Τα αποκαλυπτήρια των Βρετανών

Ο σερ Αλαν Ντάνκαν, Υπουργός Ευρώπης της Βρετανίας. Φωτογραφία: Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας

Η δήθεν διευκρινιστική δήλωση του Φόρεϊν Οφις (Foreign Office) υπό το βάρος των αντιδράσεων της Λευκωσίας για την προκλητική τοποθέτηση του υπουργού Ευρώπης σερ Αλαν Ντάνκαν, που εμμέσως πλην σαφώς δικαιολόγησε την τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ, αμφισβητώντας ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν αποκαλυπτική για τον βρόμικο ρόλο που, ανέκαθεν, η βρετανική πολιτική διαδραματίζει σε βάρος της Κύπρου και των συμφερόντων του κυπριακού Ελληνισμού που αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία των νομίμων κατοίκων του νησιού.

Το Φόρεϊν Οφις δικαιολόγησε ουσιαστικά την προκλητικά απαράδεκτη θέση Ντάνκαν ως απολύτως συμβατή με την πολιτική της Βρετανίας, υποστηρίζοντας στη γραπτή ανακοίνωση του ότι θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πως «σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να διεξάγονται σε οποιανδήποτε περιοχή, στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο σερ Αλαν Ντάνκαν, που με κάθε ευκαιρία υπερασπίζεται την Τουρκία, απαντώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, σε ερώτηση του Εργατικού βουλευτή Πάμπου Χαραλάμπους για την κυπριακή ΑΟΖ, είχε πει περίπου τα ίδια: «Συναντήθηκα με τον Τούρκο πρέσβη και είχα πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες μαζί του. Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Για όσους γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις -κυρίως στις Βρυξέλλες- η τοποθέτηση Ντάνκαν δεν ήταν έκπληξη αλλά αναμενόμενη. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βρετανίας, φροντίζει σε τακτικά χρονικά διαστήματα να μας υπενθυμίζει τα φιλοτουρκικά του αισθήματα. Αλλά και το Φόρεϊν Οφις δεν πάει πίσω, αποδεικνύοντας με τη στήριξη που του δίνει ότι η προστασία των τουρκικών συμφερόντων είναι συνειδητή πολιτική του Λονδίνου.

Ακόμα και τώρα που η Βρετανία βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός Ευρώπης το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν χάνει ευκαιρία, προκειμένου να υποστηρίξει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Ακόμα και όταν αυτή χώρα εισβάλλει απροκάλυπτη στην κυρίαρχη ΑΟΖ ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Για τον ανεκδιήγητο σερ Αλαν Ντάνκαν, όμως, ο οποίος προκάλεσε και τη δημόσια οργή του προέδρου Αναστασιάδη με τη στάση του, να θυμίσουμε ότι ήταν ο πρώτος αξιωματούχος ξένου κράτους που 4 μόλις ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, επισκέφθηκε τη χώρα για να εκφράσει στήριξη στο καθεστώς Ερντογάν, το οποίο την ίδια ώρα συλλάμβανε και φυλάκιζε χιλιάδες ανθρώπους, με την υποψία ότι ήταν… πραξικοπηματίες.

Ο κ. Ντάνκαν, ήταν επίσης αυτός που εκπροσώπησε την «εγγυήτρια» Βρετανία στη διεθνή διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα και έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του ώστε η ελληνική πλευρά να υποχωρήσει και να αποδεχθεί τις τουρκικές θέσεις για εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, όπως αξίωνε η Αγκυρα.

Δυστυχώς, αποδεικνύεται με κάθε σαφήνεια, αυτή είναι και η επίσημη θέση του Λονδίνου. Φαίνεται πως οι Βρετανοί, οι οποίοι φέρουν τεράστια ευθύνη για την ντε φάκτο διαίρεση της Κύπρου, δεν έχουν ποτέ συγχωρήσει τους Ελληνοκύπριους για τον ένοπλο αγώνα του 1955-59 και με κάθε ευκαιρία τους «εκδικούνται»…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available