Τελευταία ευκαιρία

Ο Γιάννης Αλαφούζος.

Για πολύ καιρό δεν «έλεγα» κάτι για τον Παναθηναϊκό και τον Γιάννη Αλαφούζο. Κατά καιρούς «είπα» πολλά και συνεχίζω να τα πιστεύω. Τώρα βλέπω ότι παίρνει την ευθύνη πάνω του και πληρώνει τα λάθη του. Ομως τα λάθη του είναι πολλά, ακριβά και δεν γυρνάνε πίσω. Τα έκανε, ήταν πολύ σημαντικά, έδειξε ότι «πούλησε» την ομάδα όταν τον χρειαζόταν και ότι «πούλησε» αυτά που είχαν συμφωνήσει. Το καλοκαίρι του 2017 ο Παναθηναϊκός είχε ομάδα για πρωτάθλημα. Με τους παίκτες που είχε το έπαιρνε με διαφορά από τον δεύτερο. Ομως ο Αλαφούζος αντί να στηρίξει την ομάδα όπως έκανε αγοράζοντας «παλτά», το γύρισε το… φύλλο και άφησε στο έλεος τον Ουζουνίδη και τους παίκτες. Εκεί χάλασε τα πάντα. Οι παίκτες έφυγαν, ο Παναθηναϊκός δεν πήρε άδεια και έπρεπε να υποβιβαστεί. Ακόμα και τότε ο Αλαφούζος ήταν εκτός. Ο Παναθηναϊκός έπρεπε να υποβιβαστεί και το ρεζίλι θα έπεφτε στους ώμους του Αλαφούζου, όμως άλλαξαν τον νόμο, ο Παναθηναϊκός (κακώς) σώθηκε και μαζί του και ο Αλαφούζος.

Από τότε όμως φαίνεται ότι άλλαξε ο «Μίστερ Σκάι». Εφερε πίσω τον Νταμπίζα, πήρε προπονητή στα χνάρια του Αναστασίου και εφαρμόζει το αρχικό πλάνο, όταν και ανέλαβε. Με νέους παίκτες και 1-2 έμπειρους. Μόνο που τώρα ήταν πολύ πιο δύσκολα και πιο ακριβά. Οπως και να έχει όμως τον τελευταίο χρόνο έδειξε κάποια καλά στοιχεία. Εχει αναλάβει το οικονομικό βάρος, αλλά όχι το διοικητικό βάρος. Εχει πάει στην άκρη και καλά έκανε γιατί πλέον, ανάμεσα στους οπαδούς, δεν είναι ο Αλαφούζος που ήταν στην αρχή. Ολοι γνωρίζουν ότι η συμπεριφορά του δημιούργησε προβλήματα και ήταν η αιτία να αφεθεί ο Παναθηναϊκός στη… συμπόνια των άλλων ομάδων και δη της ΑΕΚ και φυσικά να μείνει εκτός Ευρωπαϊκών διοργανώσεων λόγω τιμωρίας.
Αλλά τουλάχιστον «τρέχει» οικονομικά την ομάδα, έχει ρίξει το χρέος, έκανε σωστή κίνηση με Δώνη – Νταμπίζα και κυρίως επενδύει στους μικρούς και ταλαντούχους παίκτες. Οπως έκανε τον πρώτο χρόνο. Αλλά μετά τα έκανε… μαντάρα. Τώρα φαίνεται ότι αντέχει στις προκλήσεις και δεν προχωράει σε λάθη του παρελθόντος. Ομως πρέπει να συνεχίσει να προσπαθεί να ρίξει το χρέος, να συνεχίσει να εμπιστεύεται τον Νταμπίζα που κάνει τις δικές του προσπάθειες με «μηδενικό» κέρδος και φυσικά να συνεχίσει να επενδύει σε μικρούς σε ηλικία παίκτες και να μην πέσει στην «παγίδα» των… συνταξιούχων. Τα λάθη που έκανε είναι πολύ μεγάλα, αλλά μπορεί, και -βλέπω ότι- θέλει, να διορθώσει, κάπως, τα κακώς κείμενα. Αρκεί να συνεχίσει χωρίς να πέσει σε νέα λάθη. Πιστεύω ότι πρέπει να βγει να μιλήσει στον κόσμο του Παναθηναϊκού, να ζητήσει εμμέσως ένα «συγνώμη» και να τους πει ποιον δρόμο θα ακολουθήσει. Και αυτός πρέπει να είναι αφενός του «καθαρισμού» των χρεών που δημιούργησε ο ίδιος και αφετέρου να έχει την ομάδα σε ευρωπαϊκή πορεία. Μόνο έτσι θα μπορέσει να απεμπλακεί, κάποτε, από την ΠΑΕ και να βρει αγοραστή, ή επενδυτή ή και «συμπαίκτη».

Κατά τη γνώμη μου η καλύτερη επιλογή του Αλαφούζου είναι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Να φέρει τα οικονομικά της ΠΑΕ σε ένα τέτοιο επίπεδο, γύρω στα 10 εκ. που να μπορεί ο Γιαννακόπουλος να μπει αρχικά μόνος του και στη συνέχεια με «συμπαίκτες». Ενας Γιαννακόπουλος που δείχνει στην κόντρα του με τους Αγγελόπουλους ότι δεν καταλαβαίνει τίποτα. Κι επειδή δεν ξεχνάει τι έγινε στο παρελθόν δεν θα είμαι έκπληκτος αν την Δευτέρα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, και σε περίπτωση που δεν κατέβουν οι «ερυθρόλευκοι», οι «πράσινοι» παίξουν με… περίεργο αντίπαλο κάποιον… αγώνα… Δεν εννοώ ομάδα και… ανθρώπους…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available