Την τρίτη θέση σε συμμετοχές κατέχει η Ελλάδα στο «Fancy Food Show»

Ο διευθυντής διεθνών εκθέσεων τροφίμων και ποτών για το Enterprise Greece Αντώνης Γκραβάνης. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ματίνα Δεμελή

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών στην Αμερική άνοιξε την Κυριακή 23 Ιουνίου τις πύλες της στο εκθεσιακό κέντρο Javits Center, στο Μανχάταν. Η Ελλάδα συμμετέχει με 47 επιχειρήσεις και 58 περίπτερα κατακτώντας την τρίτη θέση σε συμμετοχές μετά την Ιταλία και την Ισπανία. Τιμώμενη χώρα φέτος στην έκθεση είναι η Γερμανία.

«Φέτος έχουμε ένα ρεκόρ συμμετοχών με 47 επιχειρήσεις. Αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία, ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα και ότι θα πάνε καλύτερα. Δεν είναι μια εύκολη αγορά η Αμερική, όλοι το ξέρουν αυτό, είναι φοβερά ανταγωνιστική. Κυριαρχούν οι Ιταλοί που έχουν παρόμοια προϊόντα με τα δικά μας αλλά γίνεται βήμα βήμα μια ανάπτυξη, η οποία πιστεύουμε και ελπίζουμε να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Γιατί οι εξαγωγές είναι μια εθνική προσπάθεια που δεν πρέπει να επηρεάζεται από οποιαδήποτε αλλαγή κυβερνήσεων και διοικήσεων», είπε στον «Ε.Κ.» ο διευθυντής διεθνών εκθέσεων τροφίμων και ποτών για το Enterprise Greece, Αντώνης Γκραβάνης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για αύξηση των εξαγωγών τα τελευταία χρόνια. «Παρ’ όλα αυτά παραμένει μια δύσκολη αγορά, η πρόκληση είναι μεγάλη για να μπεις στην αγορά. Οι εκθέτες και οι εξαγωγείς είναι πιο ώριμοι και ξέρουν τι θέλουν, πού θα στοχεύσουν, βλέπουμε μια ωριμότητα που μας γεμίζει αισιοδοξία. Πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα. Να αυξηθούν οι επενδύσεις γιατί άμα θέλουμε να αυξηθούν οι εξαγωγές ο μόνος τρόπος είναι να αυξηθούν οι επενδύσεις. Να γίνουν επενδύσεις από το χωράφι μέχρι την παραγωγή ώστε να υπάρχει καλύτερη και μεγαλύτερη παραγωγή προϊόντων. Οι νέες και καινοτόμες επιχειρήσεις να μπορούν να βρουν χρηματοδότηση».

Η Βασιλική Σταυρουλάκη και ο Ταξιάρχης Φαρμάκης εκπροσωπούν την περιφέρεια Αττικής στο Fancy Food Show όπου συμμετέχει για πρώτη φορά στην έκθεση. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ματίνα Δεμελή

Τέλος, αναφερόμενος στους μικρούς παραγωγούς τόνισε την ανάγκη χρηματοδότησής τους ώστε να μπορέσουν να επεκταθούν στην αγορά. «Αυτή τη στιγμή παρατηρείται το εξής φαινόμενο: οι καθιερωμένοι εξαγωγείς αυξάνουν συνεχώς τα μερίδιά τους αλλά οι μικροί έχουν δυσκολία γιατί δεν μπορούν να βρουν την κατάλληλη χρηματοδότηση για να μπορέσουν αν επεκταθούν. Επίσης, πρέπει να γίνουν προσπάθειες να αυξηθεί η μέση τιμή πώλησης των ελληνικών προϊόντων γιατί πόσο λάδι να παράγουμε, πόσες ελιές να παράγουμε, πόσο κρασί να παράγουμε, πόση φέτα; Πρέπει να αυξήσουμε την αξία των ελληνικών προϊόντων. Αυτό θα επιτευχθεί με συνεχή προσπάθεια στην προώθηση, στη συσκευασία, στην προβολή. Κάτι που δεν είναι εύκολο να γίνει. Η προβολή είναι ακριβή και δύσκολη για μια μικρομεσαία επιχείρηση ειδικά στην Αμερική. Το κράτος βοηθάει βέβαια. Το Enterprise Greece είναι ο εθνικός φορέας που ενισχύει αυτή την προσπάθεια».

Οπως είπε και ο Ταξιάρχης Φαρμάκης, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος αγροτικής και κτηνιατρικής πολιτικής, μιλώντας στον «Ε.Κ.»: «Σαν περιφέρεια Αττικής συμμετέχουμε για πρώτη φορά στο ‘Summer Fancy Food Show’ στηρίζοντας τους εκθέτες από την περιοχή μας. Τους καλύπτουμε το 60% του κόστους του περιπτέρου. Τα προϊόντα που έχουν οι εκθέτες μας είναι λάδι, ελιές, μέλι, πίτες και κρασί». Ο ίδιος θα πει ότι υπάρχει μια άνοδος στις εξαγωγές που έχουν φτάσει στα 35 δισεκατομμύρια ευρώ και σχεδιάζουμε μέχρι το 2025 να πάει στο μισό του ΑΕΠ, να φτάσει τα 90 δισ. Εδώ στην Αμερική είναι άλλη μια Ελλάδα και ελπίζουμε να πάμε καλά όσον αφορά τις εξαγωγές».

Η Βασιλική Σταυρουλάκη, προϊσταμένη του τμήματος αγροτικής πολιτικής και προβολής της, δήλωσε στον «Ε.Κ.»: Κατά βάση ασχολούμαστε με την προώθηση των προϊόντων της περιφέρειας Αττικής και με τη συμμετοχή σε εκθέσεις. «Χαίρομαι γιατί βλέπω ότι είναι μια μεγάλη έκθεση και βλέπω ότι τα ελληνικά προϊόντα έχουν μεγάλη απήχηση».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available