Τι λένε οι νέοι του AHIF στον «Ε.Κ.» για το ταξίδι τους σε Ελλάδα και Κύπρο

Από δεξιά προς τα αριστερά: Vanessa Balis, George Evangeloulis Flora Boardman, Sophia Kyrou, Marina Kiotsekoglou, Mike Zoumadakis, Alexis Tsapralis, Maria Nifakos, Alexander Belis και Adonis Caramintzos.

ΑΘΗΝΑ. Δέκα φοιτητές και αποφοιτήσαντες μετείχαν πρόσφατα στο 10ο ετήσιο ταξίδι του American Hellenic Institute Foundation (AHIF, Ιδρυμα του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου) στην Ελλάδα και την Κύπρο, από τις 19 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου, συνοδεία του προέδρου του AHI, Νικ Λαριγκάκη (Nick Larigakis) και της διευθύντριας εκδόσεων του AHI, Yola Pakhchanian.

Σκοπός του ταξιδιού αυτού είναι να «βοηθήσει Ελληνες και Κύπριους Αμερικανούς φοιτητές να κατανοήσουν καλύτερα τον πυρήνα θεμάτων εξωτερικής πολιτικής που είναι σημαντικά για την Ομογένεια».

Ως εκ τούτου, οι μετέχοντες αποκτούν εμπειρία από πρώτο χέρι για τα θέματα αυτά που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Για να διασφαλιστεί πως λαμβάνουν την πληρέστερη επιμόρφωση είχαν συναντήσεις και ενημερώσεις στις ΗΠΑ με αξιωματούχους στις πρεσβείες της Ελλάδας και της Κύπρου, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο Κογκρέσο και με think-tanks.

Επίσης, σε Ελλάδα και Κύπρο, συναντήθηκαν με αξιωματούχους στις αμερικανικές πρεσβείες, σε υπουργεία, με τους επικεφαλής των κρατών και των ηγετών της Εκκλησίας, ακαδημαϊκούς και προσωπικότητες του ιδιωτικού τομέα.

Από τις αξιοσημείωτες επισκέψεις ήταν στην αμερικανική βάση στη Σούδα της Κρήτης, ενώ η πιο συγκινητική στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Η Σοφία Κύρου (Sophia Kyrou), η μητέρα της οποίας, Δρ. Ελίζαμπεθ Προδρόμου (Δρ. Elizabeth Prodromou), έχει ρίζες από το ελεύθερο τμήμα της Κύπρου, αλλά έχει συγγενείς από τα κατεχόμενα, είπε για την επίσκεψή της «γυρίζεις το κεφάλι σου από τα όμορφα νερά και βλέπεις έναν Τούρκο στρατιώτη στο μικρό του φυλάκιο, έναν ελεύθερο σκοπευτή, αυτό, και επιπρόσθετα οι βεβηλωμένες εκκλησίες, ήταν θλιβερό».

Ηταν η πρώτη φορά που ένιωσε αυτό το συναίσθημα, να της συμπεριφέρονται σαν κρατούμενη, καθώς περνούσε από τα σημεία ελέγχου των Τούρκων στην πατρίδα της.

Η Φλώρα Μπόρντμαν (Flora Boardman) είναι από την Charlotte, NC. Βρέθηκε στο ταξίδι ως φοιτήτρια Σπουδών της Μέσης Ανατολής και του Orthodox Christian Studies Center στο Fordham University.

«Η ελληνική κουλτούρα ήταν πάντα ένα σημαντικό μέρος της ζωής μου», δήλωσε, «αλλά αυτό το ταξίδι με πήγε σε άλλο επίπεδο… μου έδωσε μία ευκαιρία να ‘εμβαπτιστώ’ στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τα ενδιαφέροντά μου για την εξωτερική πολιτική. Η κατεχόμενη Κύπρος ήταν σοκαριστική, αλλά το να δω πόσο σημαντική είναι η Σούδα και πόσο σημαντική η Ελλάδα στις ΗΠΑ», ήταν διαφωτιστικό.

Η Βανέσα Μπαλης (Vanessa Balis) είναι από το Σικάγο και έχει ρίζες από το Ρέθυμνο και την Σπάρτη. «Σπουδάζω Αγγλικά και σκέφτομαι μία καριέρα στην πολιτική. Σκέφτηκα πως πριν ασπαστώ μία ζωή με μεγάλες απαιτήσεις σε ταξίδια πως θα έπρεπε να έχω μία τέτοια εμπειρία», είπε. «Το ταξίδι άλλαξε τελείως την άποψή μου για τα πράγματα», πρόσθεσε.

Αφού άκουσε τον ξάδερφό του για το ταξίδι που έκανε το 2013, ο Γιώργος Ευαγγελούλης (Giorgos Evangeloulis) ήταν αποφασισμένος να πράξει το ίδιο, ώστε να βελτιώσει τις γνώσεις του για την Ελλάδα, ως έναν τρόπο έκφρασης της ελληνοαμερικανικής του ταυτότητας. Επίσης για να καταπολεμήσει την απάθεια που νιώθει στη γενιά του.

Δήλωσε ενθουσιασμένος που είχε αυτά τα βιώματα και την ευκαιρία που θα έχει να μοιραστεί τις γνώσεις του πίσω στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, το μέλος του ΔΣ του AHI, Νικόλας Καράμπελας (Nicholas Karambelas), ο οποίος συντόνισε τις συναντήσεις στην Ουάσιγκτον, είπε πως είναι πολύ εντυπωσιασμένος, καθώς «αυτά τα παιδιά είναι τόσο ευφυή και η πνευματική τους περιέργεια είναι χωρίς όρια».

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available