Τιμούμε τον Μπους, θυμόμαστε τον Δουκάκη

Ο αείμνηστος Τζόρτζ Χέμπερτ Ουόκερ Μπους σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο κατά την Προέδρία του (AP Photo/Marcy Nighswander, File).

Η Αμερική ενωμένη -τουλάχιστον για λίγες μέρες, αν όχι ώρες- αποχαιρετά τον 41ο πρόεδρό της, τον Τζορτζ Μπους (George H.W. Bush).

Παρόντες στην κηδεία του στον μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ναό της πρωτεύουσας της χώρας ήταν οι 5 πρώην πρόεδροι, αρχίζοντας από τον Κάρτερ, αλλά και ο σημερινός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Μια ακόμα υπηρεσία στη χώρα από την οικογένεια Μπους και ένα θετικό βήμα από τη μεριά του σημερινού Προέδρου.

Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις τους ήταν άσχημες. Εκαναν όμως το καθήκον τους απέναντι στο Εθνος.

Για λίγες ώρες η ζωή στην πρωτεύουσα της χώρας σταμάτησε. Ηταν η ώρα της απόδοσης τιμών και ευγνωμοσύνης σε έναν ηγέτη που την υπηρέτησε με παραδειγματικό τρόπο.

Κι ήταν η ώρα, πολλοί θα το ήθελαν, να δουν τη χώρα να επιστρέφει στον καλό, παλιό εαυτό της, σε έναν κώδικα πολιτικής συμπεριφοράς που αποτελούσε αντανάκλαση αλλά και παράδειγμα της κοινωνίας, αντί στη σημερινή πολιτική συμπεριφορά της σύγκρουσης και των ύβρεων.

Ο αείμνηστος Πρόεδρος υπηρέτησε την πατρίδα του από πολλές θέσεις. Ηταν αρχηγός της CIA, Αντιπρόσωπος της χώρας του στα Ηνωμένα Εθνη, πρέσβης στην Κίνα, αντιπρόεδρος και πρόεδρος.

Ηταν λοιπόν εξαιρετικά καλά προετοιμασμένος για να αναλάβει την προεδρία της χώρας.

Και την ανέλαβε σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο, τότε που κατέρρεε η Σοβιετική Ενωση και ένας καινούργιος κόσμος έβγαινε από τα συντρίμμια της.

Αλλά ακόμα και στην επίθεση στο Κουβέιτ, για να αναγκάσει τον Σαντάμ Χουσεΐν να αποσύρει από εκεί τις δυνάμεις του, ακολούθησε μία πολιτική σύνεσης για αυτό και παρά την κριτική που δέχτηκε τότε, αρνήθηκε να εισβάλει στο Ιράκ.

Κάτι που δυστυχώς έκανε ο γιος του.

Ο Τζορτζ Μπους -όπως συμβαίνει μερικές φορές- δεν είχε στις μέρες του θεωρηθεί ως ένας σημαντικός πρόεδρος. Υπήρξε πρόεδρος μόνο μιας τετραετίας.

Τώρα όμως, με την απόσταση του χρόνου, γίνεται μία αναθεώρηση της προεδρίας του. Και φαίνεται καλύτερη από πριν.

Πέρα όμως από την προσφορά του στην πολιτική ζωή της χώρας, ο Τζορτζ Μπους – όπως και ο φίλος του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης – άφησε μία σημαντική παρακαταθήκη με την οικογενειακή του ζωή.

Με την σύζυγό του Μπάρμπαρα, τα πέντε παιδιά του και τα 17 εγγόνια του.

Με ένα από τα παιδιά του να έχει γίνει πρόεδρος της χώρας και ένα άλλο κυβερνήτης μιας πολιτείας.

Ωστόσο, για μας τους ομογενείς η προεδρία του Μπους θα είναι για πάντα συνδεδεμένη με την απώλεια της ιστορικής ευκαιρίας να εκλεγεί ένας ομογενής, ο Μάικλ Δουκάκης, πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ηταν οι εκλογές του 1988, όταν ο τότε κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, προηγείτο με 20 μονάδες από τον αντίπαλό του Τζορτζ Μπους και θεωρείτο, πρακτικά, ως ο επόμενος πρόεδρος της χώρας.

Ηταν τότε που η προεκλογική εκστρατεία του Τζορτζ Μπους χρησιμοποίησε έναν απαράδεκτο και ανήθικο τρόπο να δυσφημίσει τον αντίπαλό του.

Πήραν ένα άσχετο με τον Δουκάκη γεγονός, έναν καταδικασμένο εγκληματία, τον Γουίλι Χόρτον (Willie Horton), που όταν του δόθηκε άδεια εξόδου για ένα Σαββατοκύριακο βίασε και σκότωσε μία γυναίκα καθώς και τον σύντροφό της και απέδωσαν την ευθύνη στον Δουκάκη, με αποτέλεσμα να αντιστρέψουν τα ποσοστά.

Σε πρόσφατη δήλωση για τον θάνατο του Μπους ο 85χρονος Δουκάκης απάντησε, προς τιμήν του, ως εξής για το γεγονός αυτό:

«Κοιτάξτε -είπε- το φταίξιμο ήταν δικό μου που δεν αντιμετώπισα την κατηγορία πιο δυναμικά. Δεν κατηγορώ κανέναν άλλον παρά τον εαυτό μου. Επρεπε να είχα κάνει μία πολύ, πολύ καλύτερη δουλειά στην αντιμετώπιση αυτού του θέματος».

Το γεγονός αυτό που δεν είναι ασήμαντο, ανήκει τώρα πια στην Ιστορία.

Στην Ιστορία της Αμερικής. Αλλά και ιδιαίτερα στην Ιστορία της Ομογένειας και του Ελληνισμού.

Ας ελπίσουμε ότι την επόμενη φορά -και θα υπάρξει η επόμενη φορά- που ομογενής θα φτάσει να είναι υποψήφιος ενός εκ των δύο μεγάλων κομμάτων θα βγάλει τα συμπεράσματά του από αυτό το γεγονός και θα τα χρησιμοποιήσει ανάλογα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available