Τζούλιαν Ασάνζ: Ακτιβιστής ή εγκληματίας;

O Julian Assange (Victoria Jones/PA via AP)

H σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ  (Julian Assange)  στο Λονδίνο, το πρωί της Πέμπτης, από την βρετανική Αστυνομία, μετά την άρση της ασυλίας του από τον Ισημερινό, στην πρεσβεία του οποίου στην βρετανική πρωτεύουσα είχε βρει καταφύγιο τα τελευταία επτά χρόνια, φέρνει ξανά στο προσκήνιο μια μεγάλη συζήτηση που έχει να κάνει με την ελευθερία του Τύπου, τα όρια αυτής, αλλά και βέβαια τι ακριβώς είναι Τύπος.

Για τους υποστηρικτές του, o Τζούλιαν Ασανζ είναι απλά ένας υπέρμαχος της αλήθειας, ένας άνθρωπος που δίνει μάχη με κάθε κόστος ώστε αυτή να αποκαλυφθεί και να φτάσει παντού. Για τους αντιπάλους του (που δεν είναι ούτε λίγοι, ούτε αδύναμοι) ο Ασάνζ αποτελεί απλώς έναν επικίνδυνο κακοποιό, ο οποίος βάζει σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων δημοσιοποιώντας απόρρητες πληροφορίες.

Ποιος είναι ο Ασάνζ

Ποιος είναι όμως ο Τζούλιαν Ασάνζ που έχει κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες να θέλουν διακαώς την έκδοσή του προκειμένου να δικαστεί για την δημοσιοποίηση χιλιάδων απόρρητων εγγράφων;

O Τζούλιαν Πολ Ασάνζ, όπως είναι το πλήρες όνομά του, έγινε γνωστός για την ανάμιξή του στην λειτουργία της ιστοσελίδας WikiLeaks, την οποία δημιούργησε το 2006.

Γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1971 στην Τάουνσβιλ του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία. Την δεκαετία του 1980 ανήκε σε μία ομάδα χάκερ με το όνομα «International Subversives».

Το 1991 η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας, μάλιστα, έκανε έφοδο στο σπίτι του. Ο Ασάνζ καταδικάστηκε για 24 σχετικά αδικήματα, ενώ αφέθηκε ελεύθερος πληρώνοντας εγγύηση 2.400 δολαρίων Αυστραλίας.

Το 1994 αποφάσισε να δουλέψει ως προγραμματιστής ελεύθερου λογισμικού. Το 1995, δημιούργησε το Strobe, το πρώτο ελεύθερο port scanner ανοιχτού κώδικα. Συμμετείχε στην ανάπτυξη του PostgreSQL, ενώ βοήθησε τεχνικά τον Σούλετ Ντρέιφους στο βιβλίο Underground: Tales of Hacking, Madness and Obsession on the Electronic Frontier.

Το 1997, ήταν ανάμεσα σε αυτούς που δημιούργησαν την Rubberhose deniable encryption για το Linux κατά της κρυπτανάλυσης Rubber-hose. Το 1999 καταχώρησε το domain leaks.org. Μεταξύ 2003 και 2006 σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης Φυσική και Μαθηματικά, αλλά δεν κατάφερε να πάρει πτυχίο.

Δημιουργία των Wikileaks

Η ιστοσελίδα Wikileaks ιδρύθηκε το 2006, και σύμφωνα με τον Τζούλιαν Ασάνζ, αποτελεί «αναμφίβολα την πιο αξιόπιστη πηγή πληροφοριών που υπάρχει, επειδή δημοσιεύουμε υλικό από πρωτογενείς πηγές».

Η δράση της δημιούργησε πολλά προβλήματα σε αρκετές κυβερνήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές εταιρείες, εξαιτίας της δημοσιοποίησης χιλιάδων απόρρητων εγγράφων που έφτασαν με άγνωστους τρόπους στην κατοχή της. Ξεκίνησε να είναι προσβάσιμη από το 2007, ενώ είχε ως βάση τη Σουηδία όπου η νομοθεσία για το προσωπικό και δημοσιογραφικό απόρρητο, καθώς και την ελευθερία του λόγου, ήταν αρκετά ισχυρή.

Η ιστοσελίδα Wikileaks έχει σαν σκοπό της να δημοσιεύει έγγραφα προερχόμενα από ανώνυμες πηγές ή άλλες διαρροές, τα οποία υπό άλλες συνθήκες δεν θα έβλεπαν ποτέ το φως της δημοσιότητας.

Ετσι μέσα από τα Wilikeaks είδαν το φως της δημοσιότητας «η κρυφή βίβλος των Σαϊεντολόγων», 92.000 απόρρητα αρχεία αναφορικά με τον πόλεμο του Αφγανιστάν με αναφορές σε εγκλήματα πολέμου, έγγραφα σχετικά με τις συνθήκες κράτησης του Γουαντάναμο, πληροφορίες σχετικά με τη λογοκρισία που ασκούσε η αυστραλιανή κυβέρνηση στο Διαδίκτυο, απαγορεύοντας την πρόσβαση των πολιτών της σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες και πολλά άλλα.

Αυτό όμως που έκανε γνωστό τα Wilikeaks, αλλά και τον ίδιο τον Ασάνζ, ήταν η δημοσιοποίηση ενός βίντεο που έμεινε γνωστό ως το βίντεο των «παράπλευρων θανάτων» στο πλαίσιο των αμερικανικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και το οποίο μετέδωσαν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

To 2009 του απονεμήθηκε το βραβείο Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας, ενώ έχει βραβευθεί και από το βρετανικό περιοδικό «Εconomist» με το βραβείο Index on Censorship το 2008. Το 2010 σε ψηφοφορία του Βρετανικού περιοδικού «New Statesman» ψηφίστηκε στο νούμερο 23 ανάμεσα στα «50 πρόσωπα που επηρεάζουν περισσότερο τον Κόσμο το 2010».

Την ίδια χρονιά του απονεμήθηκε το βραβείο Σαμ Ανταμς, από την Sam Adams Associates for Integrity in Intelligence, μια ομάδα πρώην αξιωματικών της CIA σχετικά με την ακεραιότητα και την ηθική στον τομέα της πληροφοριοδότησης.

Επίσης, ψηφίστηκε από το περιοδικό «Utne Reader» (τεύχος Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου 2010) ως ένας από τους «25 Οραματιστές που Αλλάζουν τον Κόσμο σας», ενώ η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» τον ανακήρυξε «άνδρα της χρονιάς» για το 2010.

Νομικά προβλήματα και σύλληψη

Στις 20 Αυγούστου του 2010 οι Αρχές της Σουηδίας εκδίδουν ένταλμα σύλληψης κατά του Ασάνζ για μια υπόθεση βιασμού και σεξουαλικής παρενόχλησης δύο γυναικών.

Το ένταλμα αποσύρεται μια μέρα αργότερα λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, ωστόσο η έρευνα ξανά ανοίγει στις 20 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους οπότε λίγο αργότερα εκδίδεται νέο ένταλμα σύλληψης με σκοπό την ανάκριση του.

Αυτή τη φορά, η Σουηδία εκδίδει διεθνές ένταλμα σύλληψης μέσω την Ιντερπόλ, αφού ο Ασάνζ βρισκόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά από μια σειρά νομικών ενεργειών του Ασάνζ να προσβάλλει το ένταλμα σύλληψης, τελικά βρίσκει καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στη Βρετανία, από την οποία ζήτησε και έλαβε πολιτικό άσυλο. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το πρωί της 11ης Απριλίου του 2019.

Πλέον είναι βέβαιο ότι η δικαστική του περιπέτεια θα έχει προεκτάσεις κάθε είδους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available