Τα ίδια και χειρότερα…

Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός θα συνεχίσουν το μεταξύ τους ντέρμπι που διακόπηκε την περασμένη Κυριακής το ΟΑΚΑ μετά την απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της Σούπερ Λιγκ.

Τα επεισόδια και οι πράξεις βίας στα ελληνικά γήπεδα τείνουν να γίνουν ρουτίνα. Κάτι σαν έθιμο που επαναλαμβάνεται διαρκώς και πλέον δεν κάνει σε κανέναν εντύπωση. Τα όσα διαδραματίστηκαν στο ΟΑΚΑ την περασμένη Κυριακή και οδήγησαν σε άδοξο τέλος το ντέρμπι των «αιωνίων» αντιπάλων. επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά την έλλειψη βούλησης, πρωτίστως πολιτικής να λυθεί ένα πρόβλημα που ταλανίζει όχι μόνο τον ελληνικό αθλητισμό, αλλά συνολικά την ελληνική κοινωνία εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια.

Αλλωστε δεν ήταν μόνο τα παρατράγουδα στο Ολυμπιακού Στάδιο της Αθήνας που στιγμάτισαν την αθλητική επικαιρότητα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Επεισόδια είχαμε και στον αγώνα μπάσκετ του Περιστερίου με τον Αρη, αλλά και στο Αγρίνιο με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να αψηφούν επιδεικτικά τις απαγορεύσεις του Υπουργείου Αθλητισμού, αλλά και τις συστάσεις της διοίκησης της ομάδας τους και να ταξιδεύουν στην Αιτωλοακαρνανία όπου είχαν μια θερμή αντιπαράθεση με τους φίλους του Παναιτωλικού στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Οπως συμβαίνει πάντα μετά από τέτοια γεγονότα, βγαίνουν ανακοινώσεις από κάθε είδους αρμόδιους φορείς. Ανακοινώσεις που δεν λένε επί της ουσίας τίποτα, παρά μόνο παχιά λόγια, περί πάταξης του φαινομένου της βίας, υποσχέσεις για καλύτερη αστυνόμευση των γηπέδων και απειλές για βαριές ποινές σε όσους παρεκτράπησαν. Απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι αν ανατρέξεις κάποιος σε παρόμοιες δηλώσεις, ανακοινώσεις και τοποθετήσεις θεσμικών παραγόντων μετά από έκτροπα στα γήπεδα που έγιναν πριν από πολλά χρόνια θα διαπιστώσει με τα λύπης του ότι δεν διαφέρουν σε τίποτα, από τις τωρινές.

Η πάταξη ή έστω ο περιορισμός της βίας στα ελληνικά γήπεδα, θα προχωρήσει μόνο αν το κράτος με τους νόμους και τα όργανά του το αποφασίσει πραγματικά. Αν οι νόμοι και οι προβλεπόμενες ποινές εφαρμόζονται αμείλικτα προς κάθε κατεύθυνση, αν η Αστυνομία σηκώσει πραγματικά το ανάστημά της και αντί για ρίψεις δακρυγόνων με το παραμικρό, κάνει με σωστά επιχειρησιακό σχέδια, άμεσα συλλήψεις εκεί που πρέπει, κόβοντας τον… βήχα στους χούλιγκανς και κυρίως αν οι ΠΑΕ της χώρας κόψουν οριστικά και αμετάκλητα τον ομφάλιο λώρο που τις συνδέει με τους οργανωμένους οπαδούς τους.
Μόνο αν εφαρμοσθούν όλα αυτά υπάρχει μια μικρή ελπίδα να βελτιωθεί η κατάσταση και να γίνουν πιο φιλόξενα και πιο ασφαλή τα ελληνικά γήπεδα.

Ας αφήσουν λοιπόν όλοι τις καταδίκες και τα ευχολόγια κι ας περάσουν άμεσα στις πράξεις. Γιατί κάθε μέρα αδράνειας που περνάει δίνει… τροφή στο φαινόμενο της βίας να θεριεύει. Οι οπαδικοί στρατοί αποκτούν συνεχώς όλο και μεγαλύτερη δύναμη και εξουσία και οργανώνονται καλύτερα σε σημείο που σε λίγο καιρό θα είναι δύσκολο να ελεγχθούν. Απειλούν, διατάζουν και σε πλείστες των περιπτώσεων συναποφασίζουν στις ομάδες που υποστηρίζουν, δημιουργώντας ένα αρρωστημένο και άκρως επικίνδυνο σκηνικό στην αθλητική ζωή της Ελλάδας.

Επειδή όμως κανείς δεν δείχνει πραγματική διάθεση να πάρει δραστικές πρωτοβουλίες και να συγκρουστεί με μια παγιωμένη κατάσταση πολύ σύντομα θα έχουμε τα ίδια και χειρότερα σε κάποιο ελληνικό γήπεδο, είτε αυτό είναι ποδοσφαίρου, είτε μπάσκετ, είτε βόλεϊ, είτε πόλο. Κρατήστε μάλιστα αυτά που λένε τώρα οι υπεύθυνοι. Θα είναι τα ίδια που θα πουν και στα επόμενα επεισόδια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available