Τα ενεργειακά της Κύπρου ενώπιον του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ

Οι κύριοι Χριστοδουλίδης και Μπόλτον ανταλλάσσουν χειραψία. Φωτογραφία: Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι εξελίξεις στο Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στην Ουάσινγκτον ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον Τζον Μπόλτον, Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών, «κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με την αναβαθμισμένη διμερή συνεργασία των δύο χωρών, υπό το φως και της υπογραφής της «Δήλωσης Προθέσεων» Κύπρου – ΗΠΑ, και ειδικότερα για το πως η συνεργασία αυτή δύναται, στη βάση μιας θετικής προσέγγισης, να βοηθήσει στην προώθηση λύσεων στα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής. Επίσης, συζητήθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στις πολυεπίπεδες τριμερείς συνεργασίες που αναπτύσσονται και τις προοπτικές που διανοίγουν, καθώς επίσης και οι ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσουν στην προσπάθεια της Ευρώπης για δημιουργία εναλλακτικών ενεργειακών οδών. Περαιτέρω, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον κ. Bolton για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών, ως αποτέλεσμα της αποστολής της κ. Λουτ (της απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό)».

Ο κ. Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ εποικοδομητική. «Συζητήσαμε, είπε, την πολυθεματικότητα της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι σημαντικό ότι αναγνωρίζεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία, πέραν του κυπριακού προβλήματος και της επιθυμίας μας για επίλυση του – που αποτελεί και την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας – αναγνωρίζεται ότι η Κύπρος είναι μία χώρα η οποία μπορεί να προσφέρει λύση στις προκλήσεις της περιοχής».

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως συζητήθηκαν επίσης εν εκτάσει οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το πώς η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη της περιοχής μπορεί να λειτουργήσει ως ένας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη.

«Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο συζητήσαμε λεπτομερώς τις τριμερείς συναντήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο σημαντικές προσθήκες στην εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέσα απ’ τις τριμερείς συνεργασίες – οι οποίες όπως κατ’ επανάληψη έχουμε αναφέρει δεν στρέφονται εναντίον όποιου τρίτου κράτους – μπορούμε μέσα από κοινές δράσεις να αντιμετωπίσουμε τις όποιες κοινές προκλήσεις της περιοχής».

Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το κυπριακό, καθώς και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, θέμα γνωστό στον κ. Μπόλτον από την θητεία ως μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε:

«Τα συζητήσαμε κι όντως ο κ. Μπόλτον αναφέρθηκε στην ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο. Ανταλλάξαμε απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο όπως γνωρίζετε θα συζητηθεί εν εκτάσει με τη μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβειρα Νίκι Χειλι».

Σε σχέση με τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του AIPAC, ο κ. Χριστοδουλίδης τη χαρακτήρισε πολύ καλή.

«Συζητήσαμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Εκείνο που ξεχωρίζει είναι η πρόκληση του AIPAC προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι ο επίσημος ομιλητής κατά τη διάρκεια των εργασιών του Παγκοσμίου Συνεδρίου του, την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου στην Ουάσιγκτον. Η πρόταση έγινε αποδεκτή μετά και από σχετική συνεννόηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Την Τετάρτη, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου συναντήθηκε με την ηγεσία της Αμερικανοϊσραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων (AIPAC), στο πλαίσιο της οποίας ανταλλάγησαν απόψεις για τις σχέσεις και τη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ, ως επίσης και με το Ισραήλ. Οι αξιωματούχοι της AIPAC μετέφεραν πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έγινε αποδεκτή, για να προσφωνήσει το επερχόμενο παγκόσμιο συνέδριο της Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον τον Μάρτιο 2019.

Την Πέμπτη, ο Υπουργός Εξωτερικών μετέβη στη Νέα Υόρκη όπου, στις 11.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Κύπρου), είχε συνάντηση με τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβη Nikki Haley. Το απόγευμα επέστρεψε στην Ουάσιγκτον όπου παρακάθισε σε δείπνο που παραθέτει ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών κ. Mike Pompeo στο State Department.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available