«Τιμήθηκε» και φέτος ο Αλέξης

Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας (AP Photo/Yorgos Karahalis)

Εννέα χρόνια συμπληρώθηκαν από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Κι όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή από μαθητές αποτίοντας με αυτό τον τρόπο φόρο τιμής στη μνήμη του νεαρού που έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού σε δρόμο των Εξαρχείων όπου καθόταν με φίλο του και συζητούσαν.

Και για να μην ξεχάσουμε το τι επακολούθησε τότε όταν κάηκε σχεδόν η μισή η Αθήνα από τα επεισόδια που σημειώθηκαν, κάθε χρόνο βρίσκονται κάποιοι που όλο και βάζουν μερικές φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, σπάνε τα φανάρια των δρόμων, πετάνε πέτρες και ξύλα κατά αστυνομικών, ενίοτε και καμιά μολότοφ για να απαντήσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους με δακρυγόνα και να ζήσουμε όλοι οι διερχόμενοι μια αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Τα καταστήματα του κέντρου όλα κλειστά, οι δημόσιες υπηρεσίες με κλειδαμπαρωμένες πόρτες, αλλαγές στις συγκοινωνίες, οι σταθμοί του μετρό κλειστοί, οι δρόμοι άδειοι.

Και στη μέση της Πανεπιστημίου οι γνωστοί-άγνωστοι άναψαν φωτιές τις οποίες πυροσβεστικά οχήματα έσπευδαν να σβήσουν… Ομάδες ΜΑΤ που μετακινούνταν συνεχώς προς κάποιο σημείο που σημειώνονταν επεισόδια και οι περαστικοί με μαντήλια στο πρόσωπο προσπαθούσαν να προφυλαχθούν από τα δακρυγόνα. Ετσι «τιμήθηκε» και φέτος η μνήμη του 15χρονου Αλέξη.

Μη ρωτήσετε αν άλλαξε κάτι σε όλα αυτά τα χρόνια. Αν οι πορείες και οι διαμαρτυρίες πέτυχαν τον στόχο τους για λιγότερη βία ή έφεραν κάποια αλλαγή στην Παιδεία ή οπουδήποτε αλλού. Ολα ίδια είναι, μη σας πω και χειρότερα. Ολοι κάνουν τον απολογισμό τους μετά το τέλος της πορείας. Και οι καταστηματάρχες τον δικό τους.

Τις σπασμένες βιτρίνες, τον τζίρο που χάθηκε, τους λογαριασμούς που τρέχουν…

Σ.Χ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *