Τι πράγματι ελέχθη μεταξύ Τσίπρα και Μενέντεζ

Πηγή: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti.

Η περίεργη θέση της Ελλάδας στην κρίση της Βενεζουέλας δημιουργεί ερωτήματα σε πολλούς, μεταξύ των οποίων και Αμερικανών γερουσιαστών που στελεχώνουν την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων.

Το Σάββατο, στην Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, τον Ελληνα Πρωθυπουργό συνάντησε μια ομάδα γερουσιαστών που συμμετέχουν σε αυτήν, με επικεφαλής τον γνωστό μεγάλο φιλέλληνα γερουσιαστή της Νέας Ιερσέης, Ρόμπερτ Μενέντεζ (Robert Menedez), τον Λίντσεϊ Γκράχαμ (Lindsey Graham), έναν γερουσιαστή με μεγάλη επιρροή, και άλλους.

Το κρατικό πρακτορείο «ΑΠΕ-ΜΠΕ» μετέδωσε τα εξής όσον αφορά τα θέματα που συζητήθηκαν:

«Ειδικότερα, τέθηκαν ζητήματα ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, ενεργειακής πολιτικής, περιφερειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο (με έμφαση στον ρόλο της Τουρκίας) και η αντιμετώπιση της κρίσης στη Βενεζουέλα».

«… Και η αντιμετώπιση της κρίσης στη Βενεζουέλα».

Σκόπιμα προφανώς παρατίθεται στο τέλος για να μειωθεί η σημασία του.

Δεν είναι έτσι. Το θέμα της Βενεζουέλας ήταν από τα κορυφαία θέματα -αν όχι το κορυφαίο- που ζητηθήκαν.

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ είναι τόσο ενοχλημένος από την υποστήριξη του Αλέξη Τσίπρα προς τον Νικολάς Μαδούρο, που πριν λίγες μέρες, στις 8 Φεβρουαρίου, έστειλε στον Πρωθυπουργό μία επιστολή στην οποία, μεταξύ των άλλων, γράφει και τα εξής:

«Καθώς αρκετές κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης επίσημα αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό (Juan Guaido), ως ενδιάμεσο πρόεδρο της Βενεζουέλας, προτρέπω την κυβέρνηση της Ελλάδας να ηγηθεί των προσπαθειών της Ευρώπης για να αποκατασταθεί η Δημοκρατία στην Βενεζουέλα…».

«Παρ’ όλη την συντριπτική υποστήριξη για τον κ. Γκουαϊδό», συνεχίζει η επιστολή του Μενέντεζ, «εμπόδια παραμένουν στην αποκατάσταση της δημοκρατίας. Αυταρχικά καθεστώτα με πολλή προθυμία ενισχύουν το καθεστώς του Μαδούρο, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ρωσίας, της Κούβας και της Κίνας.

»Το να έχουμε την χώρα στην οποία γεννήθηκε η Δημοκρατία να συμπαρίσταται στον λαό της Βενεζουέλας θα αποδείξει στους κατοίκους της Βενεζουέλας, στον Μαδούρο και τους συμμάχους του, ότι η Ελλάδα είναι μια δυνατή δημοκρατία που στέκεται με την πλευρά της Ιστορίας.

»Καθώς ο λαός της Βενεζουέλας συνεχίζει την σκληρή, ηρωική δουλειά που είναι αναγκαία για να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις, προτρέπω την κυβέρνηση της Ελλάδας να σταθεί στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών με το να υποστηρίξει τις προσπάθειές τους και να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως τον ενδιάμεσο πρόεδρο της Βενεζουέλας».

Δημιουργεί όντως ερωτήματα από παλιά η υποστήριξη του κ. Τσίπρα στον κ. Μαδούρο. Οταν συμπλέει πλήρως με τις ΗΠΑ σε κρίσιμα ελληνικά εθνικά θέματα -π.χ. συμφωνία με τα Σκόπια, βάσεις κ.τ.λ.-, είναι δύσκολο να ερμηνευτεί η προκλητική υποστήριξή του στον Μαδούρο, που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την αμερικανική πολιτική, αλλά και αυτή των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως π.χ. της Γερμανίας.

Η ουσία λοιπόν της συνάντησης των Αμερικανών γερουσιαστών με τον κ. Τσίπρα ήταν η υποστήριξη της Ελλάδας στον Μαδούρο, παρά την προσπάθεια που καταβλήθηκε να το περάσουν επιδερμικά.
Το αν αυτό θα συμβάλει στην αλλαγή της θέσης από την πλευρά του Τσίπρα, θα φανεί τις προσεχείς ημέρες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available