Τέρενς Κουίκ στον «Ε.Κ.»: Ο Καναδάς κράτησε τον λόγο του

Ο αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Τερενς Κουίκ, πορεύεται πίσω από τον Καναδό πρωθυπουργό Τζαστίν Τριντό στην παρέλαση του Μόντρεαλ. Φωτογραφία: Ζώης Μαρίνος.

Του Ζώη Μαρίνου.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Μήνυμα του Καναδού πρωθυπουργού Τζαστίν Τριντό στον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο θα μεταφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Τερενς Κουίκ, που το βράδυ της Κυριακής 26 Μαρτίου ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στον Καναδά και επέστρεψε στην Ελλάδα.

Ο κ. Κουίκ παρακολούθησε το μεσημέρι της Κυριακής την παρέλαση στο Μόντρεαλ, μέγας Τελετάρχης της οποίας ήταν ο κ. Τριντό. Φανερά συγκινημένος από την ατμόσφαιρα της γιορτής αλλά και από τον παλμό της Παρέλασης ο κ. Κουίκ, λίγα λεπτά μετά το τέλος της, μίλησε στον «Ε.Κ.».

«Πρέπει να σας πω ότι εντυπωσιάστηκα. Εχω δει πολλές παρελάσεις της Ομογένειας στο εξωτερικό. Ομως, αυτό τον κόσμο, αυτό τον παλμό, και όλη αυτή τη συμμετοχή τα χάρηκα. Και πολύ περισσότερο χάρηκα που τίμησε με την παρουσία του την παρέλασή μας, ως μέγας Τελετάρχης φέτος, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζαστίν Τριντό», μας είπε ο κ. Κουίκ.

Τον ρωτήσαμε για τις εντυπώσεις που αποκόμισε από τη συνάντησή του με τον κ. Τριντό, η οποία έγινε στη διάρκεια ελαφρού γεύματος μετά το τέλος της δοξολογίας στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού. Στη συνάντηση παρόντες ήταν, ακόμη, ο Μητροπολίτης Τορόντο και παντός Καναδά κ.κ. Σωτήριος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ Νίκος Παγώνης, ο πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά Γιώργος Μαρκαντωνάτος, η αντιδήμαρχος Μόντρεαλ Μαίρη Ντέρος και άλλοι.

«Είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος. Και επειδή είχα γνωρίσει και τον πατέρα του, με μια συνέντευξη στη δεκαετία του 1970, το είπα και στον ίδιο», είπε στον «Ε.Κ.» ο κ. Κουίκ. Και πρόσθεσε: «Χαίρομαι που ο γιος μοιάζει να περπατάει ακόμη πιο μπροστά από τον πατέρα του. Για το καλό του Καναδά. Και με την ευκαιρία, να ευχαριστήσω τον Καναδά που κράτησε τον λόγο του. Εδειξε ότι είναι η χώρα της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της ισότητας. Η χώρα που χτίζει γέφυρες ανθρωπιάς φέρνοντας εδώ και φιλοξενώντας 40.000 Σύρους πρόσφυγες».

Σε ό,τι αφορά στην επικείμενη επίσκεψη στον Καναδά του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως πρώτος έχει γράψει ο «Ε.Κ.», ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κουίκ είπε: «Για το ταξίδι του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, νομίζω ότι η καναδική κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη την επίσκεψη αυτή και θα μεταφέρω ένα συγκεκριμένο μήνυμα στον κ. Παυλόπουλο από τον πρωθυπουργό του Καναδά κ. Τριντό».

Είναι σαφές ότι μετά την επίσκεψη του κ. Κουίκ και το θερμό κλίμα στη συνάντησή του με τον κ. Τριντό, θα δρομολογηθούν με ταχύτερους ρυθμούς οι προβλεπόμενες διπλωματικές διατυπώσεις και η επικοινωνία των δυο πλευρών ώστε ο κ. Παυλόπουλος να ταξιδέψει στον Καναδά, πιθανότατα μέσα στους επόμενους μήνες, με πρώτη στάση την Οττάβα και αμέσως μετά το Μόντρεαλ και το Τορόντο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *