Τα ομογενειακά Cava εξαγοράζουν με $300 εκατ. τα Zoe’s Kitchen, ανταγωνίζονται τα Shake Shack

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η αλυσίδα εστιατορίων «Cava» την οποία ίδρυσαν οι ομογενείς -παιδικοί φίλοι- Αϊκ Γρηγορόπουλος (Ike Grigoropoulos), Δημήτρης Μοσχοβίτης (Dimitri Moshovitis) και Τεντ Ξενοχρήστος (Ted Xenohristos), ανακοίνωσε συμφωνία εξαγοράς ύψους 300 εκατ. δολαρίων τής εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας καταστημάτων «Zoe’s Kitchen», που επίσης έχουν ομογενειακές «ρίζες».

Μία κίνηση που σηματοδοτεί μία σημαντική αλλαγή στην αγορά της εστίασης: Η εξαγορά, αν εγκριθεί από τους μετόχους και τις ρυθμιστικές αρχές, θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη αλυσίδα εστιατορίων μεσογειακού τύπου στις ΗΠΑ με 327 τοποθεσίες σε 24 Πολιτείες, επεσήμανε η «Washington Post».

Η αμερικανική εφημερίδα έγραψε πως φαίνεται ότι η εταιρία «Cava», που έχει έδρα στην Ουάσιγκτον και ξεκίνησε με ένα εστιατόριο στο Rockville πριν 12 χρόνια, θα καταστεί διεθνής παίκτης στην ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία της εστίασης «fast-casual».

CAVA: A Culture, Not A Concept

"This is good, healthful food made with liberal measures, a generous spirit, and a little — okay, a LOT of — Crazy Feta."We believe that food is a force for good — good health, good meals, goodwill, and good vibes. Check out how we're striving to bring you the best every day:

Posted by CAVA on Tuesday, November 22, 2016

Ως ιδιωτική επιχείρηση, η «Cava» δεν δίνει στη δημοσιότητα τα οικονομικά της στοιχεία. Αλλά μία πηγή, με γνώση της κατάστασης σε «Cava» και Zoe’s, που μίλησε ανώνυμα στην «WP», είπε πως οι δύο μαζί θα έχουν αρκετές πωλήσεις, ώστε άμεσα να καταταγούν υψηλότερα, από δύο τουλάχιστον 2 εταιρείες που είναι στις κορυφαίες 10 των εστιατορίων «fast-casual» στις ΗΠΑ, βάσει των στοιχείων του 2017 του Euromonitor International.

Τα «Shake Shack» και τα «Corner Bakery Cafe» ήταν Νο 9 και No 10 αντίστοιχα στον κατάλογο, με πωλήσεις 419 εκατ. δολ. και 376 εκατ. δολ.

Ο CEO των «Cava», Brett Schulman, παραχώρησε συνέντευξη στην «WP» αναφέροντας μεταξύ άλλων, ότι η ευκαιρία της εξαγοράς βρέθηκε στο δρόμο τους πρόσφατα. «Ηταν πραγματικά συναρπαστικό, από την άποψη ότι αποστολή μας ήταν πάντα να φέρουμε υγιεινό φαγητό, που έχει τις ρίζες του στην κληρονομιά των Τεντ, Αϊκ και Δημήτρη. Ηταν μία σπουδαία ευκαιρία για εμάς πραγματικά να ενισχύσουμε την αποστολή μας».

Σε σχέση με τη συγχώνευση με τα «Zoe’s Kitchen» ως προς την εστίαση, το λειτουργικό κομμάτι, είπε πως «είμαστε ενθουσιασμένοι να έρθουμε πιο κοντά και να συνεργαστούμε με τις ηγετικές ομάδες των δύο, να κατανοήσουμε πως θα υποστηρίξουμε καλύτερα και θα συνδυάσουμε τη λειτουργία ώστε να πάμε εμπρός».

Οσον αφορά στο μερίδιο που έχουν οι ομογενείς ιδρυτές στην εταιρεία;

«Παραμένουν ιδιοκτήτες. Ο Τεντ, ο Αϊκ και ο Δημήτρης δεν πάνε πουθενά. Στην πραγματικότητα, ενδεχομένως να εμπλακούν όπως πάντα. Ο Δημήτρης θα συνεχίσει να κάνει εργασία στην γαστρονομία σε όλες τις τοποθεσίες μας», απάντησε ο κ. Schulman, ο οποίος δεν απάντησε πάντως πόσο είναι το μερίδιό τους. «Αυτή είναι ιδιωτική πληροφορία, δεν μπορώ να την αποκαλύψω», είπε.

Ακόμη, το περιοδικό «QSR» έγραψε ότι, πέρα από την εξαγορά, με 50 εστιατόρια έως τώρα και άλλα 20 να ανοίγουν έως το τέλος του χρόνου τα «Cava» κερδίζουν έδαφος συνεχώς από την Ουάσιγκτον έως τη Νέα Υόρκη και από την Καλιφόρνια έως το Τέξας.

Με τα εποχικά συστατικά λαχανικών στα πιάτα, ανά περιφέρεια και την ελληνική κουζίνα, έχουν καταστεί αγαπημένος προορισμός. Μάλιστα ορισμένες σάλτσες, φρέσκιες των «Cava» πωλούνται και από τα «Whole Foods».

Οταν όμως οι τρεις ομογενείς ιδρυτές και παιδικοί φίλοι ξεκινούσαν το εγχείρημά τους, ο κόσμος δεν ήταν τόσο εξοικειωμένος με το σπιτικό ελληνικό φαγητό.

«Χρειάστηκε την πίστη και την υποστήριξη των μελών της ομάδας μας και των πελατών μας να μας δοκιμάσουν και να μας αγκαλιάσουν», δήλωσε ο κ. Δημήτρης Μοσχοβίτης, ο οποίος παραμένει εκτελεστικός σεφ των «Cava».

Ο ίδιος και οι συνιδρυτές, ήταν αφοσιωμένοι στις έντονες γεύσεις των παιδικών τους χρόνων και ποτέ δεν εγκατέλειψαν αυτό τον στόχο.

«Οταν ξεκινήσαμε, 12 χρόνια πριν, βρήκαμε πως υπήρχε μία έλλειψη ελληνικού φαγητού, με το οποίο εγώ και οι συνεργάτες μου μεγαλώσαμε στα σπίτια μας. Οταν ξεκινήσαμε το εστιατόριό μας, θέλαμε πραγματικά να δημιουργήσουμε ένα μενού που θα ‘μιλούσε’ στην κουλτούρα μας. Τέσσερα χρόνια έπειτα, θέλαμε να φτάσουμε μία ευρύτερη βάση πελατών και έτσι το ‘fast casual’ γεννήθηκε από το ‘full service’», είπε ο κ. Μοσχοβίτης, προσθέτοντας:

«Οταν δημιουργούσαμε τις γεύσεις, παραμείναμε αυθεντικοί σε ό,τι ξέραμε και χρησιμοποιήσαμε ‘καθαρές’ γεύσεις και μπαχαρικά που οι άνθρωποι δεν είχαν δει, εκτός της μεσογειακής κουζίνας. Δεν ήταν πολύ καλά γνωστή τότε, αλλά, φυσικά η μεσογειακή κουζίνα είναι σούπερ υγιεινή. Επισημάναμε την πλευρά της υγείας και την εποχικότητα, κάτι που δεν είχε γίνει επίσης πριν. Τώρα κάνουμε τέσσερες βασικές αλλαγές στο μενού κάθε χρόνο για να αντανακλούν τις εποχές. Αυτό όχι μόνο το διατηρεί συναρπαστικό, αλλά το κρατά αυθεντικό, σε αυτό που πιστεύουμε».

Οσον αφορά στην ελληνική καταγωγή, ο κ. Μοσχοβίτης, ανέφερε:

«Αποστολή μας ήταν πάντα να δημιουργήσουμε ‘τολμηρή’ και καινοτόμα κουλτούρα φαγητού. Για εμάς αυτό σημαίνει δημιουργία ενός εστιατορίου που έλκει από τις ρίζες μας ως πρώτης γενιάς Ελληνοαμερικανοί, ενώ παραμένουμε αυθεντικοί στον τύπο κουλτούρας ανθρώπων ανάμεσα στους οποίους ήμασταν αρκετά τυχεροί να μεγαλώσουμε. Τα μέλη της ομάδας μας είναι πραγματικά η μυστική μας ‘σάλτσα’.

Εχοντας μεγαλώσει σε κουζίνες και εστιατόρια, οι συνιδρυτές μου και εγώ, είμαστε πολύ αποφασιστικοί στο να διασφαλίσουμε ότι η κουλτούρα στα εστιατόριά μας παραμένει ισχυρή και αυθεντική και ότι τα «Cava» παραμένουν ένα μέρος όπου ο καθένας μπορεί να γίνει δεκτός και να του φερθούν ίσα.

Σήμερα καθώς επεκτεινόμαστε σε όλη τη χώρα, διατηρούμε ακόμη την τοπική κοινωνία στο επίκεντρο των όσων κάνουμε. Πριν ανοίξουμε ένα εστιατόριο, πάντα πραγματοποιούμε μία ημέρα κοινότητας, σαν τον τρόπο μας να πούμε ‘σας ευχαριστούμε’ ενώ υποστηρίζουμε τοπικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ώστε να καταστεί η κοινότητα καλύτερο μέρος για όλους.

Εχει να κάνει με την διατήρηση της ποιότητας και της κουλτούρας. Συχνά, καθώς τα εστιατόρια ή εταιρείες αναπτύσσονται τα πράγματα τείνουν να παρεκκλίνουν. Είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει στα «Cava».

Πηγαίνω σε κάθε εγκαίνια με τον Αϊκ και τον Τεντ και λέμε την ιστορία μας, συναντάμε ανθρώπους και ακούμε τις ιστορίες τους και πώς ήρθαν στο «Cava» και ποιος είναι ο ρόλος του στο «Cava». Διασφαλίζω να συναντώ όλα τα μέλη της ομάδας, πρόσωπο με πρόσωπο.

Η Κοινότητα για εμάς είναι τα πάντα. Μεγαλώνοντας, ο Τεντ, ο Αϊκ και εγώ, ήμασταν περιτριγυρισμένοι από μία ισχυρή Ελληνοαμερικανική Κοινότητα που πάντα ήταν εκεί να υποστηρίξει ο ένας τον άλλο, οποιαδήποτε και αν ήταν η περίσταση».

CAVAfactsheet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available