφ (Laurie Cosgriff), πολλοί πανεπιστημιακοί σύλλογοι αντιτάχθηκαν στην απόφαση περικοπής του μαθήματος των αρχαίων ελληνικών. «Θεωρώ πως πρόκειται για μια πολύ αφελή κίνηση», δήλωσε η Γκοσγκρίφ. «Ο τρόπος με τον οποίο ελήφθη, είναι επίσης ενοχλητικός … Ο κοσμήτορας είχε έλλειμμα στον προϋπολογισμό, το οποίο έπρεπε να αντισταθμίσει και αντί να επιτρέψει στο τμήμα Γλωσσών να επιλέξει πώς θα κάνει τις περικοπές, αποφάσισε να καταργήσει τις θέσεις των καθηγητών».

Σημειώνεται, πως τα σουηδικά, παρά το ότι καταγράφουν χαμηλή συμμετοχή, είναι η μόνη γλώσσα, η οποία χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εξωτερικούς πόρους και για τον λόγο αυτόν θα συνεχίσει να διδάσκεται. Επίσης, τα αρχαία ελληνικά, τα τουρκικά και τα σουαχίλι είναι οι γλώσσες, που ένας στους τρεις σπουδαστές επιλέγει να διδαχθεί κατά το δεύτερο έτος σπουδών.

Επιπλέον, τα επαγγελματικά οφέλη για αποφοίτους που γνωρίζουν μία επιπλέον γλώσσα είναι πολλά περισσότερα σε σχέση με αυτούς που μιλάνε μόνο την μητρική τους γλώσσα. Οι δίγλωσσοι υποψήφιοι πληρώνονται 5 – 20% περισσότερο ανά ώρα σε σχέση με τον βασικό μισθό, ενώ βρίσκονται και σε θέση ισχύος σε τομείς όπως η επικοινωνία, οι δημόσιες σχέσεις ή ο επιχειρηματικός σχεδιασμός. Ολα αυτά είναι πολύ σημαντικά για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, οι οποίες, σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής Οικονομικής Ανάπτυξης, χάνουν δύο δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, λόγω γλωσσικών και πολιτιστικών παρερμηνειών.

Ωστόσο, παρά τα αποδεδειγμένα επαγγελματικά και οικονομικά οφέλη, η εκμάθηση γλωσσών στις ΗΠΑ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Μια έκθεση της «Modern Language Association of America» εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι εγγραφές σε μαθήματα ξένων γλωσσών στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μειώθηκαν κατά 9,2% μεταξύ του 2012 και του 2016.

" data-link="https://twitter.com/intent/tweet?text=%CE%A4%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82+%CF%84%CE%B1+%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1+%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC+%CE%B1%CF%80%CF%8C+%CF%84%CE%BF+%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B9%CE%BF+%CF%84%CE%BF%CF%85+%CE%A0%CF%8C%CF%81%CF%84%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CF%84&url=https%3A%2F%2Fwww.ekirikas.com%2F%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%2F&via=">">Tweet
1 Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available