Τα «χαμένα» πρακτικά και ο ΟΗΕ

Νίκος Αναστασιάδης, ο Αντόνιο Γκουτέρες και ο Μουσταφά Ακιντζί το 2017 (Pierre Albouy/Pool Photo via AP, FILE)

Τα «χαμένα» πρακτικά της 4ης Ιουλίου 2017 στο Κραν Μοντάνα συνεχίζουν να απασχολούν την επικαιρότητα του Κυπριακού.

Στο θέμα επέμενε και την Κυριακή ο πρόεδρος Αναστασιάδης, διαμηνύοντας μέσω συνέντευξής του στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» ότι οι -επίσης αναζητούμενοι- «όροι αναφοράς» της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ θα είναι ελλειμματικοί «χωρίς το έγγραφο της 4ης Ιουλίου 2017».

Τι ήταν όμως αυτό το πολυσυζητημένο έγγραφο και γιατί έχει μυστηριωδώς εξαφανιστεί; Ο ίδιος ο Κύπριος Πρόεδρος άφησε τις προάλλες να νοηθεί ότι εξαφανίστηκε σκόπιμα από κάποιους το επίμαχο έγγραφο των πρακτικών που κρατούσαν τα Ηνωμένα Εθνη για το τι λέχθηκε πριν από την κατάρρευση της Διάσκεψης για την Κύπρο στο ελβετικό θέρετρο.

Επρόκειτο για διευκρινίσεις που ο κ. Αναστασιάδης είχε ζητήσει από τον ΓΓ του ΟΗΕ επί του κειμένου που ο κ. Γκουτέρες παρουσίασε, λίγες μέρες προηγουμένως, στις 30 Ιουνίου, στην ίδια διάσκεψη.

Σε εκείνο το «διαμορφωμένο Πλαίσιο Γκουτέρες», λοιπόν, που παρουσίασε στα εμπλεκόμενα μέρη ο τότε Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ Εσπεν Μπαρθ Αϊντα δίνονταν διευκρινίσεις κεφαλαιώδους σημασίας για την ελληνική πλευρά κυρίως στα θέματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και του εδαφικού.

Μέσω αυτών των διευκρινίσεων, ο ΓΓ επεξηγούσε γιατί θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθούν οι εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας, ενώ υπήρχε και σαφής αναφορά για δραστική αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την πρώτη ημέρα της λύσης, σε αντίθεση με το κείμενο της 30ής Ιουνίου 2017 που η ε/κ πλευρά απέρριψε.

Για το εδαφικό, στις 30 Ιουνίου ο ΓΓ του ΟΗΕ σημείωνε την ανάγκη για να επιδειχθεί ευαισθησία από τουρκικής πλευράς χωρίς κάτι συγκεκριμένο, ενώ στις διευκρινίσεις της 4ης Ιουλίου υποδεικνυόταν σε Τουρκία-Ακιντζί ότι πρέπει να συζητηθεί επιστροφή της Μόρφου στην ε/κ πολιτεία.

Με τη μυστηριώδη «εξαφάνιση» εκείνων των διευκρινίσεων, οι εξελίξεις πήραν μια τροπή που υποβοηθά την τουρκική πλευρά να ροκανίζει τον χρόνο και να αποφεύγει τις συνομιλίες με το δικαιολογητικό ότι δεν υπάρχει κοινή συνισταμένη για τον διάλογο, γι’ αυτό και προέκυψε η ανάγκη για συνομολόγηση των περιβόητων «όρων αναφοράς».

Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης έμεινε μόνος του στην αναζήτηση εκείνου του διαμορφωμένου Πλαισίου Γκουτέρες. (Ακόμη και στη ελληνοκυπριακή πλευρά υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις -όπως το ΑΚΕΛ- που αμφισβητούν την ύπαρξη εκείνου του εγγράφου που ο Κύπριος Πρόεδρος επικαλείται).

Συνεπώς, είναι ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών να αποκαταστήσουν την αλήθεια σε αυτή τη διαμάχη που κρατά το Κυπριακό σε μια επικίνδυνη στασιμότητα για περισσότερο από ενάμιση χρόνο.

Με τη στάση της σιγής ιχθύος, που τηρεί σήμερα ο ΓΓ του ΟΗΕ, δεν υποβοηθά ούτε το έργο της δικής του απεσταλμένης Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία μετά από τρεις περιοδείες στην περιοχή δεν έχει καταφέρει ακόμα να συνομολογήσει με όλους τους εμπλεκόμενους τους περιβόητους «όρους αναφοράς».

Γιατί ο κ. Γκουτέρες δεν τοποθετείται; Οσο υπάρχουν αυτά τα ερωτηματικά το αδιέξοδο θα παραμένει. Οσες συναντήσεις και να γίνουν ανάμεσα σε Αναστασιάδη και Ακιντζί…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available