Τερματίζεται, στις 18 Ιουλίου, η αποδοχή αιτήσεων για άσυλο

Μετανάστες από τη Συρία στο άσυλο προσφύγων στην Κοκκινοτριμιθιά, κοντά στη Λευκωσία. Φωτογραφία: Πέτρος Καρατζιάς/AP

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως η Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων τερματίσει την αποδοχή νέων αιτήσεων για παραχώρηση πολιτικού ασύλου στις 18 Ιουλίου 2019.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ένα πολύ σημαντικό μέτρο και μια μεταρρύθμιση που αφορά το μεταναστευτικό είναι η λειτουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας.

Είναι ένα δικαστήριο που δικάζει τις εφέσεις αυτών που απορρίπτονται οι αιτήσεις τους για πολιτικό άσυλο από την Υπηρεσία Ασύλου.

Το ειδικό αυτό δικαστήριο έχει αρχίσει τις εργασίες του στις 18 Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό, διότι με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπιστούν οι καταχρηστικές αιτήσεις, αυτές που απορρίπτονται, αλλά που ταυτόχρονα είναι δύσκολο να γίνει επιστροφή (των αιτητών) στη χώρα τους με βάση το νομικό πλαίσιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως η Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων τερματίσει τις εργασίες της αφού πρώτα συμπληρώσει την εξέταση των υφιστάμενων αιτήσεων που εκκρεμούν ενώπιον της Αρχής και που ανέρχονται σε περίπου 1700.

Από τις 18 Ιουλίου η Αρχή σταματά να δέχεται νέες αιτήσεις και αυτές πλέον θα κατατίθενται στο ειδικό δικαστήριο».

Ερωτηθείς για τον χρόνο εκδίκασης των εφέσεων, ο κ. Υπουργός είπε ότι αυτό είναι θέμα του δικαστηρίου, προσθέτοντας ωστόσο ότι «θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι θα είναι μια ταχεία και αποτελεσματική διαδικασία».

Σε ερώτηση αν υπάρχει επαφή με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες σε σχέση και με το θέμα της ροής προσφύγων από τα κατεχόμενα, ο κ. Υπουργός είπε ότι με τα Ηνωμένα Έθνη έρχεται σε επαφή το Υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν και άλλες συζητήσεις για όλα τα θέματα που αφορούν τη συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία με την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες.

Επεσήμανε ακόμη ότι η Κυβέρνηση έχει προβεί σε σωρεία δράσεων και ενεργειών, καθώς και επαφών για το θέμα, ενώ έχει καταρτίσει σχέδιο δράσης, υπογραμμίζοντας παράλληλα το πόσο πολυσύνθετο είναι το συγκεκριμένο θέμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available