Ταυτοποιήθηκε το έκτο θύμα του κατά συρροή δολοφόνου Ν. Μεταξά

Mετά από έρευνες δύο περίπου μηνών εντοπίστηκε στη λίμνη Μεμί η σορός της ανήλικης Sierra – Graze, ενός εκ των επτά θυμάτων του κατά συρροή δολοφόνου και κλείνει έτσι ο κύκλος της φρίκης που κατά τραγική ειρωνεία είχε ανοίξει με τον εντοπισμό του πτώματος της μητέρας της Μαρί Ρόουζ στο φρεάτιο του μεταλλείου Μιτσερού. Στη φωτογραφία άντρες της ΕΜΑΚ μεταφέρουν τη σορό της άτυχης Σιέρα εκτός της λίμνης Μεμί (AP Photo/Philippos Christou).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ταυτοποιήθηκε και το έκτο θύμα του 35χρονου κατά συρροή δολοφόνου, Νίκου Μεταξά, ο οποίος το πρωί της Παρασκευής οδηγήθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, για όγδοη φορά, ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Στην αρχή της διαδικασίας, o Υπαστυνόμος Ιωάννης Γιωρκάτζης του ΤΑΕ Λευκωσίας αναφέρθηκε στα γεγονότα της υπόθεσης, στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο ύποπτος, τις εξετάσεις και το ανακριτικό έργο που υπολείπεται να γίνει.

Όπως ανέφερε ο Υπαστυνόμος Γιωρκάτζης, η εξέταση της υπόθεσης είναι σε εξέλιξη καθώς μέχρι στιγμής, έχουν ληφθεί 780 καταθέσεις και αναμένεται να ληφθούν ακόμα 70. Όπως ανέφερε ο ανακριτής, ο οποίος ζήτησε την ανανέωση του διατάγματος της προσωποκράτησης του υπόπτου, αναγνωρίστηκε και η σορός της 29χρονης Μαρικάρ Βαλντέζ, από τις Φιλιππίνες, που βρισκόταν στην τρίτη βαλίτσα θανάτου και που ανασύρθηκε στις 4 Ιουνίου από την Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό.

Ως εκ τούτου, η μόνη σορός που εκκρεμεί η αναγνώριση της και με τη μέθοδο του DNA, είναι αυτή της εξάχρονης Σιέρρα η οποία ανασύρθηκε από τη Λίμνη Μεμί στις 12 Ιουνίου.

Το Σάββατο, αναμένεται να διενεργηθεί η νενομισμένη νεκροτομή επί της σορού της εξάχρονης, η οποία βρέθηκε σε κατάσταση σαπωνοποίησης, ενώ το άψυχο σώμα του κοριτσιού ήταν τυλιγμένο με σεντόνι και δεμένο σε τσιμεντομπλόκ.

Κατά τη διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου, ο 35χρονος στρατιωτικός, άκουγε ψύχραιμος κι ατάραχος, τόσο τον Δικαστή που αναφερόταν στα φρικτά εγκλήματα του και στα υπό διερεύνηση αδικήματα, όσο και τον ανακριτή Ιωάννη Γιωρκάτζη που διάβαζε το μαρτυρικό υλικό.

Ο ανακριτής αναφέρθηκε επίσης σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε διάφορους χώρους από τους οποίους παραλήφθηκαν διάφορα τεκμήρια, που στάλθηκαν για επιστημονικές εξετάσεις και αναμένονται τα αποτελέσματα τους, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα γύρω από τεκμήρια που παραλείφθηκαν από τα τρία οχήματα που χρησιμοποιούσε ο 35χρονος λοχαγός.

Όπως όλα δείχνουν, οι ανακριτές βρίσκονται στην τελική ευθεία πριν ολοκληρώσουν τον κύκλο του ογκωδέστατου ανακριτικού έργου και πριν παραπέμψουν τον 35χρονο σε απευθείας δίκη, ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Με βάση τα δεδομένα δεν αποκλείεται την ερχόμενη εβδομάδα να καταχωρηθεί υπόθεση ενώπιον Δικαστηρίου και ο Μεταξάς να καθίσει στο εδώλιο αντιμέτωπος με επτά φορές ισόβια, όσα και τα θύματα του. Ποινή η οποία αν επιβληθεί, θα είναι η μεγαλύτερη που επιβλήθηκε ποτέ στα δικαστικά χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά την ανάγνωση της μαρτυρίας από τον ανακριτή, ο Μεταξάς  ρωτήθηκε από τον Δικαστή εάν επιθυμεί να υποβάλει οποιαδήποτε ερώτηση, ή αν φέρει ένσταση στο νέο διάταγμα κράτησής του και αυτός απάντησε μονολεκτικά «όχι».

Κατά τη διαδικασία προσαγωγής του λήφθηκαν, αυξημένα μέτρα ασφάλειας, ενώ ο 35χρονος έφερε αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Ο Δικαστής καταλήγοντας στην απόφαση του ανέφερε ότι «η μαρτυρία είναι ξεκάθαρη και ότι είναι αναγκαία η περαιτέρω κράτηση του υπόπτου». Ως εκ τούτου, άναψε το πράσινο φως για το όγδοο διάταγμα προσωποκράτησής του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μεταξάς ομολόγησε στους ανακριτές σε θεληματική κατάθεση που έδωσε στις 25/4/2019 τη διάπραξη επτά συνολικά φόνων με θύματα πέντε αλλοδαπές γυναίκες και δύο παιδιά.

Πρόκειται για τη Marry Rose (Φιλιππίνες) και την ανήλικη κόρη της Sierra – Graze, την Arian Palanas (Φιλιππίνες), τη Maricar Valdez (Φιλιππίνες), τη Livia Florentina (Ρουμανία) και την ανήλικη κόρη της Elena Bunea και την Khadha Anu (Νεπάλ).  Όλα τα θύματα είχαν καταγγελθεί στην Αστυνομία ως ελλείποντα πρόσωπα εκτός από τη γυναίκα από το Νεπάλ για την οποία είχε γίνει καταγγελία στο γραφείο του λειτουργού μετανάστευσης ότι εγκατέλειψε το χώρο εργασίας της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available