Δικηγόρος του Τραμπ πίεσε τον Κόεν, κατέθεσε ο ίδιος

O άλλοτε προσωπικός δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κόεν. (AP Photo/Mary Altaffer, FILE)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Μάικλ Κόεν (Michael Cohen), ο επί μακρόν προσωπικός δικηγόρος του προέδρου Τραμπ, είχε δηλώσει στην κεκλεισμένων των θυρών Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής, ότι είχε ενθαρρυνθεί από τον δικηγόρο του Τραμπ, Τζέι Σέκουλοου (Jay Sekulow), να δηλώσει ψευδώς το 2017 στο Κογκρέσο ότι οι διαπραγματεύσεις για την ανέγερση Πύργου Τραμπ στη Μόσχα τελείωσαν τον Ιανουάριο του 2016, σύμφωνα με τα πρακτικά της κατάθεσής του που δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας.

Στην πραγματικότητα, αργότερα ο Κόεν παραδέχθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις για τον πύργο στη Μόσχα συνεχίστηκαν μέχρι τον Ιούνιο μετά που έγινε γνωστό ότι ο Τραμπ θα ήταν ο προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κόεν έχει καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλακή για ψέματα στο Κογκρέσο και οικονομικές παραβιάσεις της προεκλογική εκστρατείας.

Ο Κόεν κατέθετε για περισσότερο από 16 ώρες, μέσα σε δύο ημέρες, στο Κογκρέσο. Ετσι, την Δευτέρα, μετά την διεξαγωγή ψηφοφορίας υπό κομματική πειθαρχία, η ίδια Επιτροπή δημοσιοποίησε αντίγραφα της κατάθεσής του.

Οι αποκαλύψεις της κατάθεσης του Κόεν περιγράφονται σε έγγραφα 600 σελίδων με τις απαντήσεις του, στις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής, προσφέροντας στους Δημοκρατικούς μία ευκαιρία να επαναφέρουν την προσοχή της αμερικανικής κοινής γνώμης στην έρευνα για την Ρωσία που πραγματοποιήθηκε υπό τον Ρόμπερτ Μόλερ.

Παρά το γεγονός, ότι οι δικηγόροι του προέδρου Τραμπ υποβάθμισαν τις λεπτομέρειες που αποκάλυψε ο Κόεν, ως «παλιές ειδήσεις» τις οποίες αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει ο Μόλερ για την άσκηση ποινικών διώξεων, οι πληροφορίες που γίνονται γνωστές προσφέρουν νέα σημεία διερεύνησης, για τις έρευνες που έχουν ενεργοποιηθεί από τους Δημοκρατικούς, στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Κόεν, σύμφωνα με τα όσα έχει καταθέσει, αφήνει να εννοηθεί ότι κατά την άποψή του, «ο πρόεδρος Τραμπ γνώριζε εκ των προτέρων» σχετικά για την συνάντηση που έγινε στον Πύργο Τραμπ τον Ιούνιο του 2016, με την συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών της προεκλογικής του εκστρατείας (Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, Τζάρεντ Κούσνερ, Πολ Μάναφορτ) και μιας δικηγόρου από την Ρωσία. Σύμφωνα με την εντύπωση που είχε διαμορφωθεί στον Τραμπ Τζούνιορ, η δικηγόρος θα παρέδιδε στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, επιβαρυντικά στοιχεία για την (τότε) προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον.

Προκειμένου να υποστηρίξει καλύτερα τον ισχυρισμό του, ο Κόεν περιέγραψε ότι άκουσε τον Τραμπ Τζούνιορ να ενημερώνει τον πατέρα του, σχετικά με την συνάντηση αυτή, αλλά πριν από την πραγματοποίησή της. «Ναι», δήλωσε ο Κόεν, «πιστεύω πως ο κ. Τραμπ γνώριζε για την συνάντηση εκ των προτέρων».

Ο Κόεν παρέδωσε επίσης στην Επιτροπή, έγγραφα, που δείχνουν ότι ο Σέκολοου διόρθωσε την πρώτη ψευδή κατάθεση που έδωσε ο ίδιος στο Κογκρέσο το 2017 κι αναφορικά με το πρόγραμμα κατασκευής ενός Πύργου Τραμπ στην Μόσχα.

Σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής, Δημοκρατικού Ανταμ Σιφ, τον Μάρτιο, αν ο Σέκουλοου γνώριζε ότι «η κατάθεση του Κόεν σχετικά με τη λήξη των διαπραγματεύσεων του προγράμματος για τον Πύργο Τραμπ στην Μόσχα τον Ιανουάριο του 2016, ήταν ψευδής», στην αρχική του κατάθεση (2017), ο Κόεν απάντησε καταφατικά: «Ναι κύριε».

Οι διαπραγματεύσεις για την κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην ρωσική πρωτεύουσα, στις οποίες αναφέρθηκε ο Κόεν συνεχίστηκαν και μέσα στον Ιούνιο του 2016 κι ο ίδιος, ως πρώην προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ δήλωσε ότι ενημέρωνε σχετικά τόσο τον Τραμπ όσο και μέλη της οικογένειάς του. Μεταξύ αυτών και τον Τραμπ Τζούνιορ, σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τον Κόεν, ο Σέκουλοου τον παρότρυνε να χρησιμοποιήσει τον Ιανουάριο του 2016 στην αρχική κατάθεσή του, ως προς τον χρονικό προσδιορισμό λήξης των αποτυχημένων διαπραγματεύσεων, καθώς όπως κατέθεσε ο Κόεν ο ίδιος πίστευε ότι η ομάδα των δικηγόρων του Τραμπ ήθελε να χρησιμοποιήσει τον παραπάνω χρονικό προσδιορισμό που προηγήθηκε της διεξαγωγής του προκριματικού κύκλου των εκλογών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Αϊόβα.

Σε ερώτηση του Σιφ κατά την κεκλεισμένων θυρών κατάθεσή του τον Μάρτιο, αν θα ήταν αβάσιμος ο ισχυρισμός ότι ο Τραμπ Τζούνιορ είχε μία «ασαφή» ή «περιστασιακή» οικειότητα με το πρόγραμμα του Πύργου Τραμπ στην Μόσχα, ο Κόεν απάντησε ότι θα ήταν «αβάσιμος».

Με μία προπαρασκευασμένη δήλωσή τους, οι δικηγόροι του Σέκουλοου αμφισβήτησαν την εκδοχή του Κόεν για τα γεγονότα: «Οι ισχυρισμοί του Κόεν είναι λίγο πολύ ή ίδιοι κι επιβεβαιώνουν τις παρατηρήσεις των εισαγγελέων της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, ότι ‘το ένστικτο του Κόεν για να κατηγορεί τους άλλους είναι δυνατό’», παρατήρησαν οι δικηγόροι Τζέιν Ράσκιν και Πάτρικ Στρόμπριτζ.

Πηγές: «WP», «Politico»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available