Τι σημαίνουν οι γεωτρήσεις της Τουρκίας

(Presidential Press Service via AP, Pool, FILE)

Η Τουρκία του Ερντογάν μάς προειδοποιεί εδώ και χρόνια, με τον γνωστό άγριο και εκβιαστικό τρόπο στον οποίο ειδικεύονται, να μην ανοίξουμε το κεφάλαιο πετρέλαια στην Κύπρο. ’Η αν το ανοίξουμε, να το συν-εκμεταλλευτούμε.

Βέβαια, εμείς προχωρούμε, όπως εξάλλου έχουμε κάθε δικαίωμα, αφού πρόκειται για πετρέλαια που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ, στα κυριαρχικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ομως, το να μπορείς να κάνεις κάτι, από το να πρέπει να το κάνεις, έχει διαφορά. Το ίδιο ισχύει με το να έχεις το δικαίωμα να κάνεις κάτι και να μπορείς να το επιβάλεις.

Τώρα οι Τούρκοι κάνουν τις απειλές τους πράξη. Ο Υπουργός των Εξωτερικών τους ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο «Πορθητής» αρχίζει γεωτρήσεις μέσα στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Εχουνε, λένε, το δικαίωμα ως συγκάτοικοι της Μεγαλονήσου.

Πώς τους σταματάμε; Μπορούμε να επιβάλουμε το δίκαιό μας;

Τρέχουμε λοιπόν για υποστήριξη στον ΟΗΕ, στην Ευρώπη, στο Διεθνές Δίκαιο.

Βρίσκουμε ανταπόκριση. Μας υποστηρίζουν. Με ανακοινώσεις. Εξάλλου, η Κύπρος αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εχει όμως Στρατό η ΕΕ; Θα συμφωνούσαν τα 5 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αναγκάσουν την Τουρκία να αποσύρει τον «Πορθητή»;

Στρατό έχει βέβαια το ΝΑΤΟ. Ομως, πρώτον, η Κύπρος δεν είναι μέλος της. Ενώ μέλος είναι η Τουρκία και βέβαια και η Ελλάδα. Και το κάθε μέλος έχει το δικαίωμα του βέτο.

Δεν είναι όμως περίεργο ότι η Κύπρος δεν είναι μέλος της μεγαλύτερης στρατιωτικής Συμμαχίας από την εποχή της Αθηναϊκής Συμμαχίας;

Εν πάση περιπτώσει υπάρχει και μια αχτίδα φωτός στη δύσκολη αυτή υπόθεση.

Είναι η πεντακάθαρη δήλωση υποστήριξης από την αμερικανική κυβέρνηση.

Μια δήλωση, που σε ένα βαθμό εκπλήσσει όταν συγκρίνεται με παλαιότερες αμφιλεγόμενες θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στα ελληνοτουρκικά.

«H Αμερική», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, «ανησυχεί βαθύτατα με την ανακοίνωση της Τουρκίας να αρχίσει γεωτρήσεις σε μια περιοχή που τη διεκδικεί η Δημοκρατία της Κύπρου ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της…».

«Αυτό το βήμα», συνεχίζει, «είναι εξαιρετικά προκλητικό και διακινδυνεύει την πρόκληση έντασης στην περιοχή. Ζητάμε από τις Αρχές της Τουρκίας να σταματήσουν αυτές τις ενέργειες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση».

Σε τελική ανάλυση, μόνον η παρουσία ισχυρών ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα ενεργούσε αποτρεπτικά στα σχέδια της Αγκυρας.

Μόνο αυτό καταλαβαίνουν…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available