Τα είπε ο Καρυπίδης, αλλά…

Πολύ πιθανή είναι η ολική τεχνολογική αναβάθμιση του «Κλεάνθης Βικελίδης» μετά την υπογραφή των συμφωνιών μεταξύ του Θόδωρου Καρυπίδη και της αδερφής του Ειρήνης με την Κινέζικη εταιρία «DeepBlue Technology».

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Αρης, Θοδωρής Καρυπίδης έδωσε συνέντευξη Τύπου και μίλησε για προβλήματα και θέματα που τον απασχόλησαν στην θητεία του στα διοικητικά των «κιτρίνων». Μάλιστα έφτασε να πει πως σκέφτηκε σοβαρά να τα παρατήσει και να φύγει. Ο κ. Καρυπίδης που οι παροικούντες την… Θεσσαλονίκη και Βέροια γνωρίζουν ποια ομάδα υποστήριζε δέθηκε με την ομάδα του Αρη και έκανε ό,τι μπορούσε να την στηρίξει. Πέτυχε ή δεν πέτυχε, τα έκανε σωστά ή όχι δεν θα το κρίνουμε εμείς. Εμείς όμως θα πούμε ότι ο Καρυπίδης και ο κάθε Καρυπίδης που θέλει να «μπει» στα διοικητικά ποδοσφαιρικών ομάδα και δη ως ιδιοκτήτης πρέπει να έχει… τρέλα ή λεφτά για πέταμα. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει σωστό επιχειρησιακό και αναπτυξιακό πρόγραμμα από το ελληνικό κράτος στα θέματα του αθλητισμού, ενώ για το ποδόσφαιρο τα πράγματα είναι χαοτικά. Η Ομοσπονδία είναι απούσα που κάθε σημαντικά γεγονότα του ποδοσφαίρου εκτός από αυτά που έχουν σχέση με διοργανώσεις της Εθνικής. Το Υπουργείο είναι δέσμιο των Υπουργών που φοβούνται τις αποφάσεως ελέω ψήφων. Η Σούπερ Λίγκα έχει ομφάλιο λώρο με τον εκάστοτε ισχυρό των ομάδων που επίσης «ελέγχει» την Ομοσπονδία και οι ομάδες απλά… ζουν για να εξυπηρετούν τα οικονομικά συμφέροντα των «μεγάλων». Α, συγνώμη, υπάρχει και η Διαιτησία που βρίσκεται ανάμεσα στα συμφέροντα της Διοργανώτριας Αρχής και του εκάστοτε «ισχυρού».
Αυτή είναι η εικόνα του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ μέχρι την τελευταία ομάδα στο πιο αδύναμο τοπικό πρωτάθλημα των νομών της Ελλάδας.

Και βλέπουμε ανθρώπους όπως ο Καρυπίδης, ή παλιότερα ο Βελής του Απόλλωνα ή ο Χριστοβασίλης του ΠΑΣ Γιάννινα, ή ο Πανόπουλος της Ξάνθης να μιλάνε, να τα λένε, αλλά να μην ιδρώνει κανείς. Το χειρότερο όμως είναι ότι υπάρχουν επενδυτές που έρχονται στην Ελλάδα, όπως οι ομογενείς Θανάσης Παπαδόπουλος του Ηρακλή και Μιχάλης Μπούσης του ΟΦΗ που «μπήκαν» να επενδύσουν και να σώσουν τις ιστορικές αυτές ομάδες. Αλλά, πιστεύω ότι γρήγορα θα τους κάνουν να μετανιώσουν. Γιατί έτσι είναι τα πράγματα στην Ελλάδα. Οταν επενδύσεις και εξαρτάσαι από άλλους μετανιώνεις πικρά. Εύχομαι να μην… πονέσουν πολύ οικονομικά, αλλά κυρίως ψυχολογικά γιατί δεν τους αξίζει κάτι τέτοιο.

Κι εδώ ερχόμαστε στην μεγάλη πληγή της Ελλάδας που λέγεται επένδυση – ανάπτυξη. Επένδυση έκαναν οι κ.κ. Παπαδόπουλος και Μπούσης, αλλά δεν νομίζω ότι θα δουν ανάπτυξη. Μπορεί να ξεχρέωσαν τις ομάδες επειδή έχουν οικονομική επιφάνεια ή να έφτιαξαν γήπεδο και εγκαταστάσεις, αλλά για την ανάπτυξη των ομάδων τους χρειάζονται τα παραπάνω, δηλαδή ΕΠΟ, Υπουργείο, Σούπερ Λίγκα, Διαιτησία. Και δυστυχώς αυτά δεν παίζουν καλό παιχνίδι. Παίζουν συγκεκριμένο παιχνίδι, ή μάλλον παιχνίδι συγκεκριμένων ομάδων και συμφερόντων. Και όσο το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι «κλειδωμένο» στο τρίπτυχο Σούπερ Λίγκα, ΕΠΟ, Υπουργείο δεν πρόκειται να πάει μπροστά. Και αφού δεν θα πάει μπροστά θα έχουμε μόνο ανθρώπους να επενδύουν λόγω συναισθηματισμού ή επειδή κάποιοι ρομαντικοί θα τους έχουν πείσει ότι μπορεί να γίνει μία νέα αρχή.

Η σωστή αρχή όμως θα γίνει μόνο μέσα από το Υπουργείο Εμπορίου ή Οικονομικών. Αν οι ΠΑΕ υπαχθούν εκεί θα έχουν και την υποχρέωση να είναι τακτοποιημένα τα οικονομικά τους χωρίς… κόλπα. Στη λογική του «χρωστάς, πληρώνεις ή κλείνεις» οι ιδιοκτήτες θα παίζουν όλοι με ίσους όρους απέναντι στο Κράτος και απέναντι σε όλους τους υπαλλήλους τους και τις υποχρεώσεις τους. Ετσι θα φύγουν από τη μέση όσοι μπαίνουν και λειτουργούν ως… μπροστινοί άλλων. Θα μείνουν όσοι έχουν τσέπες και ο χώρος θα «καθαρίσει» σε μεγάλο βαθμό. Θα μπουν στην λογική του «μέχρι εκεί φτάνω, τόσα επενδύω», αλλά και στη λογική της ανάπτυξης προκειμένου να μην μένουν πίσω. Ετσι θα φτιάξουν γήπεδα, εγκαταστάσεις, καλούς παίκτες, ακαδημίες και πολλά άλλα. Θα υπάρχει ανάπτυξη και στο σύνολο θα βοηθήσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο, το κράτος, αλλά και πολλούς Ελληνες χρηματοδότες για την καλύτερη επένδυσή τους…
Αλλά αυτά είναι πολύ μακρινά για την… λαμογιά που κυριαρχεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available