Τι μας μένει από την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ στην Αθήνα;

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019, στο Μέγαρο Μαξίμου. (EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ)

ΑΘΗΝΑ. Καταρχάς το θερμό κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών. Αν και οι δυο τους έχουν συναντηθεί αμέτρητες φορές τα τελευταία χρόνια και παρά το γεγονός ότι ανήκουν σε διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα κατάφεραν και δημιούργησαν μία χαλαρή και φιλική ατμόσφαιρα, αφήνοντας στην άκρη τις κόντρες του παρελθόντος.

Γίναμε μάρτυρες, λοιπόν, της πολιτικής μετάβασης, από το «Go back κυρία Merkel» στην ενώπιόν της αναγγελία της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2020.

Επίσης, μας μένει και η ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που είχαν την ατυχία να κινούνται στα πέριξ της αυτοκινητοπομπής της Γερμανίδας Καγκελαρίου. Κλειστοί σταθμοί Μετρό, κλειστοί δρόμοι και έντονη αστυνομική παρουσία σε ακτίνες χιλιομέτρων γύρω από το Μαξίμου και τους λοιπούς σταθμούς της επίσκεψής της.

Την Πέμπτη το βράδυ, στην Ηρώδου Αττικού, υπήρχαν πέντε αστυνομικοί για κάθε έναν παρευρισκόμενο, ενώ στην κάθοδο της Βασιλίσσης Σοφίας είχαν σχηματιστεί τεράστιες ουρές και, φυσικά, η άνοδος ήταν κλειστή.

Εντύπωση προκάλεσε το «στήσιμο» της Γερμανίδας Καγκελαρίου και οι απαντήσεις της προς τους δημοσιογράφους. Ανέκφραστη, αγέλαστη και ατσαλάκωτη, με «γερμανική» πειθαρχία και ακρίβεια στον τρόπο που μιλάει και στις απαντήσεις που δίνει. Ακουσε τα πάντα με προσοχή, απαντώντας με ευθύτητα σε ό,τι ρωτήθηκε. Χωρίς βερμπαλισμούς, χωρίς να θέλει να διασκεδάσει εντυπώσεις, δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης για όσα δήλωσε.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί και ο αριθμός των Γερμανών δημοσιογράφων, οι οποίοι βρέθηκαν στο Μαξίμου για την κάλυψη των δηλώσεων. Απεσταλμένοι από διαφορετικά ΜΜΕ βρέθηκαν στο Μέγαρο από νωρίς, πιάνοντας τις πρώτες θέσεις στον χώρο που πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου, καταγράφοντας με ακρίβεια τα όσα διημείφθησαν σε όλη τη διάρκειά της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available