Την Παρασκευή η συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία Τσίπρα με Ζάεφ

(AP Photo/Petros Giannakouris, File)

ΑΘΗΝΑ. Τσίπρας και Ζάεφ μπορεί να συμφώνησαν, αλλά μέχρι να ολοκληρωθούν τα όσα προβλέπονται θα περάσει χρόνος και αφού πρώτα η συμφωνία υπογραφεί από τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών το Σάββατο στις Πρέσπες.

Θα προηγηθεί πάντως την Παρασκευή συζήτηση στη Βουλή, όπως είχε απαιτήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης και τελικά αποδέχθηκε ο Πρωθυπουργός.

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει: «Με την παρούσα ζητώ να ενημερώσω το Σώμα σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής την Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018 και ώρα 10:00 για τη Συμφωνία με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Να σημειωθεί ότι το πλαίσιο της συζήτησης προσδιορίζεται στο ίδιο άρθρο (142Α) αλλά το πιθανότερο είναι πως το προεδρείο δεν θα κινηθεί με τη στενή εφαρμογή του, ως προς τους προβλεπόμενους χρόνους ομιλιών, που έχουν ως εξής:

«H ανακοίνωση ή δήλωση της κυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα λεπτά της ώρας.

Οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της κυβέρνησης για πέντε λεπτά της ώρας, κατ’ ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη συζήτηση τον αναπληροί εκπρόσωπός του οριζόμενος από αυτόν.

Η απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε λεπτά της ώρας.

Η δευτερολογία των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε λεπτά της ώρας».

Προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα συμφωνίας

Η συμφωνία αυτή θα πρέπει να κυρωθεί από την Βουλή της πΓΔΜ, και τότε η Ελλάδα θα πρέπει να ανάψει το «πράσινο φως» στις 28 Ιουνίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων στην Ε.Ε. Λίγο μετά η Ελλάδα θα πρέπει να συναινέσει για πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ για την ένταξή τους στη Συμμαχία.

Ωστόσο, και οι δύο προσκλήσεις θα υπόκεινται στην αρχή της αιρεσιμότητας υπό την έννοια ότι η Ελλάδα απαιτεί την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια για την χρήση της ονομασίας έναντι όλων (erga omnes). Εάν αυτό δεν συμβεί, αυτόματα η Ελλάδα ακυρώνει την πρόσκληση στο ΝΑΤΟ και παγώνει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε.

Επίσης, προβλέπεται δημοψήφισμα στα Σκόπια και έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή της γειτονικής χώρας πριν η συμφωνία κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ειδικότερα, για το Σάββατο 16 Ιουνίου έχει οριστεί το τελετουργικό της υπογραφής της συμφωνίας από Κοτζιά και Ντιμιτρόφ στις Πρέσπες.

Θα παραστούν ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι αλλά και ο επίτροπος διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

Στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, 25 και 26 Ιουνίου θα δοθεί αρχικά η προφορική διατύπωση για διερεύνηση της ΕΕ με την «Βόρεια Μακεδονία» και ακολούθως με την Σύνοδο Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου να δίνεται το «πράσινο φως» για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Στις 11 Ιουλίου θα γίνει η πρόσκληση από την ελληνική πλευρά για ένταξη της γείτονος με τη νέα της ονομασία στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό θα συμβεί υπό την προϋπόθεση: θα προηγηθεί δημοψήφισμα στη γείτονα (η έκβαση του οποίου θα είναι θετική) και θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για την συνταγματική αναθεώρηση, η συμφωνία τότε θα έρθει προς κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο και μετά την κύρωση θα τεθεί σε ισχύ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available