Τέσσερις θάνατοι στην Κύπρο αποδίδονται στη γρίπη Α’

Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Τέσσερις θάνατοι λόγω της γρίπης Α καταγράφηκαν μέχρι στιγμής στην Κύπρο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, στην οποία σημειώνεται ότι η δραστηριότητα της γρίπης στον κυπριακό πληθυσμό εφέτος παρουσίασε αύξηση την τρίτη εβδομάδα Δεκεμβρίου 2018, ενώ από τη δεύτερη εβδομάδα Ιανουαρίου 2019 μέχρι και σήμερα η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει αρκετά αυξημένη.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου 2018 μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019, έχουν καταγραφεί 25 σοβαρά περιστατικά σε όλη την Κύπρο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Τα 10 από τα 25 σοβαρά περιστατικά νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας, ενώ 18 από τους 25 αυτούς ασθενείς είχαν προδιαθεσικούς παράγοντες κινδύνου όπως σακχαρώδη διαβήτη, άσθμα, χρόνια αναπνευστική ή αιματολογική νόσο. Οι ηλικίες των σοβαρών περιστατικών κυμαίνονται από 20 μηνών έως και 91 ετών με διάμεση ηλικία 59 ετών.

Σημειώνεται επίσης ότι τέσσερα από τα 25 σοβαρά περιστατικά κατέληξαν. Οι τρεις από τους τέσσερις θανάτους συνέβησαν σε ασθενείς με υποκείμενα χρόνια προβλήματα υγείας, τα οποία επιδεινώθηκαν από τη γρίπη Α­, ενώ στην τέταρτη περίπτωση η γρίπη Α επιδείνωσε την ήδη βεβαρημένη κλινική κατάσταση του ασθενή.

Στη γρίπη Α’ είχε αποδοθεί εξάλλου προκαταρκτικά και ο θάνατος 20μηνου αγοριού το οποίο εξέπνευσε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Μακάρειο Νοσοκομείο, ωστόσο αναμένεται ακόμη να επιβεβαιωθεί η αιτία θανάτου από τις επιστημονικές εξετάσεις.

Οι ιώσεις και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού έχουν γεμίσει τα νοσοκομεία της Κύπρου. Τα παιδιατρικά τμήματα είναι υπερπλήρη, στη Λεμεσό χρειάστηκε να τοποθετηθούν επιπρόσθετες κλίνες στον παιδότοπο του Παιδιατρικού Τμήματος, ενώ κλήθηκαν στην υπηρεσία και παιδίατροι οι οποίοι εργάζονται στη σχολιατρική υπηρεσία.

Γιατροί και νοσηλευτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι λόγω του αυξημένου αριθμού περιστατικών θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση των νοσηλευτηρίων.

Η βοηθός διευθύντρια του Παιδιατρικού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου, Μαρία Κολιού, «ανέφερε ότι όντως υπάρχει υπερπληρότητα στον παιδιατρικό θάλαμο». Όπως εξήγησε, «βρισκόμαστε στην κορύφωση της εποχικής έξαρσης της γρίπης» και πρόσθεσε ότι «έχουμε αυξημένα περιστατικά του ιού Η1Ν1, της γρίπης Α’ δηλαδή, η οποία παρατηρείται τόσο στην Κύπρο όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available