Την Πέμπτη θα ανακοινώσει ο Μπάιντεν ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα για την Προεδρία

(AP Photo/Frank Franklin II, FILE)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρώην αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν αναμένεται την Πέμπτη να εξαγγείλει την υποψηφιότητά του για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος ξεκινώντας την εκστρατεία του με μηδέν δολάρια, όπως έγραψε χαρακτηριστικά η εφημερίδα «New York Times».

Και μάλιστα θα παραστεί ανάγκη να συγκεντρώσει χρήματα σαν να το κάνει για πρώτη φορά.

Με τον κ. Μπάιντεν να ανακοινώνει την υποψηφιότητά του, σύμφωνα με τρεις Δημοκρατικούς που γνωρίζουν τις προετοιμασίες, το πιο ίσως αγωνιώδες ερώτημα που κρέμεται από τα χείλη της ομάδας συμβούλων του είναι πόσα από την οικονομική επιχείρηση συγκέντρωσης χρημάτων του Μπαράκ Ομπάμα θα κληρονομήσει ο κ. Μπάιντεν τώρα που θέτει την δική του εκστρατεία για πρώτη φορά σε μία δεκαετία.

Πρόκειται για ένα επείγον καθήκον, ειδικά για έναν πολιτικό που δεν ήταν γνωστός στο παρελθόν ως παραγωγικός στη συγκέντρωση χρημάτων.

Ο κορυφαίος αντίπαλός του στις προκριματικές του Δημοκρατικού Κόμματος, γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, έχει συγκεντρώσει 26,6 εκατομμύρια δολάρια από τις διάφορες πολιτικές επιτροπές του, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια που είχαν απομείνει από την προεκλογική του εκστρατεία το 2016 και την επανεκλογή στο Βερμόντ, το 2018.

Ο κ. Μπάιντεν ξεκινάει από μηδέν δολάρια και θα χρειαστεί να κερδίσει περισσότερα από $100.000 κάθε μέρα μέχρι τα Χριστούγεννα, μόνο για να ταιριάξει με το ποσό που ο κ. Σάντερς είχε καταθέσει στις τράπεζες στις αρχές Απριλίου.

«Δεν νομίζω ότι έχει υποτιμηθεί η πρόκληση από την ομάδα Μπάιντεν», δήλωσε ο Ρούφους Γκίφορντ, που είχε διατελέσει οικονομικός διευθυντής στην προεκλογική εκστρατεία του Ομπάμα το 2012 και είναι αδέσμευτος για το 2020.

Η αρχική εκστρατεία του Μπάιντεν είχε σπεύσει να σιγουρέψει τους μεγαλύτερους δωρητές του κόμματος τις πρόσφατες εβδομάδες, ωθώντας το μήνυμα σε ιδιωτικές κλήσεις ότι η ικανότητα του πρώην αντιπροέδρου να συγκεντρώσει στρατηγικά κεφάλαια θα αποτελέσει το πρώτο τεστ, σύμφωνα με ανθρώπους που είχαν δεχτεί κλήση.

Οι σύμμαχοι του κ. Μπάιντεν επισήμαναν με ανησυχία ότι τα έξι εκατ. δολάρια του γερουσιαστή Σάντερς και του πρώην βουλευτή Μπέτο Ο’ Ρουρκ που συγκέντρωσαν τις πρώτες 24 ώρες της εκστρατείας τους έχουν θέση ψηλά το όριο που θα συγκριθούν.

Αντίθετα με τους δύο ανταγωνιστές του, ο κ. Μπάιντεν δεν έχει έναν έτοιμο κατάλογο εκατοντάδων χιλιάδων μικρών δωρητών. Πρέπει να στηριχθεί κυρίως, τουλάχιστον αρχικά σε ένα παλαιομοδίτικο δίκτυο πλουσίων – πολιτικών στελεχών, πρώην πρέσβεων και εκτελεστικών διευθυντών επιχειρήσεων που μπορούν να δώσουν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες επιταγές των 2.800 δολαρίων εκάστη, που είναι το ανώτατο ποσό δωρεάς ενός πολίτη στις προκριματικές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available