Τιμή για Πρίμπους, Τζιτζίκο και Μπιλιράκη από την Ελληνική Πρωτοβουλία (βίντεο)

Φωτογραφία Bill Petros.

Του Κωνσταντίνου Σκάρου.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την παραμονή της ορκωμοσίας του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Δημήτριος, τίμησε τρεις ομογενείς άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου: Τον γερουσιαστή Γκας Μπιλιράκη, τον Γιώργο Τζιτζίκο και τον Ράινς Πρίμπους.

Ως γνωστό, ο κ. Πρίμπους και ο κ. Τζιτζίκος θα έχουν σημαντικό ρόλο στην κυβέρνηση Τραμπ, ενώ ο κ. Μπιλιράκης, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τα ελληνικά ζητήματα στο Κογκρέσο.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative), της οποίας ο πρόεδρος, Ανδρέας Λιβέρης διορίστηκε από τον κ. Τραμπ επικεφαλής του Συμβουλίου Βιομηχανίας, έλαβε χώρα στο St. Regis Hotel της Ουάσιγκτον.

Μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, Τζον Κατσιματίδης, ο οποίος παρουσίασε τον κ. Πρίμπους. Ακόμη, ο Μάικλ Καρλούτσος, ο οποίος μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τον φίλο του κ. Τζιτζίκο -οι πατέρες και των δύο είναι ιερείς: Αλέξανδρος Καρλούτσος και Ντιν Τζιτζίκος που ήταν παρόντες στην εκδήλωση. Ο κ. Γιώργος Τζιτζίκος δεν κατέστη δυνατό να δώσει το παρών καθώς όπως είπε ο κ. Καρλούτσος “κάνει τη δουλειά του αυτή τη στιγμή, παρευρισκόμενος δίπλα στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ”.

Ο πατέρας του, Ντιν Καρλούτσος αποδέχθηκε την τιμή εκ μέρους του γιου του.

“Οταν βαδίζω στην αίθουσα της Γερουσίας” είπε από την πλευρά του με νόημα ο κ. Μπιλιράκης, με το πλήθος να τον επευφημεί, “δεν αφήνω εκτός την Ελληνοορθοδοξία μου”.

Ο Ηρακλής Πρίμπους

Το μεσαίο όνομα του κ. Πρίμπους είναι Ηρακλής, όπως παρατήρησαν πολλοί, αλλά ήταν ο κ. Δημήτριος, ο οποίος έδωσε έμφαση στην ελληνικότητα του ονόματος και απεύθυνε έκκληση να το πουν στα ελληνικά: Ηρακλής.

Ο κ. Πρίμπους, ανέφερε στους παρευρισκόμενους ότι ως πρόεδρος ο κ. Τραμπ δεν θα βοηθήσει μόνο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αλλά όλη τη χώρα.

Μίλησε για τις αρετές της ελευθερίας, μεταξύ των οποίων η θρησκευτική, και κάλεσε όσους δεν έχουν επισκεφτεί ακόμη το νέο Πύργο της Ελευθερίας Freedom Tower στο Σημείο Μηδέν να το πράξουν. Ο κ. Δημήτριος αναγνώρισε το σημαντικό ρόλο του πρώην κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Τζορτζ Πατάκι, ο οποίος επίσης ήταν παρών, στην ανακατασκευή της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν.

Φωτογραφίες: Bill Petros

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήταν η φιλελλήνας και ιδρύτρια του Hellenic Caucus στο Κογκρέσο, Κάρολιν Μαλόνεϊ, ο γνωστός ιδρυτής και πρόεδρος του Coordinated Effort of Hellenes, Αντι Μανάτος και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος.

Δηλώσεις Πρίμπους

Σύμφωνα με άρθρο της Καθημερινής, ο κ. Πρίμπους δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Ο λόγος που θα είναι επιτυχημένος είναι διότι θα τιμήσει τον λόγο του. Θα μιλήσουμε για το Obamacare, την φορολογική μεταρρύθμιση, πράγματα για τα οποία ξέρουμε ότι διψά ο αμερικανικός λαός και οι Αμερικανοί εργαζόμενοι. Καθώς θα γινόμαστε το κόμμα από τον πρόεδρο, για τον Αμερικανό εργαζόμενο, τους ανθρώπους που κάνουν χειρονακτική εργασία κι εκείνους που είναι ειδικευμένοι, που εργάζονται καθημερινά, δεν θα ξαναχάσουμε άλλες εκλογές. Ενωμένοι ως ελληνική κοινότητα είμαστε ισχυρότεροι».

Για τις αλλαγες σε Αμερική, Ευρώπη, και αλλού:

«Δεν είναι περίεργο που οι άνθρωποι εδώ, στην Αμερική, στη Βρετανία, και περιμένετε και θα δείτε, στη Γερμανία μετά, σε όλον τον κόσμο, οι άνθρωποι θέλουν κάποιον που θα παλέψει γι’ αυτούς. Διψούν για κάποιον που θα είναι αληθινός. Αυτό που λείπει στους ανθρώπους είναι το αληθινό. Εχουν κουραστεί από τους πλαστικούς πολιτικούς, είτε είναι από την Αθήνα είτε από την Ουάσιγκτον το πλαστικό δεν λειτουργεί πλέον».

Για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ορθοδοξία:

«Θέλουμε να βάλουμε την έννοια της θρησκευτικής ελευθερίας, τον Πατριάρχη μας, την Κωνσταντινούπολη και την αναγνώριση των εμποδίων που αντιμετωπίζει η ορθόδοξη Εκκλησία στο επίκεντρο αυτού του Λευκού Οίκου. Θα ήθελα να δω την ημέρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ να εμφανίζεται στην εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη, να αναγνωρίσει την καταπίεση και τον αγώνα που δίνει, δεν είναι μόνο σύμβολο για την ορθόδοξη εκκλησία αλλά και για τους πιστούς σε όλον τον κόσμο όταν έχεις Χριστιανικά κεφάλια να κείτονται στις ακτές της Μεσογείου και το ISIS να κερδίζει έδαφος σε όλον τον κόσμο».

Για τη βοήθεια που είχε από την ομογένεια:

«Όταν μπήκα σε αυτή τη δουλειά ήταν μία καταστροφή. Η ελληνική κοινότητα, η ορθόδοξη κοινότητα αρχίζοντας με τον Αρχιεπίσκοπο (Δημήτριο), τον πατέρα Αλεξ (Καρλούτσο) τους Αρχοντες (του Οικουμενικού Πατριαρχείου), τον καλό μου φίλο, θείο και δεύτερο πατέρα Τζον Κατσιματίδη, που με πήρε κάτω από την φτερούγα του και μου έλεγε πάντα ναι κάθε φορά που τηλεφωνούσα, αυτή η ομάδα των ανθρώπων εδώ σε αυτό το δωμάτιο είναι μία οικογένεια. Βοηθήσατε να σωθεί το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, να κτιστεί η Ρεπουμπλικανική Εθνική Επιτροπή, να την εκσυγχρονίσουμε, να στήσουμε μία δομή ώστε ένας άνθρωπος που πιστεύω ότι θα είναι εξαιρετικός πρόεδρος θα ορκισθεί όχι μόνο για να σώσει το κόμμα και την χώρα μας αλλά για να φέρει πίσω την ελευθερία».

Τέλος, αναφέρθηκε στην ελληνική καταγωγή του κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον παππού του:

«Να κλείσω λέγοντας ότι δεν θα ήμουν εδώ αν δεν βρισκόταν (στη ζωή μου) ο παππούς μου, το όνομά του οποίου ήταν Ηρακλής και από τον οποίο πήρα το όνομά μου. Ηταν ένα πρόσωπο που θαύμαζα περισσότερο στη ζωή μου, που ήθελα να του μοιάσω, και θυμάμαι που ερχόταν στην Αμερική για τρεις μήνες, και για κάποιο λόγο θα έπαιρνε την εγκυκλοπαίδεια από το ράφι, θα πήγαινε στο γράμμα P (Πι) και θα διάβαζε κάθε λεπτομέρεια για τους προέδρους των ΗΠΑ – δεν είχε σημασία αν ήταν Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικανοί, όλοι ήταν ήρωες στα μάτια του. Αυτό που συγκράτησα είναι ότι αν και δεν ήταν από αυτή την χώρα, αγαπούσε τα πάντα στις ΗΠΑ. Ως μικρός λοιπόν, το γεγονός ότι ο παππούς μου αγαπούσε περισσότερο από κάθετι άλλο την Αμερική με έκανε περήφανο που ήμουν Αμερικανός. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ, ούτε και την υποστήριξη όλων (των παραπάνω) και του Γκας Μπιλιράκης που με ανέλαβε στο Καπιτώλιο. Επιτύχαμε, αλλά τελικά ο Θεός το έκανε».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *